Δεν πρέπει να μας φοβίζει ο ρατσισμός, αλλά η αδράνειά μας

Είμαστε όλοι εν δυνάμει, πρόσφυγες

Δύο οικογένειες , δυό διαφορετικές ιστορικές περίοδοι, μια κοινή μοίρα.

Όταν ο Χασάν και η αποδεκατισμένη οικογένειά του αναγκάζονταν να αφήσουν τα πάτρια εδάφη της Συρίας, κανείς τους δεν φανταζόταν πως τα όσα θα συναντούσαν στη διάρκεια της πορείας τους θα άλλαζαν τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Πατώντας στα ιστορικά χνάρια της οικογένειας Αμπατζόγλου, που έζησε στη Σμύρνη και βίωσε τον διωγμό του 1922, με τα μέλη που επέζησαν να μετρούν ακόμη τις πληγές τους, οι πρόσφυγες της Συρίας «διηγούνται» μια νεότερη ιστορία ξεριζωμού. Έναν αγώνα για επιβίωση και μια προσπάθεια για αξιοπρεπή ζωή.

Σμύρνη , Πειραιάς , Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

Συρία, Τουρκία, Λέσβος, Αθήνα, Ειδομένη, Σκόπια, Μόναχο.

Δύο οικογένειες θα βρεθούν στο δρόμο με διαφορά 90 χρόνων, με τις αποφάσεις τους, ωστόσο, να κρίνουν τόσο τις ζωές των ίδιων όσο και των ανθρώπων γύρω τους.
Η μοίρα και το παρελθόν θα ενώσουν με μια αναπάντεχη «συγγένεια» τους ξεριζωμένους, ενώ οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν μπροστά σε ένα ιστορικό έργο Τέχνης: Τον πίνακα του Ντελακρουά που απεικονίζει την καταστροφή της Χίου…

«Το θέμα του βιβλίου  είναι  εξαιρετικά επίκαιρο στις ημέρες μας και θα παραμένει δυστυχώς επίκαιρο και στο μέλλον όσο υπάρχουν ΄΄αδύνατοι΄΄ και ΄΄δυνατοί΄΄.Ο θάνατος, τα μαρτύρια και ο ξεριζωμός των σημερινών προσφύγων είναι ίδιος και απαράλλαχτος με των δικών μας από τη Σμύρνη, την Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη.

 Οι ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι στους πρόσφυγες έχουν να κάνουν με τις ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις τόσο στη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Η έλλειψη παιδείας και μη σωστής πληροφόρησης για την προσφυγιά, δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς σε μια μερίδα φανατικών στο προσφυγικό ζήτημα που δεν διαφέρει από εκείνο του 1922. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι ρατσιστικές συμπεριφορές Η αδράνειά μας πρέπει να μας φοβίζει απέναντι στην αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής και του αλτρουισμού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες…», λέει ο συγγραφέας.
 
Ο Μανώλης Συλλιγάρδος με καταγωγή από τη Βουλιαγμένη της Νεάπολης Κρήτης , γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της επαρχίας Μεραμπέλλου Λασιθίου. Ο πατέρας του Νίκος Συλλιγάρδος ή «Κόκκινος» αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΕΑΜ έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή όταν ο γιος του ήταν δέκα χρονών.

Ο Μανώλης Συλλιγάρδος είναι πτυχιούχος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΑΠΘ . Υπηρετεί στη Δασική Υπηρεσία ως δασολόγος  από το 1985 και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του , ως Διευθυντής Δασών του Νομού Λασιθίου.
 
Παρουσίαση του βιβλίου του στις 16 Απριλίου στις 20.00 μμ στο Πολύκεντρο Νεότητας του Δήμου ΗρακλείουΑφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή