Αθλητικα

Ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων, μέσω του αθλητισμού

1 Jun 2020
Ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων, μέσω του αθλητισμού

«OLYMPIA», η πρόταση που κατέθεσε η ΓΓΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για δράσεις ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης

«OLYMPIA», η πρόταση που κατέθεσε η ΓΓΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για δράσεις ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων, μέσω του αθλητισμού

-Συνέχεια συμμετοχής στα ευρωπαϊκά αθλητικά προγράμματα, μετά από την αίτηση προ 40 ημερών για το «Erasmus+ Sport 2020» και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

-Ένταξη της ΓΓΑ και στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Καινοτομία στον Αθλητισμό (EPSI)

Σε ακόμα ένα αθλητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα δήλωσε συμμετοχή το Υφυπουργείο Αθλητισμού, καταθέτοντας σήμερα σχετική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο της πρόσκλησής της για χρηματοδοτούμενες δράσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα «Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων», υποβλήθηκε η πρόταση «OLYMPIA».

Tο πρόγραμμα «OLYMPIA», μέσα από τη διοργάνωση αγώνων επτάθλου και συμπληρωματικών αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές κοινότητες υποδοχής, στην ανάπτυξη της σωματικής τους δραστηριότητας και στη διάδοση των βασικών αξιών του Ολυμπισμού και της κοινωνίας των πολιτών.

Δεδομένου του ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων που επιχειρούν  να εγκατασταθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνεται και η ανάγκη για πρωτοβουλίες αποτελεσματικής ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης. Σε επίπεδο κρατών – μελών, ή και στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναληφθεί ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή καινοτόμα σχέδια.

Ο αθλητισμός, μάλιστα, είναι ένα από τα προνομιακά μέσαδιευκόλυνσης της ένταξης των προσφύγων στις νέες κοινότητες. Χρήσιμο και πολύτιμο εργαλείο, αποτελώντας πηγή μετάδοσης αξιών και μέσο κοινωνικοποίησης.

Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επηρεάζεται περισσότερο από την προσφυγική κρίση τα τελευταία χρόνια λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Ο όρος «πρόσφυγας» αναφέρεται στα άτομα τα οποία έχουν επίσημο καθεστώς πρόσφυγα, καθώς και στα άτομα που έχουν υποβάλει επισήμως αίτηση αναγνώρισης καθεστώτος πρόσφυγα και των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν ακόμα διεκπεραιωθεί.

Το πρόγραμμα «OLYMPIA» και η κατάθεση της πρότασης του Υφυπουργείου Αθλητισμού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δράσεις στον τομέα «Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων», έρχεται ως συνέχεια εκείνης προ 40 ημερών για το πρόγραμμα «Erasmus+ Sport 2020». 

Υπενθυμίζεται, λοιπόν, ότι στις 22 Απριλίου κατατέθηκε –για πρώτη φορά με επικεφαλής τη χώρα μας- πρόταση διακρατικής κοινοπραξίας για την «Εφαρμογή κανόνων χρηστής διακυβέρνησης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, το Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού της Ρουμανίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.  Ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία εφαρμογής καλών πρακτικών στο πεδίο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τον πρότυπο αθλητικό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν οι διοικητικοί παράγοντες ερασιτεχνικών σωματείων.

Παράλληλα, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευση της εξωστρέφειας και στο πεδίο του αθλητισμού, εντάχθηκε ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Καινοτομία στον Αθλητισμό (EPSI).

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, για ένταξη στην EPSI, δημιουργούνται νέες προοπτικές συνεργασίας με φορείς και οργανισμούς από την Ευρώπη, με σκοπό την εισαγωγή καινοτόμων ιδεών και πρακτικών στους τομείς της φυσικής δραστηριότητας, του αθλητισμού, της υγείας, της ευεξίας και της υγιεινής διατροφής.

admins
Author: admins


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Επιτυχημένο το 2ο τουρνουά ποδοσφαίρου της Αστυνομίας Τρικάλων

Η IPA Τρικάλων διοργάνωσε με επιτυχία το 2ο τουρνουά ποδοσφαίρου των αστυνομικών υπηρεσιών, αναδεικνύοντας νικήτρια την ομάδα του Α.Τ. Πύλης.

Read More


Το νέο πρόσωπο της απάτης: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αδειάζει τους λογαριασμούς μας

Ο καθηγητής Μάριος Παπαευσταθίου προειδοποιεί για τις επικίνδυνες απάτες deepfake με τεχνητή νοημοσύνη που αδειάζουν λογαριασμούς, καλώντας σε επαγρύπνηση και…

Read More


Τρίκαλα: Σύλληψη ημεδαπού με πάνω από 8 κιλά κάνναβης και 1.600 ευρώ

Στα Τρίκαλα συνελήφθη άνδρας με πάνω από 8 κιλά κάνναβης και 1.600 ευρώ, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών.

Read More


Κώστας Σκρέκας: «Καμία ανοχή στην αδικία – Όποιος παρανόμησε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πληρώσει»

Με σαφείς τοποθετήσεις για τα Τέμπη, την προσχώρηση Λοβέρδου στη ΝΔ, τις δημοσκοπήσεις και την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ…

Read More


Τρίκαλα: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά και ηχορύπανση

Συλλήψεις σε Τρίκαλα: ημεδαπός με κάνναβη και ιδιοκτήτρια καταστήματος για ηχορύπανση εκτός ωραρίου.

Read More


Διακοπές ρεύματος σε Τρίκαλα και χωριά – Αναλυτικό πρόγραμμα ΔΕΔΔΗΕ 22–26 Σεπτεμβρίου 2025

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε Τρίκαλα και χωριά από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2025.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.