Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ένας χρόνος μετά την άρση της κηδεμονίας…

«Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η οικονομία της Ελλάδας επωφελήθηκε από μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά και να συνεχιστεί η πορεία εφαρμογής υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων…». Διαπιστώσεις της Κομισιόν της ΕΕ, ένα χρόνο μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την είσοδο στη διαδικασία της ενισχυμένης εποπτείας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ας αφήσει τους πανηγυρισμούς. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωσαν μέτρα λιτότητας 10 δις ευρώ και υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για ένα αιώνα στους δανειστές… Εμείς με σχέδιο σοβαρότητας αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της χώρας για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη», ήταν η ανακοίνωση της ΝΔ.
Ποιος έχει δίκιο στην αποτίμηση ; Η Κομισιόν ή η ΝΔ ;

Τα μέτρα άγριας λιτότητας που επιβλήθηκανστην Ελλάδα μετά το 2010, με εκβιασμούς της ΕΕ – της ΕΚΤ – του ΔΝΤ προς τη χώρα μας, η ύφεση, η υπερφορολόγηση που γονάτισε τη μεσαία τάξη, η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας… ήταν επιλογές των δανειστών για τη συνέχιση του δανεισμού της ελληνικής οικονομίας. Ήταν τα αποτελέσματα της δικής τους θεωρίας εσωτερικής υποτίμησηςτης Ελλάδας για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας και της εφαρμογής μνημονίων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής», μετά τα τεράστια ελλείμματα- τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, την συσσώρευση χρεών – που προκάλεσαν οι Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η περιβόητη ετοιμότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το σχέδιο σοβαρότητας της ΝΔ για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, ναυάγησε στη Σαμοθράκη – στο λουδοβίκειο «επιτελικό» κράτος « των αρίστων» και στην ακύρωση των βαρύγδουπων προεκλογικών δηλώσεων Μητσοτάκη – Βέμπερ περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Απόπειρα άρσης της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας δεν έγινε ούτε φραστικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους Ηγέτες. Θυμάται την παταγώδη αποτυχία των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συγκεντρώσουν 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, που ήθελαν οι δανειστές, σύμφωνα με όρους του 1ου και 2ου μνημονίου.

« Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από μνημόνια, δίνοντας τέλος στη πρωτόγνωρη δοκιμασία του λαού μας…» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο μήνυμά του για τον έναν χρόνο μετά το τέλος του 3ου μνημονίου. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια ενδιαφέρουσα περιγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα – όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε αδρά το έργο που πραγματοποιήθηκε στα 4,5 χρόνια και τις προσπάθειες για την έξοδο της χώρας από την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών της. « Οι μνηστήρες πράγματι είναι ακόμη εδώ και όχι μόνον απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών του λαού μας, αλλά επιχειρούν και να γκρεμίσουν όσα με πολύ κόπο χτίσαμε…», τόνισε.

Αντικειμενική αποτίμηση μπορεί να γίνει με τη σύγκριση της κατάστασης που άφησε η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στα Δημόσια Ταμεία (έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ), στο ΑΕΠ (μείωση 25%) , στην ανεργία (27,6%) , στην ανάπτυξη (0,8%), στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων (0,5%), στη δημοσιονομική προσαρμογή ( κενό 2 δις ευρώ ), στην αξιολόγηση των διαρθρωτικών μέτρων (αδυναμία να κλείσουν την 5η αξιολόγηση), και της αντίστοιχης κατάστασης που άφησε η Κυβέρνηση Τσίπρα: αποθεματικό 37 δις ευρώ στα Δημόσια Ταμεία, αύξηση του ΑΕΠ, ανεργία στο 17,2% (στοιχεία Eyrostatγια τον Μάϊο 2019 ), ανάπτυξη κοντά στο 2%, υπερκάλυψη πρωτογενών πλεονασμάτων, μεγάλη πτώση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων, αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων – ελληνικών και ξένων,σημαντική αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, θετικές αξιολογήσεις των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς ενεργοποίηση του « κόφτη»…

Ένα χρόνο μετά… η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανέθεσε στη ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας στη νέα εποχή. «Το ουσιώδες για τη Κυβέρνηση της ΝΔ είναι να απογαλακτιστεί από την προεκλογική συνθηματολογία που χρησιμοποίησε προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία και να αντιληφθεί εκ του σύνεγγυς και επί της ουσίας τις προτεραιότητες της ΕΕ, στην κρισιμότερη ίσως φάση της ιστορίας της» σημειώνει στη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο Κώστας Ιορδανίδης. Τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξαν « επανίδρυση» του γνώριμου αυταρχικού – νεοφιλελεύθερου κράτους της Δεξιάς. Η αξιολόγηση του έργου της νέας Κυβέρνησης για τη βελτίωση της ζωής του λαού μετά τη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας, είναι υπόθεση όλων μας… Ήδη η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει ενδείξεις του αντιλαϊκού – αντεργατικού προσανατολισμού της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να θεμελιώσει στη νέα εποχή, στα νέα δεδομένα, την αναγκαιότητα της εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης και να οικοδομήσει το πλειοψηφικό Προοδευτικό Μέτωπο και τη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης…

Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος – Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή