Μία από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, πανοραμική επιχρωματισμένη φωτογκραβούρα της πόλης των Τρικάλων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Illustrated London News” της 24ης Απριλίου 1897.
Πρόκειται για φωτογραφία που προφανώς είχε ληφθεί κατά την διάρκεια του ατυχούς για την χώρα μας Ελληνοτουρκικού Πολέμου γι’ αυτό και ο υπέρτιτλός της σημείωνε: “The Graeco-Turkish War: Scenes On The Frontier” (“Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος: Σκηνές Από Την Μεθόριο”). Όπως είναι γνωστό, το 1897 η ελληνοοθωμανική μεθόριος στη Θεσσαλία ξεκινούσε από τις Ν.Α. προσβάσεις του Ολύμπου και των Χασίων όπως αυτή είχε προσδιοριστεί από την Επιτροπή Καθορισμού Ελληνοοθωμανικών Συνόρων (Θεσσαλίας – Ηπείρου), με την Θεσσαλία και φυσικά την πόλη μας στην μεθόριο της ελληνικής επικράτειας.
Σημείο αναφοράς στην φωτογραφία το παλιό οθωμανικό ρολόι των Τρικάλων που ξεχωρίζει στα δεξιά και το οποίο κατεδαφίστηκε λίγα χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να αντικατασταθεί από τον υπάρχοντα πύργο του ρολογιού της πόλης μας.
Διακρίνουμε επίσης την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο άκρο δεξιά, ενώ στο κέντρο ξεχωρίζει το τζαμί του Μεχμέτ Αγά που βρίσκονταν στην συμβολή των σημερινών οδών Κωλέττη και Ζιάκα και κατεδαφίστηκε οριστικά το 1956.
Πέραν αυτών… ουδέν, καθώς τα κτίρια εκείνης της εποχής έχουν σαρωθεί από το κύμα του “μοντερνισμού” που επικράτησε κυρίως τα τελευταία πενήντα χρόνια, πλην της συνοικία του Βαρουσιού που διέσωσε κάπως την αρχική της φυσιογνωμία.