Ασύλληπτος ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία…

13 Feb 2023 Κοσμος

Ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό έφτασε τουλάχιστον τους 36.217.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφτασε τους 31.643, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το τουρκικό κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης SAKOM.

Ο επιβεβαιωμένος απολογισμός των νεκρών στη Συρία ανήλθε σε 4.574. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει περισσότερους από 3.160 σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ο απολογισμός της Συρίας περιλαμβάνει επίσης 1.414 θανάτους σε τμήματα της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι διασώστες στην Τουρκία κατάφεραν να ανασύρουν και άλλους επιζώντες από τα συντρίμμια, μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, με τον ΟΗΕ να αναμένει ο αριθμός αυτός ακόμη και να διπλασιαστεί.

Ωστόσο, οι ανέλπιστες διασώσεις συνεχίζονται πολύ μετά την κρίσιμη περίοδο των 72 ωρών έπειτα από τον σεισμό.

Ένα εξάχρονο κορίτσι ανασύρθηκε σήμερα ζωντανό από τα ερείπια στην επαρχία Αντιγιαμάν της Τουρκίας, 178 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας.

Λίγο νωρίτερα μία γυναίκα, η Σεράπ Ντονμέζ, βγήκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στην Αντάκια (Αντιόχεια), 176 ώρες μετά τον σεισμό. Στην ίδια πόλη της επαρχίας Χατάι, μια 70χρονη γυναίκα, η Νουράι Γκιουρμπούζ, σώθηκε αφού πέρασε 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Στο μεταξύ διασώστες στην Καχραμανμαράς δήλωσαν ότι έχουν επαφή με μία ηλικιωμένη γυναίκα, την κόρη της και το μωρό της τελευταίας που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε δωμάτιο τριώροφου κτιρίου. Ένας ακόμη άνθρωπος πιθανόν να βρίσκεται σε διπλανό δωμάτιο.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σπάσουν έναν τοίχο για να φτάσουν σε αυτούς, αλλά μία κολώνα τους καθυστερεί. Ισπανοί διασώστες, ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία εργάζονται στο κτίριο, το οποίο δεν έχει καταρρεύσει ολοσχερώς.

“Δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανές. Απλώς εντοπίσαμε θερμότητα με τις θερμοκάμερες, αλλά δεν έχουν κάνει κανέναν ήχο”, δήλωσε Τούρκος στρατιώτης στο Reuters.

Νωρίς σήμερα το πρωί το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν χθες, Κυριακή.

Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ 170 ώρες μετά τον σεισμό.

Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες όχι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.

Εξάλλου τα σωστικά συνεργεία στην Καχραμανμαράς έχουν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης “πλησιάζουν στο τέλος τους”, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η φάση των διασώσεων στη Συρία και την Τουρκία “πλησιάζει στο τέλος της” μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, με την έμφαση τώρα να δίνεται στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς.

“Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή, εκείνη η στιγμή (…) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι”, τόνισε ο Γκρίφιθς από το Χαλέπι όπου βρίσκεται.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε επίσης ότι ο οργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

“Θα μεταφέρουμε βοήθεια από εδώ προς τα βορειοδυτικά, αλλά τα βορειοδυτικά είναι μόνο ένα μέρος της Συρίας (…) είναι σημαντικό να φροντίσουμε τους ανθρώπους εδώ”, υπογράμμισε ο Γκρίφιθς.

Ο Γκρίφιθς επεσήμανε ότι έχει ακούσει συγκλονιστικές μαρτυρίες από επιζώντες στο Χαλέπι: “Άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους, κάποιοι που διέφυγαν, άλλοι που έμειναν στο κτίριο. Τα τραύματα των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ήταν εμφανή και αυτά τα τραύματα πρέπει να γιατρέψει ο κόσμος”.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

trikalanews
Author: trikalanews

Share:
Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους της πόλης, προσφέροντας …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, Δημήτριου Ξεν. Κατσαρού …
Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Σε μια θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, βρέθηκαν τρεις νεαροί Λαρισαίοι πρωταθλητές Ρομποτικής λίγο πριν αναχωρήσουν για …
Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις μετακινήσεις των ζώων …