Επιστροφή στο Μυρόφυλλο μετά τρεις μήνες. Τότε, ήταν Αύγουστος, κατεβήκαμε στο ποτάμι και φθάσαμε μέχρι το στενότερο σημείο του στην συμβολή με το ρέμα της Καλληκώμης. Τότε, περπατήσαμε μαζί με την ιστορία της κοίτης του Αχελώου, ακολουθήσαμε την κάθοδο του Άρη στην νεραιδόβρυση, την καταφυγή του στο φαράγγι του Φάγγου, την αυτοχειρία του δυο μέρες αργότερα και τον αποκεφαλισμό του από το χέρι του προσκυνημένου μαυροσκούφη. Μία ακόμα πράξη που ώθησε το υπνοβατών έθνος στον εμφύλιο.
Η αρχή του τέλος του Άρη Βελουχιώτη ήταν τετρακόσια μέτρα ψηλότερα στον χοιρόλακκο. Η νότια κορυφή του αλπικού Χατζή είναι ο Αλαμάνος, από ‘δω ξεκινάει ένας βραχίονας του βουνού που τελειώνει στην συμβολή του ρέματος Αρέντα με τον Αχελώο. Βόρεια του βραχίονα το Πολυνέρι, νότια το Μυρόφυλλο. Οι πλαγίες κάθετες, κυκλώπειο τείχος ανάμεσα στα δυο χωριά, μόνο η στέψη προσφέρεται στους ανθρώπους, στις πλαγίες διαφεντεύουν αγριοκάτσικα. Ο χωματόδρομος υποτάσσεται στο τείχος, το προσκυνά γονατιστός για 13 χιλιόμετρα γύρω του. Ακριβώς εκεί που αντιστρέφεται η κατεύθυνση του χωματόδρομου είναι ο χοιρόλακκος, 400 μέτρα πάνω από το ποτάμι.
Ο Άρης αντιδρά στην συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του ’45. Ξεκινά τον νέο ΕΛΑΣ και περιφέρεται στα χωριά για να διαδώσει το μήνυμα της νέας αντίστασης στον νέο καταχτητή. Το ΚΚΕ από τον Απρίλη αποφασίζει να τον διαγράψει, δεν το δημοσιοποιεί. Ο Άρης το γνωρίζει, δεν υπακούει και ψάχνει επαφή με τον Ζαχαριάδη για να τον πείσει. Αρχές Ιούνη είναι στους Μελισσουργούς, φεύγει. Μένει ένα βράδυ στην Αθαμανία, την άλλη μέρα φθάνει στο αρχηγείο του στα Σπίτια Μεσοχώρας, στην βορεινή πλευρά του Χατζή, εκεί που πρωτοακουμπά ο Αχελώος το βουνό. Θέλει να περάσει στην Ρούμελη, να σπείρει τον νέο ξεσηκωμό αλλά και να μιλήσει με την ηγεσία του κόμματός του. Εδώ διαβάζει τον Ριζοσπάστη «…το ΚΚΕ καταγγέλλει ανοικτά την τυχοδιωκτική δράση του Άρη ή Κλάρα ή Μιζέρια … ούτε ψωμί ούτε νερό …».
Επιτάσσει αγωγιάτες από τα Σπίτια, εγγονός τους ο σημερινός οδηγός μας. Κατηφορίζει για το Μοσχόφυτο, μετά απέναντι στο Βαλκάνο, περνάει έξω από τα Ελληνικά και μέσω του αυχένα Καλατόρι φθάνει στο Ανθηρό στην ανατολική πλαγιά των Βερουσίων, το κεφαλοχώρι της Αργιθέας. Οι κομματικοί του Ανθηρού ουσιαστικά τον προδίδουν, ο στρατός του επιτίθεται στο Πετρωτό. Ο δρόμος προς Ευρυτανία είναι κλειστός.
Παίρνει μαζί του 17 ομήρους από το χωριό εξασφαλίζοντας την μη καταδίωξή του. Υποχωρεί κάνοντας τον γύρο των Βερουσίων, Τρίλοφο, Καλή Κώμη, Ελληνικά, Βαλκάνο, Μοσχόφυτο και καταλήγει στο Πολυνέρι όπου θα ξεκουραστεί μια μέρα. Θέλει να περάσει στην Ρούμελη από εδώ. Μυρόφυλλο, μετά μέσω της γέφυρας Κονδύλη στην Μεσούντα, περνώντας νότια από τον Κοκκινόλακο θα έχει προσπεράσει την γέφυρα Κοράκου και τους διώκτες του.Το νέο δρομολόγιο διαρρέει ή το μαντεύει ο εχθρός. Μια οκταμελής ομάδα του στρατού με επικεφαλής τον Αγραφιώτη θα περάσει από τα Ελληνικά, κατηφορίζει προς το ρέμα Αρέντα, περνά την γέφυρα Κορακονησίου και οχυρώνεται στα πουρνάρια πάνω από τον Χοιρόλακκο. Το βράδυ 13/6 ξεκινά από το Πολυνέρι, δίνει εντολή να απελευθερωθούν οι όμηροι. Είναι 75 μπαρουτοκαπνισμένοι και καλά οπλισμένοι αντάρτες. Στην ενέδρα τον περιμένουν 7 άκαπνοι φαντάροι με τον Αγραφιώτη. Μια χαψιά για τους άνδρες του. Αφήνουν την εμπροσθοφυλακή να περάσει και κτυπούν όταν ο Άρης βρίσκεται στο χοιρόλακκο. Είναι δύο το πρωί, το σκοτάδι πυκνό, οι ντουφεκιές κάνουν τον φόβο του διωκόμενου να θεριεύσει. Οι αντάρτες σκορπίζουν σε τέσσερα κομμάτια. Η εμπροσθοφυλακή θα φθάσει στο Μυρόφυλλο, μια μικρή ομάδα θα πάει κάτω προς το γεφύρι του Κορακονησίου. Ο Άρης με 25 θα κουτρουβαλήσει την κάθετη σάρα και θα βγει στο ποτάμι. Οι υπόλοιποι ακλουθώντας το σχέδιο θα πάρουν το μονοπάτι για το προσυμφωνημένο σημείο ανασύνταξης τον Πετρωμπά ή Πύργια.
Αυτό το μονοπάτι ακολουθούμε και εμείς ξεκινώντας από το σημείο της ενέδρας. Διακόσια μέτρα ψηλότερα το μονοπάτι κινείται παράλληλα με το δρόμο και όταν χωθεί μέσα στο ρέμα που έρχεται από τον Αλαμάνο αρχίζει πάλι να ανηφορίζει για να συναντήσει το μονοπάτι που έρχεται από το Μυρόφυλλο. Το ενωμένο μονοπάτι οδηγούσε στα μαντριά των ΜυροφυλλιτώνΦαλαγγαραίων κάτω από την κορυφή του Χατζή. Μοναδικό πέρασμα, το δυσπρόσιτο Χατζή δεν προσφέρει εναλλακτική διαδρομή. Από εδώ η ομάδα των ανταρτών πέρασε κάτω την κορυφή και διέφυγε στην Μεσοχώρα.
Μια κατολίσθηση έχει κόψει το μονοπάτι ψηλά, κάτω από τον Αλαμάνο. Κανείς δεν υπάρχει πια να αποκαταστήσει την ζημιά, κανείς δεν νοιάζεται για τα έρημα βοσκοτόπια, βοσκοτόπια ορφανά από μονοπάτι, οι Φαλαγγαραίοι σκόρπισαν στον πολιτισμό. Δυο ορειβάτες μόνο αψήφησαν την θέληση του βουνού, διέσχισαν το κομμένο μονοπάτι και ανασύρθηκαν τραυματισμένοι από το βάθος του γκρεμού.
Ανάμεσα στα πόδια μας οι ελιγμοί της κοίτης του ποταμού, δυτικά λαμπιρίζει ο Αμβρακικός. Αφήνουμε το μονοπάτι, συνεχίζουμε την ανάβαση στην ράχη μέχρι τα Πύργια ή Πετρωμπά. Εδώ η ράχη ισιώνει και οδηγεί στην κορυφή Τσούμα Κούλα. Μετά γκρεμός, υποχρεωτική επιστροφή από τον μονοπάτι που μας έφερε. Στην μέση της ράχης τα ερείπια του Πρ. Ηλία. Ίδια μοίρα με το μονοπάτι, κανείς δεν περνά πια από εδώ για να έρθει ο άγιος ικέτης επισκευής στο όνειρό του.
Ιστορική πηγή: Άρης Βελουχιώτης, ανηφορικοί δρόμοι. Γ. Α. Καραγεώργο
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 11/11 θα γίνει ανάβαση στην κορυφή Μαράθι των Αγράφων ξεκινώντας από το Θερινό. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.