Με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, είδα στο διαδίκτυο την δήλωση του κ. Φίλη, ότι ήταν εθνοκάθαρση. Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος θεωρούσε απ’ ευθείας (αφέλεια;) ότι είναι σωστά τα λόγια του κ. Φίλη, και έλεγε μόνο ότι δεν είναι σωστό να τα λέει επειδή είναι υπουργός Παιδείας, ότι αδυνατίζει την πίεση προς τους Τούρκους και παρόμοια.
Τον Νοέμβριο λοιπόν του 2015 ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης είπε σε τηλεοπτικό κανάλι : «…με κάποιους επιστήμονες κάναμε διάκριση ανάμεσα στην αιματηρή εθνοκάθαρση και στο φαινόμενο της γενοκτονίας… άλλο πράγμα είναι η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επί επιστημονικού επιπέδου, και άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση όσο αιματηρή κι αν είναι… γενοκτονία σημαίνει προγραμματισμένη με βιομηχανικό τρόπο ενός ολόκληρου έθνους…».
Ξέρετε ποια φράση ταιριάζει στον κ. Φίλη και σε όσους συμφώνησαν μαζί του ; «Εδώ ο κόσμος καίγεται και η γριά χτενίζεται». Οι Τούρκοι έσφαξαν, ρήμαξαν, βίασαν, ξεπάστρεψαν, έκαναν κάθε είδους κτηνωδία σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, ακόμα και σήμερα δεν το παραδέχονται άρα μπορεί να το ξανακάνουν, και ο κ. Φίλης και οι όμοιοί του ασχολούνται αν ονομάζεται πολύ αιματηρή εθνοκάθαρση ή γενοκτονία!
Θα σας εξηγήσω το μπέρδεμα του κ. Φίλη με ένα παράδειγμα από την Χημεία. Υπάρχουν χημικές ενώσεις που τα άτομα έχουν ηλεκτρικό φορτίο και τις λέμε ιοντικές. Υπάρχουν χημικές ενώσεις που τα άτομα είτε δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο είτε έχουν μικρά ηλεκτρικά φορτία και τις λέμε ομοιοπολικές. Κάποιες φορές όμως τα μικρά ηλεκτρικά φορτία μπορεί να είναι μεγαλύτερα και κάποιες φορές είναι τόσο μεγάλα που οι ενώσεις είναι πιο πολύ ιοντικές παρά ομοιοπολικές.
Μια εθνοκάθαρση μπορεί να γίνει και με ειρηνικά μέσα. Η Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 δεν ήταν μιας μορφής εθνοκάθαρση ; Αν είναι αιματηρή εθνοκάθαρση, αρχίζει να θυμίζει γενοκτονία. Κι αν είναι πολύ αιματηρή όπως ήταν του Ποντιακού Ελληνισμού και χαίρομαι που το παραδέχεται ο κ. Φίλης, εθνοκάθαρση που έγινε στοχευμένα, μεθοδικά, με φρικτά εγκλήματα, τότε είναι πιο σωστό να την ονομάσουμε γενοκτονία (όπως και στο παράδειγμα από τη Χημεία).
Να μην ξεγελιόμαστε από τα λόγια που έχουν «επιστημονικό» μανδύα (όπως ξεγελάστηκε ο δημοσιογράφος), αλλά να τα ζυγίζουμε για να καταλάβουμε την αξία τους. Όταν το αίμα ενός συγκεκριμένου έθνους χύνεται ποτάμι, έχει σημασία με ποια λέξη θα το χαρακτηρίσουμε ; Ήταν γενοκτονία η σφαγή των 6 εκατομμυρίων Εβραίων και δεν ήταν η σφαγή των 2 εκατομμυρίων Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων ;
Μπερδεύεται ο κ. Φίλης και νομίζει ότι η εξολόθρευση των Εβραίων από τους Ναζί είναι γενοκτονία, επειδή σε μεγάλο βαθμό έγινε σε θαλάμους αερίων. Δηλαδή αν τους Εβραίους τους είχαν σφάξει ή τους είχαν αφήσει να πεθάνουν από την πείνα δεν θα ήταν γενοκτονία ;
Πριν από λίγους μήνες ο μπερδεμένος κ. Φίλης δήλωσε μέσα στην Ελληνική Βουλή ότι η Μακεδονία δεν ήταν ελληνική, αλλά έγινε ελληνική με τις ανταλλαγές πληθυσμών. Πριν από λίγα χρόνια μας είπαν ότι στην παραλία της Σμύρνης το 1922 είχαν τόσα θύματα οι Έλληνες επειδή στριμώχθηκαν στην παραλία. Τι τους έφταιξε η Ελλάδα και την πολεμάνε τόσο ;
Ας το καταλάβει ο κ. Φίλης και οι ομοϊδεάτες του, ότι σε πολύ κοντινές καταστάσεις όπως είναι η πολύ αιματηρή εθνοκάθαρση και η γενοκτονία καμία επιστήμη δεν κάνει διάκριση, γιατί η επιστήμη δεν κολλάει σε ιδεοληψίες. Προτιμούμε όμως τον όρο γενοκτονία, γιατί νομικά μπορεί να εμποδίσει τους Τούρκους να το ξανακάνουν. Εκτός κι αν ενοχλούνται μόνο όταν το αίμα που χύνεται είναι εβραϊκό και δεν ενοχλούνται όταν το αίμα που χύνεται ποτάμι είναι ελληνικό.
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος