Δασαρχείο Τρικάλων: Σε… μάχη με το μεταχρωματικό έλκος πλατάνου

Λήφθηκαν προληπτικά μέτρα

Η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων.

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης ενώ σε προσβεβλημένα δένδρα που δεν έχουν ακόμα νεκρωθεί, όταν αποκολληθεί ο φλοιός, διακρίνονται κατά μήκος του κορμού και των κλάδων λωρίδες (σκούρου καφέ χρώματος) μεταχρωματισμένου ξύλου.

«Η Υπηρεσία μας προέβη στη λήψη προληπτικών μέτρων επείγοντος χαρακτήρα όπως χαρτογράφηση των προσβεβλημένων περιοχών και έκδοση της Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης με την οποία ρυθμίστηκε ο τρόπος υλοτομίας και κλάδευσης ατόμων πλατάνου στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Τρικάλων. Επίσης έχει καταγράψει τις εστίες προσβολής και τα προσβεβλημένα πλατάνια και έχει ήδη ξεκινήσει η αντιμετώπιση του φαινομένου από την Υπηρεσία μας με την κατάλληλη μεθοδολογία υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.

Σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους της περιοχής μας εγκαταστάθηκε συνεργείο υλοτόμων (κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας) για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων και των γειτονικών τους υγειών προκειμένου αφενός μεν να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας και αφετέρου να απομακρυνθούν (προς αποφυγή δημιουργίας μεγάλων εστιών μόλυνσης και μετάδοσης) τα νεκρά και προσβεβλημένα άτομα πλατάνου σε δάση, παρόδιες και περιαστικές περιοχές.

Πρόκειται για μια ασθένεια με μεγάλη επεκτατικότητα για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και είναι σίγουρα θανατηφόρα για τα δέντρα που προσβάλει. Κινδυνεύουν έτσι με αφανισμό εκτός από τα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου και οι δεντροστοιχίες σε πάρκα και άλση των πόλεων καθώς και οι αιωνόβιοι πλάτανοι σε πλατείες χωριών με μεγάλη πολιτιστική και ιστορική αξία. Παρακαλούμε λοιπόν τους τοπικούς φορείς αλλά και τους πολίτες να καταστούν αρωγοί της προσπάθειάς μας διότι η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό του πλατάνου ως είδος από την περιοχή μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Τρικάλων, Δημήτριος Καλόγηρος Δασολόγος με Βαθμό Α’.

.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους της πόλης, προσφέροντας …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, Δημήτριου Ξεν. Κατσαρού …
Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Σε μια θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, βρέθηκαν τρεις νεαροί Λαρισαίοι πρωταθλητές Ρομποτικής λίγο πριν αναχωρήσουν για …
Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις μετακινήσεις των ζώων …