Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δασαρχείο Τρικάλων: Σε… μάχη με το μεταχρωματικό έλκος πλατάνου

Λήφθηκαν προληπτικά μέτρα

Η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων.

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης ενώ σε προσβεβλημένα δένδρα που δεν έχουν ακόμα νεκρωθεί, όταν αποκολληθεί ο φλοιός, διακρίνονται κατά μήκος του κορμού και των κλάδων λωρίδες (σκούρου καφέ χρώματος) μεταχρωματισμένου ξύλου.

«Η Υπηρεσία μας προέβη στη λήψη προληπτικών μέτρων επείγοντος χαρακτήρα όπως χαρτογράφηση των προσβεβλημένων περιοχών και έκδοση της Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης με την οποία ρυθμίστηκε ο τρόπος υλοτομίας και κλάδευσης ατόμων πλατάνου στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Τρικάλων. Επίσης έχει καταγράψει τις εστίες προσβολής και τα προσβεβλημένα πλατάνια και έχει ήδη ξεκινήσει η αντιμετώπιση του φαινομένου από την Υπηρεσία μας με την κατάλληλη μεθοδολογία υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.

Σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους της περιοχής μας εγκαταστάθηκε συνεργείο υλοτόμων (κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας) για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων και των γειτονικών τους υγειών προκειμένου αφενός μεν να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας και αφετέρου να απομακρυνθούν (προς αποφυγή δημιουργίας μεγάλων εστιών μόλυνσης και μετάδοσης) τα νεκρά και προσβεβλημένα άτομα πλατάνου σε δάση, παρόδιες και περιαστικές περιοχές.

Πρόκειται για μια ασθένεια με μεγάλη επεκτατικότητα για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και είναι σίγουρα θανατηφόρα για τα δέντρα που προσβάλει. Κινδυνεύουν έτσι με αφανισμό εκτός από τα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου και οι δεντροστοιχίες σε πάρκα και άλση των πόλεων καθώς και οι αιωνόβιοι πλάτανοι σε πλατείες χωριών με μεγάλη πολιτιστική και ιστορική αξία. Παρακαλούμε λοιπόν τους τοπικούς φορείς αλλά και τους πολίτες να καταστούν αρωγοί της προσπάθειάς μας διότι η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό του πλατάνου ως είδος από την περιοχή μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Τρικάλων, Δημήτριος Καλόγηρος Δασολόγος με Βαθμό Α’.

.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή