Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δημήτρης Παπαστεργίου: Μονομερής ενέργεια αλλά αυτή την φορά χωρίς αιτιολογικό

Δεν αποκάλυψε ο Δήμαρχος Τρικκαίων το …σχέδιο για να αποφύγει ο Δήμος την κατάθεση των αποθεματικών του.

Την ώρα που μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, παρουσιαζόταν με …πανηγυρικό τρόπο ένα αποθεματικό της τάξεως των 7 εκ. ευρώ, λίγη ώρα αργότερα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωνε πως «δεν έχουμε αποθεματικό»…

Ο λόγος της δήλωσης αυτής, η ερώτηση του Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργου Καϊκη για την κατάθεση των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος που ζητά η Κυβέρνηση.

«Καμιά απόδοση αποθεματικών στις τράπεζες η απόδοση να γίνει μόνο στους …δημότες» ανέφερε ο κ. Καϊκης.

«Είναι μια μονομερής ενέργεια της Κυβέρνησης που γίνεται για 2η φορά αλλά αυτή την φορά χωρίς αιτιολογικό αφού μας λένε ότι δεν χρεοκοπεί η χώρα και πηγαίνει σε ανάπτυξη η εθνική οικονομία», σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε με νόημα «Με την βοήθεια της ΚΕΔΕ έχουμε σχέδιο να μην καταθέσουν τα χρήματα οι Δήμοι στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Για αυτό το σχέδιο που θα αποτρέψει να αρπάξει η τράπεζα τα «ασημικά» του Δήμου, ο κ. Παπαστεργίου απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, τονίζοντας «τα μόνα ταμειακά μας διαθέσιμα, είναι αυτά που προορίζονται για πληρωμές σε τρίτους, για τους εργαζόμενους και για έργα υποδομής προς όφελος των πολιτών».

Γενικά υπάρχει μια αίσθηση πως αυτή η νέα απαίτηση της Κυβέρνησης που εκδηλώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τους Δήμους, δεν είναι τόσο «αθώα» και σκοπεύει στην οικονομική αφαίμαξη των Δήμων, την ώρα που σχεδιάζει μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη».

Βέβαια στην ουσία είναι σε ισχύ από το …2015 η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η Κυβέρνηση υποχρέωνε τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Δήμοι, να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, άσχετα αν δεν έχει εφαρμοστεί λόγω αντιδράσεων…

Από την άλλη από την …ΔΕΘ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δήλωσε πως «η Ελληνική οικονομία έχει πλέον ξεπεράσει τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας που αντιμετώπιζε το καλοκαίρι του 2015. Βρισκόμαστε, λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια, το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται και τα έσοδα του Κράτους αυξάνονται»…

Και όλα αυτά την ώρα που υπάρχει περικοπή άνω του 60% της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων, αποκλεισμός τους από την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της περιόδου 2010- 2016, ύψους άνω των 13 δις ευρώ, την περαιτέρω μείωση κατά 214 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον προϋπολογισμό του 2017, υφαρπαγή των πόρων από το «Πράσινο Ταμείο», από τα τέλη χρήσης βοσκοτόπων, φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή, τέλη παραχωρησιούχων Δημοσίου, κ.λ.π. και φυσικά απουσία οποιουδήποτε αναπτυξιακού προγράμματος με το οποίο θα χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας.

Μήπως όμως η κατάσταση της Εθνικής οικονομίας είναι του …2015 και χρειάζονται τα αποθεματικά των Δήμων για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων;

Αν είναι έτσι, τότε οι Δήμοι (και οι πολίτες) πρέπει να το γνωρίζουν και όχι να παραβιάζεται με την ενεργοποίηση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (αποφασίζουμε και διατάζουμε) η οικονομική ανεξαρτησία και η λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή