Ο Κωνσταντίνος Μαϊπάς υπήρξε ένας χαρισματικός αυτοδίδακτος ζωγράφος, ο οποίος δεν σταμάτησε σε όλη του τη ζωή να ζωγραφίζει. Το ατελιέ Greco Da Vinci, που αποτελούσε γι’ αυτόν το καταφύγιο της τέχνης, ήταν πλημμυρισμένο από διάφορα αξιόλογα έργα.
Λάτρης ο ίδιος της αρχαιότητας εμπνέονταν τόσο από την αρχαία Ελλάδα όσο και από την αναγέννηση έως και τη σύγχρονη εποχή. Εκείνο που καμάρωνε όμως και θεωρούσε ότι ήταν το έργο της ζωής του είναι η αναπαράσταση της Ζωφόρου του Παρθενώνα. Μετέφερε γλυπτά σε καμβά και τους έδωσε «ψυχή» με τα χρώματά του.
Όνειρο ζωής του ήταν να γνωρίσει ο κόσμος τα έργα του. Ο ίδιος είχε προγραμματίσει την έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα του δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού στο Μουσείο Τσιτσάνη. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Άφησε όμως πίσω τα έργα του. Η οικογένειά του αποφάσισε να ικανοποιήσει την επιθυμία του και η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 20 ως τις 30 Οκτωβρίου 2022. Σε αυτή θα εκτίθενται περισσότερα από 100 έργα του Κωνσταντίνου Μαϊπά με κυρίαρχο τη «Ζωφόρο του Παρθενώνα», αλλά κι άλλα που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα.
Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Αθ. Μαϊπάς γεννήθηκε το 1933 στην Καλαμπάκα Τρικάλων και απεβίωσε στις 8 Αυγούστου 2022.
Μεγάλωσε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Βόλο.
Παντρεύτηκε με την Αικατερίνη Κατσαρού και απόκτησαν τρία παιδιά. Τον Αθανάσιο, την Σαββίνα και τον Θεόδωρο.
Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1955 – 1960), Πολιτικός μηχανικός. Από τη δεκαετία του 1960 άρχισε να εξασκεί το επάγγελμα του στην πόλη της Καλαμπάκας και στην πόλη των Τρικάλων, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανοικοδόμηση της εποχής.
Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και προσέγγισε τον μαγικό κόσμο της τέχνης. Άφησε πίσω του δεκάδες έργα τέχνης.
Δήμος Τρικκαίων