Ενημερωτική ημερίδα στο Δημαρχείο Πύλης για το «Μεταχρωματικό έλκος» του πλατάνου

Το Δασαρχείο Τρικάλων οργάνωσε ημερίδα  που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, με κύριο θέμα την ασθένεια που απειλεί τα Πλατάνια της Ελλάδας, καθώς και την ασθένεια που απειλεί την Καστανιά.

Την παρουσίαση των εισηγητών  έκανε ο Χρήστος Νάκος  Φυτουγειονομικός  Ελεγκτής του Δασαρχείου Τρικάλων και Πρόεδρος του Δ.Σ. Πύλης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους εισηγητές Παναγιώτη Τσόπελα  Ερευνητή  του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και Δημήτριο Αβτζή Ερευνητή του παραπάνω Ινστιτούτου με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δασάρχη Τρικάλων Χρήστο Κουλουκούρα  ο  οποίος τόνισε «ευελπιστώ ότι από αυτά που θα ακούσουμε θα βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το μεγάλο πρόβλημα».

Στην συνέχεια ο κ. Τσόπελας  αναφέρθηκε εκτενώς για αυτήν την ασθένεια  που είναι μια από τις πιο καταστρεπτικές διεθνώς και δυστυχώς και τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί και στην Θεσσαλία.

Η ασθένεια του Πλατάνου προκαλείται από τον μύκητα «Κερατοκύστης», είναι θανατηφόρος και μεταφέρθηκε πριν  πολλά χρόνια και στην  Ευρώπη και ανακαλύφθηκε το 1972.
Στην Ελλάδα η ασθένεια βρέθηκε στην Μεσσηνία το 2003 και διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο Μουζάκι εμφανίστηκε το 2011 και αντιμετωπίστηκε, ενώ υπάρχουν πλατάνια με την ασθένεια στην περιοχή της Νεραΐδας και στην περιοχή της Πύλης και πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν γίνει ανεξέλεγκτη.

Η πρόληψη στηρίζεται στην λήψη κάποιων κανόνων, όπως:

  1.  Αποφυγή υλοτομίας, κλάδευση και πλήγωση δένδρων πλατάνου
  2. Αποφυγή εισόδου μηχανημάτων σε περιοχές με πλατάνια
  3. Χρησιμοποίηση μόνο μηχανημάτων και εργαλείων που έχουν απολυμανθεί
  4. Απαγόρευση διακίνησης ξύλου πλατάνου για καύση ή άλλη χρήση.
  5. Για πλάτανο με ύποπτα συμπτώματα προσβολής ειδοποιούμε την Δασική Υπηρεσία  η την Διεύθυνση Γεωργίας της περιοχής.

Ο κ. Αβτζής αναφέρθηκε στην ασθένεια που προσβάλλει την Καστανιά που είναι η σφήκα, τονίζοντας πως «και σε αυτή την περίπτωση, η πρόληψη είναι το Α και το Ω».

«Η σφήκα είναι πολύ μικρή και δεν τσιμπάει τον Άνθρωπο και δεν πολύ ορατή αλλά πρέπει να δείτε την διαφορά χρώματος πάνω στα φύλλα της Καστανιάς αλλά και οι όγκοι που δημιουργούνται. Η σφήκα παράγει μόνο αυγά και αυτά γεννούν και το κακό  είναι που πολύ μεταδοτικά σε γρήγορο ρυθμό. Η ασθένεια ήρθε από την Ασία και εγκαταστάθηκε και στην Ευρώπη .

Στην ημερίδα, παρευρέθηκαν επίσης ο Προϊστάμενος  του Δασονομείου Πύλης και δημοτικός Σύμβουλος Βασίλειος Αναγνώστου,  η Δασολόγος του Δήμου Πύλης Παναγιώτα Λαμπρογιώργου, η Αντιδήμαρχος Λαμπρινή Οικονόμου,  ο Δασολόγος Κων/νος Τεντολούρης, και εκπρόσωποι Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής.
 
 
 

trikalanews
Author: trikalanews

Share:
Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους της πόλης, προσφέροντας …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, Δημήτριου Ξεν. Κατσαρού …
Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Σε μια θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, βρέθηκαν τρεις νεαροί Λαρισαίοι πρωταθλητές Ρομποτικής λίγο πριν αναχωρήσουν για …
Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις μετακινήσεις των ζώων …