Ελλάδα

Επίδομα αλληλεγγύης: Για λιγότερους και χαμηλότερο φέτος

17 Nov 2023
Επίδομα αλληλεγγύης: Για λιγότερους και χαμηλότερο φέτος

Ποιοι μένουν εκτός

Μούδιασμα προκάλεσαν στην Κ.Ο της ΝΔ οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του ΥΠΟΚ για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο είναι χαμηλότερο από την περσινή επιταγή ακρίβειας, ύψους 250 ευρώ και με λιγότερους δικαιούχους, αφού την ενίσχυση δεν θα λάβουν οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ εκτός έκτακτης ενίσχυσης μένουν και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη κατηγορία θα λάβει το επίδομα της προσωπικής διαφοράς ύψους 100 ως 200 ευρώ.

Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, είναι προφανές ότι το ταμειακό μαξιλάρι είναι περιορισμένο σε σχέση με το περσινό αφού η κυβέρνηση «φρόντισε» να ανεβάσει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,1% από 0,9% του ΑΕΠ, πράγμα που «κατάπιε» ένα σημαντικό μέρος του υπερπλεονάσματος του φετινού προϋπολογισμού.

Γι αυτό και η κυβέρνηση προέβη σε επικοινωνιακή διαχείριση, βαφτίζοντας την έκτακτη ενίσχυση ως «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» και όχι επιταγή ακρίβειας όπως πέρυσι το Πάσχα, αφού τα ποσά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις απώλειες στα εισοδήματα από το κύμα ανατιμήσεων κυρίως στα τρόφιμα.

Επιπρόσθετα, πάντα για λόγους πολιτικών εντυπώσεων, χαμήλωσε τα ποσά των ενισχύσεων προκειμένου να εμφανίσει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

Λαίλαπα ακρίβειας

«Προφανώς είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά τα 150άρια και μάλιστα εφάπαξ δεν συνιστούν ουσιαστική βοήθεια έναντι της λαίλαπας της ακρίβειας» λένε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται εν μέσω πιέσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και πλέον θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τη δυσαρέσκεια εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Και αυτό, την ώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, από την ακρίβεια, η μέση μηνιαία επιβάρυνση των νοικοκυριών ξεπερνά τα 100 ευρώ ή αλλιώς τα 1200 ευρώ τον χρόνο, ενώ σε μία τετραμελή οικογένεια ξεπερνούν και τα 2000 ευρώ.

Πράγμα που σημαίνει ανάλογη απώλεια του πραγματικού εισοδήματος. Είναι άλλωστε κοινή παραδοχή ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων έχουν αναγκαστεί να περικόψουν δαπάνες ακόμα και βασικών ειδών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης. Ενώ στα φτωχά νοικοκυριά, η ακρίβεια επιδείνωσε την οικονομική τους ασφυξία.

Πηγή: ieidiseis.gr

TrikalaNews
Author: TrikalaNews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Κηδεία Ευαγγελής Ζάχου την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στα Τρίκαλα

Η Ευαγγελή Ζάχου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου…

Read More


Αναμενόμενη ήττα για τις γυναίκες του ΑΟ Τρίκαλα 2011 – 8-0 από την ΑΕΚ στην πρεμιέρα

Ο ΑΟ Τρίκαλα 2011 ηττήθηκε 8-0 από την ΑΕΚ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος γυναικών 2025-26, σε ματς που έδειξε τη…

Read More


Θεοδοσιάδης: «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε υπό την πίεση του πρωταθλητισμού»

Ο Νίκος Θεοδοσιάδης μίλησε μετά την ισοπαλία 1-1 ΑΟ Τρίκαλα – Ελασσόνα για πίεση πρωταθλητισμού, τραυματισμό Κατσαμάγκα και στόχο βαθμών.

Read More


Γ’ Εθνική: Λαμία και Λευκίμμη στο απόλυτο – Αποτελέσματα και βαθμολογία

Λαμία και Λευκίμμη συνεχίζουν με δύο νίκες σε ισάριθμα ματς στη Γ’ Εθνική. Όλα τα αποτελέσματα, η βαθμολογία και η…

Read More


Γ’ Εθνική: ΑΟ Τρίκαλα – Ελασσόνα 1-1, κατώτερος των περιστάσεων ο ΑΟΤ

Ισοπαλία 1-1 για τον ΑΟ Τρίκαλα με την Ελασσόνα στη Γ’ Εθνική. Προβλημάτισε η εικόνα του ΑΟΤ στην πρεμιέρα και…

Read More


Ο Θανασάκης-τσολιάς ξεσήκωσε το Τρικαλινό Παζάρι – Λαχειοπώλης και χορευτής σε ένα μοναδικό στιγμιότυπο

Μοναδικό στιγμιότυπο στο Τρικαλινό Παζάρι 2025: ο λαχειοπώλης Θανασάκης-τσολιάς χορεύει με κέφι ενώ τραγουδά ο Μπάμπης Αντωνίου, ξεσηκώνοντας το κοινό.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.