Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση – Συζήτηση για τα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου

Τον περασμένο Αύγουστο συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη λήξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου. Μιας σκληρής κοινωνικής και πολεμικής αναμέτρησης που σφράγισε τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες της δεκαετίας του ’40 και αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή που καθόριζε, και εν μέρει καθορίζει, σημαντικές πλευρές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής μέχρι σήμερα.

Τι ήταν; Ποιος τον προκάλεσε; Ποια ήταν τα σχέδια και τα κίνητρα των αντιμαχόμενων παρατάξεων; Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές του; Οι εσωτερικοί ή οι εξωτερικοί αντίπαλοι; Ανοιχτά ερωτήματα μέχρι σήμερα με ποικίλες και πολυδιάστατες απαντήσεις.

Από την πλευρά μας αντιμετωπίζουμε το μεγάλο λαϊκό κίνημα της δεκαετίας του ’40 ως μια τάση χειραφέτησης από τα δεσμά του καπιταλισμού εκείνης της εποχής. Μια πραγματική κίνηση για να ζήσει η εργαζόμενη πλειοψηφία με άλλο τρόπο, σπάζοντας τα τυραννικά δεσμά που της επιβαλλόταν με διάφορους τρόπους. Από αυτή την άποψη ο εμφύλιος ήταν μέρος αυτής της κίνησης. Κομμάτι μιας ταξικής αναμέτρησης που ωρίμαζε ακόμα από τα χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής.  

Η επικαιρότητα της συζήτησής του έχει να κάνει καταρχάς με το βαθύ ρήγμα που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία. Είναι όμως και πεδίο ιδεολογικής και ιστορικής διαπάλης, καθώς το σύνολό του αστικού μπλοκ επιχειρεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια να ξαναγράψει την ιστορία τις δεκαετίας του ’40, τροφοδοτούμενο από τη βαθιά συντηρητική στροφή του σύγχρονού καπιταλισμού, αλλά και από τα λογής λογής φασιστικά ρεύματα που επανέρχονται στην επικαιρότητα ως εφεδρεία διάσωσης του συστήματος. Ο βασικότερος λόγος όμως που οι φορείς του κινήματος πρέπει να σκύψουν σε αυτή την κουβέντα είναι για να απαντήσουν στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Υπήρχε και πολύ περισσότερο υπάρχει επαναστατική διέξοδος στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα; Στόχος μας δεν είναι να γίνουμε στρατηγοί που θα κρίνουν εκ των υστέρων την έκβαση του εμφυλίου, ούτε να φέρουμε στα σημερινά μέτρα εκείνη τη μεγάλη ταξική αναμέτρηση, αλλά να βρούμε τις αναλογίες, τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες για να φτιάξουμε τη δική μας μεγάλη αφήγηση έξω από τους καπιταλιστικούς μονόδρομους.


Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου  Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού διοργανώνει το Σάββατο 19 Οκτώβρη στις 7:30 μ.μ., στην Αίθουσα Διοικητηρίου του Μουσείου Τσιτσάνη, εκδήλωση- συζήτηση με θέμα: «70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου: ανιχνεύουμε την ιστορία των επαναστατικών στιγμών του τόπου μας, συζητάμε για τις επαναστατικές δυνατότητες της εποχής μας».

Ομιλητές θα είναι οι:

–          Φοίβος Οικονομίδης, ιστορικός – ερευνητής, δημοσιογράφος (έχει γράψει σειρά βιβλίων, μεταξύ των οποίων: «Οι Προστάτες – Η Αληθινή Ιστορία της Αντίστασης», «Η Ελλάδα Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους», «Ο Πόλεμος, η Διείσδυση και η Προπαγάνδα στις Ελληνο-αμερικανικές Σχέσεις», «Ο Δεκέμβρης του ’44 και η Διεθνής Σημασία του»)

–          Γιώργος Μιχαηλίδης, διδάκτορας σύγχρονης βαλκανικής ιστορίας.

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή