Τυχερός μέσα στην ατυχία του – Η παρουσία συναδέλφου αποδείχθηκε καθοριστική
Ένα απρόβλεπτο περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασίας συνεργείου της ΔΕΥΑ Τρικάλων, όταν εργαζόμενος τσιμπήθηκε από σκορπιό σε σημείο εκτός κατοικημένης περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalanews.gr, ο υπάλληλος, μετά το αρχικό ξάφνιασμα από το τσίμπημα, αισθάνθηκε έντονο πόνο και δυσφορία, με αποτέλεσμα ο συνάδελφός του να τον μεταφέρει άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου του παρασχέθηκε η αναγκαία ιατρική φροντίδα.
Παρότι το τσίμπημα σκορπιού δεν θεωρείται συνήθως επικίνδυνο για τη ζωή, το περιστατικό ανέδειξε μια σοβαρή και χρόνια αδυναμία, πολλοί υπάλληλοι της ΔΕΥΑΤ εργάζονται μόνοι τους σε αυτοψίες και τεχνικές επεμβάσεις, ακόμη και σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο φυσικό ή επαγγελματικό κίνδυνο.
Τι θα είχε συμβεί αν ο υπάλληλος ήταν μόνος του;
Πόση ώρα θα περνούσε χωρίς βοήθεια;
Ποιος θα αντιλαμβανόταν την κατάσταση εγκαίρως;
Το περιστατικό, όσο «ασήμαντο» κι αν φαίνεται με την πρώτη ματιά, επαναφέρει το ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων στους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα. Εργασίες πεδίου χωρίς συνοδεία δεν είναι ένδειξη ευελιξίας. Είναι ένδειξη κινδύνου.
Χρειάζεται άμεση αναθεώρηση των πρακτικών αποστολής προσωπικού, ώστε κάθε υπάλληλος που εργάζεται σε εξωτερικό ή δύσκολο περιβάλλον, να μην είναι ποτέ μόνος. Στην πράξη, η ασφάλεια δεν διασφαλίζεται με υπογραφές και εγχειρίδια – διασφαλίζεται με ανθρώπους δίπλα σου.