Τα νέα της πόλης

Διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ στο Μουσείο Τσιτσάνη

16 Jan 2019

Διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο διοργανώνει ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές στο Μουσείο Τσιτσάνη. Το εργαστήριο έχει ως τίτλο «Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ» και θα υλοποιηθεί το διήμερο Σάββατο και Κυριακή 9-10 Φεβρουαρίου 2019 (Σύνολο 15 ώρες). Εχει βιωματικό χαρακτήρα και κινείται στον χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ.

Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με «πρώτη ύλη» ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, που υπάρχουν στο κτήριο του πρώην Διοικητηρίου.

Τα επιλεγμένα τεκμήρια θα μελετηθούν από την ομάδα ώστε να έρθουν στο φως οι ανθρώπινες ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα (και πίσω) από αυτά τα ντοκουμέντα, που πολύ συχνά λέμε ότι είναι «απρόσωπα».

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους τρόπους για να «ζωντανέψουν» οι ιστορίες αυτές και θα επιχειρήσουν (ως άσκηση) να χτίσουν το ΣΕΝΑΡΙΟ ενός ή περισσότερων ιστορικών/ανθρωπολογικών ντοκιμαντέρ που θα βασίζονται επάνω τους.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ.

Το Εργαστήριο ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς, σε απόφοιτους ή σπουδαστές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών Επιστημών, σε αρχειονόμους ή εργαζόμενους σε Αρχεία, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, και σε όσους ασχολούνται με την έρευνα, την προφορική ιστορία και την αφήγηση.

Βασικός ΣΤΟΧΟΣ αυτού του Εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός «άλλου βλέμματος» πάνω στα τεκμήρια της Ιστορίας και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα για τις δικές τους ερευνητικές, εκπαιδευτικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Το Εργαστήριο αυτό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα-μελέτη του αρχειακού υλικού των παλαιών Φυλακών Τρικάλων.

Για τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τη σχετική Δήλωση Συμμετοχής και τα καταβάλουν δίδακτρα μέχρι την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στην ιστοσελίδα του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

http://www.mouseiotsitsani.gr/νέα/διημερο-κινηματογραφικο-εργαστηριο
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Είναι δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί», κ.ά. Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες απλών ανθρώπων. Από το 2014 και μετά κάνει συχνά περιοδείες στην Αμερική προσκεκλημένος από γνωστά Πανεπιστήμια για να δείξει τις ταινίες του και να μιλήσει με τους θεατές. Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου.

admins
Author: admins

Κωνσταντίνος Αγγελάκης: Στον Ολυμπιακό ο Τρικαλινός επιθετικός

Κωνσταντίνος Αγγελάκης: Στον Ολυμπιακό ο Τρικαλινός επιθετικός

Ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης υπέγραψε στον Ολυμπιακό και εντάσσεται στη Β’ ομάδα. Από τη Δήμητρα Απόλλων και τον Αστέρα Τρίπολης στο …
Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Μπουκουράκη – Κουκουρίκου

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Μπουκουράκη – Κουκουρίκου

Η Σοφία Μπουκουράκη – Κουκουρίκου κηδεύεται το Σάββατο …
Τα Μετέωρα κάνουν αντεπίθεση με Δρόσο και Νικηφόρο

Τα Μετέωρα κάνουν αντεπίθεση με Δρόσο και Νικηφόρο

Η ομάδα των Μετεώρων δυναμώνει: Επιστρέφει ο Δρόσος για την άμυνα, ενώ ο Πέτρος Νικηφόρος αναμένεται να ενισχύσει την επίθεση …
Μπήκαν μπουλντόζες στη Μαρούγκαινα — η γέφυρα ξεκινά ξανά, χωρίς μουσαμάδες

Μπήκαν μπουλντόζες στη Μαρούγκαινα — η γέφυρα ξεκινά ξανά, χωρίς μουσαμάδες

Μπουλντόζες στη γέφυρα Μαρούγκαινας: ξεκινά ξανά με δωρεά μελέτης, 3,3 εκατ. ευρώ και την ευθύνη στον Δήμο Τρικκαίων — χωρίς …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.