Το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων συμμετείχε στην επιστημονική ημερίδα του Σαββάτου 1-12-18 στην Αθήνα «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μύθοι και αλήθειες».
Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον Έπαρχο Πάρου και Πρόεδρο ΠΣ Νοτίου Αιγαίου Κώστα Μπίζα και τον Μάρκο Κωβαίο, Δήμαρχο Πάρου, περιοχή που δοκιμάζεται από την επέλαση των αιολικών εγκαταστάσεων.
Ακολούθησαν στο πρώτο μέρος οι παρουσιάσεις:
Σταύρος Αλεξανδρής, Επικ Καθηγητής Γεωπονικού Παν. Αθηνών με θέμα «Κλιματική αλλαγή, το κίβδηλο άλλοθι της πράσινης ανάπτυξης»,
Απόστολος Ευθυμιάδης, Δρ μηχανικός Διπλ. Μηχ. Ηλ Μηχανικός, Διαχειριστή εταιρείας τεχνικών-ενεργειακών συμβούλων «Τεχνομετρική ΕΠΕ», Επιμελητή Επιστημονικής Επιτροπής Μηχανολόγων ΤΕΕ, Ενεργειακό Σύμβουλο ΠΟΜΙΔΑ/UIPI με θέμα «Μεβλητές ΑΠΕ συστήματος, μία άβολη αλήθεια»,
Δημήτρης Παυλάκης, Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Επενδυτικής Τράπεζας με θέμα «ΑΠΕ: ενεργειακά ατελέσφορες, οικονομικά απαράδεκτες, περιβαλλοντικό θέατρο» και
Τρύφωνας Κόλλιας, Δικηγόρος Αθηνών LL.M. με θέμα Το νομικό πλαίσιο των πολιτών και των φορέων ως προς την εγκατάσταση Αιολικών».
Το δίκτυο συμμετείχε στην στρογγυλή τράπεζα της εκδήλωσης με την παρουσιάση του Γεωργίου Καραβίδα, νομικό ΑΠΘ, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου, πρόεδρο του Λαογραφικού – Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς και μέλος του ΔΣ της περιβαλλοντικής Κίνησης με θέμα τα μικρά υδροηλεκτρικά, που απασχολούν έντονα και την περιοχή μας. Επίσης ακολούθησαν ομιλητές με απόψεις για την χρησιμότητα της διαβούλευσης και μεταφέρθηκαν εμπειρίες από διάφορα μέρη της Ελλάδος.
Η εκδήλωση είναι μαγνητοσκοπημένη και διαθέσιμη στο διαδίκτυο από το Karditsa LiveStreaming σε δυο μέρη
και
Το ζήτημα των αιολικών εγκαταστάσεων είναι ιδιαίτερα επίκαιρο μετά και την έγκριση τοποθέτησης ιστών μέτρησης αιολικού δυναμικού από τον Δήμο Μουζακίου με σκοπό την αδειοδότηση περίπου 28 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή του όρους Βουτσικάκι και Καζάρμα (Ζυγουρολίβαδο), πέριξ της λίμνης Πλαστήρα, που δημιουργεί έντονες αντιδράσεις για τις καταστροφικές τους επιδράσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τουριστική οικονομία της περιοχής.
Επίσης ανεμολογικός ιστός τοποθετήθηκε πρόσφατα και στο όρος Καράβα όπου σύμφωνα με τα σχέδια της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) προβλέπονται αιολικές εγκαταστάσεις με συνολικά 55 ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων, που αν τοποθετηθούν θα καταλάβουν το 100% των κορυφογραμμών του ψηλότερου βουνού των Αγράφων, στην καρδιά της Αργιθέας. Συνολικά για τα Θεσσαλικά Άγραφα/Αργιθέα προβλέπεται κάλυψη του 80 % των κορυφογραμμών πάνω από τα 1700 μέτρα περίπου.