Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Covid free η Αμάλ στην Καλαμπάκα

Η «μικρή προσφυγοπούλα» Αμάλ θα βρίσκεται στην Καλαμπάκα τις 29 Αυγούστου 2021. Πρόκειται για μια κούκλα 3,5 μ. ύψος η οποία ξεκίνησε να ταξιδέψει προ ημερών από τα σύνορα Τουρκίας με τη Συρίας. Το ταξίδι, “το ταξίδι – thewalk” είναι η επίσημη ονομασία του, ολοκληρώνεται στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για ένα Τοτέμ όπως καταλαβαίνει κανείς το οποίο συνήθως λατρεύεται σε πολιτισμούς άλλους από αυτούς που γνωρίζουμε στην Ελλάδα ή την Ευρώπη γενικότερα. Συμβολίζει ένα προσφυγόπουλο, μια «προσφυγοπούλα» μιας και είναι κορίτσι, το οποίο κατά τον ‘μύθο’ της συγκεκριμένης κούκλας ξεσπιτώθηκε από τον πόλεμο και παίρνει τους δρόμους για να φτάσει στην Ευρώπη αναζητώντας την χαμένη της οικογένεια.

Οι συμβολισμοί εδώ λειτουργούν μέσα σε ένα κλίμα εορταστικό όπου Τοτέμ και πιστοί επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο πανηγύρι. Κάτι σαν τον δικό μας τον Διθύραμβο στους αρχαίους χρόνους ίσως, όπως θα έλεγαν κάποιοι «καλλιτέχνες πολιτικοί» στην Ελλάδα.

H Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων ωστόσο δεν παρέχει ουδεμία έγκριση για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Αμάλ, γιατί όπως αναφέρει επίσημα η ανακοίνωσή της:

«…Δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής…». Και υπενθυμίζει ότι «Ανάλογες δραστηριότητες, άλλωστε, δεν μπορούν να επιτραπούν και λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού, και μάλιστα την στιγμή κατά την οποίαν απαγορεύονται οι συναθροίσεις, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και Λιτανείες…».

Με όλα αυτά αναδεικνύονται αρκετά πια ερωτήματα κάποια από τα οποία θα δοκιμάσω να τα θέσω εδώ ως αφελής περισσότερο…

  • Ποιοι και με ποιο προϋπολογισμό μεταφέρουν τα εορταστικά δρώμενα της κούκλας Αμάλ σε Ευρώπη και Ασία;
  • Η Αμάλ διανύει τη γνωστή σε όλους διαδρομή που ακολούθησαν χιλιάδες Σύριοι μετανάστες μετά την ισοπέδωση της χώρας τους από τον πρόσφατο πόλεμο. Ας μην ξεχνάμε τότε τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ώστε να γίνει μια συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας διασυνοριακή, η οποία ακόμη προσδιορίζει το καθεστώς των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το μοίραμά τους σε Ασία και Ευρώπη. Αυτό με ποιον συμβολισμό θα μπει στα δρώμενα για την Αμάλ;
  • Είναι γνωστό ότι οι Σύριοι πρόσφυγες που έφθασαν ως τα παράλια της Τουρκίας για να ρισκάρουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα σε κάποιο σαπιοκάικο, χρημάτιζαν από σύνορο σε σύνορο τους «Διακινητές» τους – αυτούς που τους έδιναν τα μέσα να μετακινηθούν; Ότι η τελευταία και πιο οριακή Διακίνηση γινόταν και γίνεται ακόμη στο Αιγαίο, είναι γνωστό αυτό; Γιατί δεν κάνετε έναν σχετικό συμβολισμό;

Εντέλει το Τοτέμ η Αμάλ, οι συμβολισμοί σας, και το πανηγύρι, νομίζω ότι ταιριάζουν με απόκριες… Ας αναλογιστούμε ότι το Δημοτικό συμβούλιο της Καλαμπάκας δεν έχει πάρει ακόμη επίσημα θέση. Αναρωτιέμαι τι ‘δένει’ με τα συμφέροντα των μεγάλων τις αρχές και γιατί όχι και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του τόπου, έτσι όπως βγάζουν βόλτα το τρίμετρο σκιάχτρο, το φόβητρο των λαών; Μήπως πρόκειται για ένα μεγάλο ‘μασκαριλίκι’, όπως λέμε και στο χωριό μου;..

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή