Η Ειδικότητα του Κλασικού Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ της πόλης μας στα πλαίσια ενός προγράμματος που εφαρμόζει εδώ και χρόνια που στόχο έχει την μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση των φοιτητών της σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον Κλασικό Αθλητισμό. Για το σκοπό αυτό προσκάλεσε για ακόμη μία φορά τον κ. Δημήτριο Θεοδωρίδη, υπεύθυνο του Τομέα των δρόμων ημιαντοχής -αντοχής του ΣΕΓΑΣ.
Η διάλεξη του κ. Δ. Θεοδωρίδη έγινε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος την περασμένη Παρασκευή 31-1-2025.
Το θέμα της διάλεξης ήταν ‘Τα Σούπερ Αθλητικά Παπούτσια (Super Shoes) στη Μεταμοντέρνα Εποχή’ και αφορούσε στην εξέλιξη της τεχνολογίας κατασκευής αθλητικών αγωνιστικών παπουτσιών. Τα παπούτσια αυτά έφεραν εντυπωσιακές ανατροπές σε ό,τι αφορά την υποβοήθηση των αθλητών στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων στο στίβο από το 2019 που πρωτοεμφανίστηκαν στο διεθνές αθλητικό στερέωμα μέχρι σήμερα. Η πρόοδος αυτή παρουσιάζεται στους τρεις πιο κάτω στατιστικούς πίνακες εξέλιξης των επιδόσεων.
Η εποχή των σύγχρονων αθλητικών παπουτσιών αρχίζει τη δεκαετία του 1960, με την εισαγωγή απλών πολυμερών παπουτσιών αφρού ενδιάμεσης σόλας και φτάνει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2010 όπου κάνουν την εμφάνισή τους τα αθλητικά παπούτσια προηγμένης τεχνολογίας (Advanced Footwear Technology-AFT).
Τα αθλητικά παπούτσια με την τεχνολογία AFT, ή «Super Shoes» όπως επικρατεί να λέγονται, αντιπροσωπεύουν την «μεταμοντέρνα» εποχή των αθλητικών παπουτσιών, μια δυναμική διασταύρωση καινοτομίας και αθλητικών επιτευγμάτων, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές προπονούνται, αγωνίζονται και ωθούν τα όρια της ανθρώπινης απόδοσης.
Τα τελευταία χρόνια η δημόσια συζήτηση σχετικά με τα «Super Shoes» (παπούτσια για αγώνες εκτός στίβου) και «Super Spikes» (παπούτσια για αγώνες στίβου) έχει πάρει αρκετά μεγάλη διάσταση και καθώς η νέα αυτή επαναστατική τεχνολογία θα συνεχίζει να εξελίσσεται και η χρήση αυτών των αθλητικών παπουτσιών θα συνεχίζει να είναι ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα πιθανότατα στον κόσμο του στίβου.
Ο σκοπός της παρουσίασης του εξαιρετικά αυτού ενδιαφέροντος θέματος από τον κ. Θεοδωρίδη δεν ήταν να πάρει μια θέση είτε υπέρ είτε κατά, για την χρήση των παπουτσιών με την συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά η ανάλυση το πως αυτή επενεργεί στο μηχανισμό κίνησης και πως επηρεάζει τα ενεργειακά συστήματα ενός αθλητή.
Ο ομιλητής είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις επιστημονικές έρευνες που αφορούσαν στη χρήση των “super shoes-spikes” και πως αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση των επιδόσεων των αθλητών.
Παρουσιάστηκαν στατιστικοί πίνακες στους οποίους φαίνεται η εντυπωσιακή εξέλιξη των επιδόσεων των αθλητών-τριων στα αγωνίσματα από τα 800μ έως τον μαραθώνιο δρόμο (βλέπε εικόνες 1,2 και 3), από το 2019 έως και σήμερα, τόσο σε Παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε Ελληνικό, καθώς και τα συμπεράσματα που προέκυψαν για τους Έλληνες αθλητές και την εξέλιξη των επιδόσεών τους.
*Δεν υπήρξε διαφοροποίηση στο αγώνισμα των 10.000μ λόγω της φύσεως του αγωνίσματος (μεγάλη απόσταση) οι αθλητές δεν μετέχουν σε πολλούς αγώνες στην αγωνιστική περίοδο.
Αναφέρθηκε σε υποθέσεις που αφορούν για το πως μπορεί αυτή η τεχνολογία να επενεργήσει καλύτερα στη βελτίωση των επιδόσεων των Ελλήνων αθλητών-τριών.
Τέλος, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι η παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν στα “super shoes-spikes” είχε ως στόχο την ενημέρωση των αυριανών συναδέλφων καθηγητών Φυσικής Αγωγής – Προπονητών, προκειμένου αυτοί εάν τα επιλέξουν να τα εντάξουν στην προπονητική διαδικασία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τους αθλητές-αθλήτριες τους.
Ακολούθησε συζήτηση με τους φοιτητές της ειδικότητας οι οποίοι έθεσαν στον εισηγητή πολλά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των αθλητικών παπουτσιών νέας τεχνολογίας.
