Άρθρα – Απόψεις

Επιπλέον 7 μέτρα στήριξης των αγροτών

4 Feb 2022

Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι θεωρεί τον πρωτογενή τομέα, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης και στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες. Διέθεσε για το σκοπό αυτό το 2021,  ένα δισ. ευρώ και συνεχίζει με επιπλέον μέτρα.

Τη στιγμή αυτή -όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός- οι αγρότες μας βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο. Από την μια, οι μεγάλες προοπτικές για το μέλλον, ενόψει και της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των 19,3 δισ. ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι από την άλλη, αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις που μας πιέζουν όλους: η πανδημία, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές συνέπειές της.

Με αυτά τα δεδομένα, η Κυβέρνηση προχωρά σε επιπλέον εφτά μέτρα στήριξης των αγροτών ύψους 170 εκατ. ευρώ. Αφορούν:

1. Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Να σημειωθεί ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

2. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο  καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3. Πλέον της μείωσης του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύονται περαιτέρω οι κτηνοτρόφοι με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου  που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.

4. Μειώνεται μόνιμα ο Φ.Π.Α. στα λιπάσματα από το 13% στο 6%. Πρόκειται για μία παρέμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ.

5. Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022, μια παρέμβαση ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με  Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6.Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατ. ευρώ.

7.Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΔΕΕΠ ΝΔ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Trikalanews
Author: Trikalanews

Η πιο φυλαγμένη διάβαση του νομού… στο Ριζαριό!

Η πιο φυλαγμένη διάβαση του νομού… στο Ριζαριό!

Όλα τα μέτρα ασφαλείας για τους μικρούς μαθητές – Φροντίζει ο πρόεδρος της Αστικής Ανάπτυξης Γιώργος Ζιώγας …
Παρκάρισμα με… σκιά και φαντασία στον Άγιο Κωνσταντίνο

Παρκάρισμα με… σκιά και φαντασία στον Άγιο Κωνσταντίνο

Όταν το παρκάρισμα γίνεται δημιουργικό στους χώρους για πεζούς στον Άγιο Κωνσταντίνο …
Έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Σιούλης – Την Πέμπτη η κηδεία στο Νεραϊδοχώρι Πύλης

Έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Σιούλης – Την Πέμπτη η κηδεία στο Νεραϊδοχώρι Πύλης

Η οικογένεια και οι συγγενείς αποχαιρετούν τον Νικόλαο Σιούλη, ετών 78 …
Πλήθος κόσμου στο Επιμελητήριο Τρικάλων για τις νέες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων

Πλήθος κόσμου στο Επιμελητήριο Τρικάλων για τις νέες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων

Ενημερωτική εκδήλωση για συμπράξεις επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων – Παρουσίαση προγραμμάτων RIS3 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.