Ελλάδα

Ecofin: Παρουσίαση Σταϊκούρα του Εθνικού σχεδίου ανάκαμψης

16 Mar 2021

Τις βασικές στοχεύσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας παρουσίασε ο υπουργός

Τις βασικές στοχεύσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στους ομολόγους του, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλο παραγωγικό και επενδυτικό κενό, κενό απασχόλησης και σημαντικά φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, με την πανδημία να εντείνει αυτά τα προβλήματα.

Στη βάση αυτή τόνισε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδος έχει στόχο να περιορίσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, να αντιμετωπίσει υπάρχοντα κενά και να ενισχύσει την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις βασικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες επιδιώκονται οι παραπάνω στόχοι. Όπως τόνισε η κυβέρνηση δίνει στο σχέδιο της βάρος στα εξής:

Τα βασικότερα σημεία στα οποία η κυβέρνηση θα στηρίξει το σχέδιο των βασικών μεταρρυθμίσεων του ΥΠΟΙΚ, είναι τα εξής:

Σε κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας).

Στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης.

Στο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα.

Στις υποδομές 5G, στην υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια και στην ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών.

Στο ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση

Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση.

Στην πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών και σε νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.).

Στην εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS και στην επέκταση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Σε μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την υποστήριξη των επενδύσεων.

Σε ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, “έξυπνες” βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη).

Σε Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.).

Σε επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης.

Στην μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), στη μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης και σε μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες).

Στις επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, στην υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, στη διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών και σε πρόσθετες αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και στην εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τα δάνεια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων θα δοθούν αποκλειστικά με κριτήρια της αγοράς, ήτοι η μέγιστη κρατική χρηματοδότηση θα ανέρχεται στο 50% της αξίας του έργου.

 

trikalanews
Author: trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Βετεράνοι ΑΟΤ: Ο «Τζόνυ» προπονητής, ο Πράπας βοηθός του

Οι Βετεράνοι ΑΟΤ ανακοίνωσαν το νέο προπονητικό τους δίδυμο: ο «Τζόνυ» Παραπραστανίτης αναλαμβάνει προπονητής και ο Χρήστος Πράπας βοηθός.

Read More


Δήμος Μετεώρων: Σχολικά είδη σε 40 ευάλωτες οικογένειες

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μετεώρων διένειμε σχολικά είδη σε 40 ευάλωτες οικογένειες για τη νέα σχολική χρονιά, αναδεικνύοντας την…

Read More


Τρίκαλα: Συνεχίζονται οι εργασίες για τη νέα γέφυρα Αγίου Κωνσταντίνου

Ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει τις εργασίες για την κατασκευή της νέας γέφυρας Αγίου Κωνσταντίνου, που είχε καταστραφεί από τον Daniel,…

Read More


Καλαμπάκα: Κηδεία του Αναστασίου Παπαγιαννούλα την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου

Ο 84χρονος συνταξιούχος αυτοκινητιστής Αναστάσιος Παπαγιαννούλας κηδεύεται στις 17 Σεπτεμβρίου 2025 στην Οξύνεια Καλαμπάκας.

Read More


AEK και δεν το… κρύβει

Ο Θύμιος Μανώλης δεν κρύβει την τεράστια αγάπη του για την ΑΕΚ, όπως επιβεβαιώνει ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Στέφανος Πιάζας.

Read More


Τρίκαλα: Χρωματισμός 19 σχολικών διαβάσεων με Safe Roads project

Ο Δήμος Τρικκαίων και το Safe Roads της Hellas Direct βάφουν διαβάσεις σε 19 σχολεία, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια των…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.