Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επιστημονικός λόγος στην ημερίδα Δ. Τρικκαίων – ΦΙΛΟΣ για τον Αγώνα του 1821

Ο ουσιαστικός επιστημονικός λόγος κυριάρχησε στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η επιτροπή «Τρίκαλα 1821-2021» του Δήμου Τρικκαίων και ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων.
Η επιστημονική εκδήλωση αφορούσε στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 στο Μουσείο Τσιτσάνη.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία του να συνεχίζουμε την ιστορική πορεία, χτίζοντας στις υπάρχουσες μνήμες. Εδωσε, επίσης, έμφαση στο ότι γίνονται πλέον γνωστοί οι τρικαλινοί αγωνιστές που πήραν μέρος στην Επανάσταση και τόνισε τη σημασία της ημερίδας για την ιστορική μνήμη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής «Τρίκαλα 1821-2021» του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, αναφέρθηκε στο «όμορφο ταξίδι» που γίνεται στην ιστορία με τη συγκεκριμένη ημερίδα, ενώ τις ευχές του Μητροπολίτη Τρίκκης, Πύλης και Γαρδικίου μετέφερε εκπρόσωπός του ιερέας.
Η πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Ναυσικά Μουλά ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους ομιλητές και ομιλήτριες, τους/τις παριστάμενους/ες και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων, υπενθυμίζοντας το συνεχιζόμενο και στη διάρκεια της πανδημίας έργο του Συνδέσμου, με νέες εκδόσεις.
Η κύρια ομιλήτρια ήταν η κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου, καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο ΤΕΠΑΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ανέπτυξε το θέμα «Τα Τρίκαλα και η Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατάκτησης έως την Επανάσταση του 1821».
Ακολούθησαν οι εξαιρετικές επιστημονικές παρουσιάσεις, των:
– Δημήτρη Ι. Κωνσταντινίδη (εκπαιδευτικός): «Η εξέγερση του 1821 στον Ασπροπόταμο. Οι πρωτεργάτες –  Τα αποτελέσματα»

– Αθανασίας Τσιοτινού (Φιλόλογος M.Ed, Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων): «Χριστόδουλος Χατζηπέτρος»

– Ολγας Καπούλα (Τχης (ΥΠ), Msc.): «Η προσφορά του Νικολού Στορνάτη και του Γρηγόρη Λιακατά στους αγώνες του έθνους»

– Βασίλη Αδάμου (Φιλόλογος): «Αριστείδης Παππάς, ο φλογερός Φιλικός»

– Νίκου Διγγελίδη (Καθηγητής Διδακτικής Φυσικής Αγωγής, Πρόεδρος ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): «Ο αθλητισμός στα χρόνια της τουρκοκρατίας και η συνεισφορά του στην εθνική παλιγγενεσία»

– Γιώργου Κουτή (Ιστορικός ΒΑ, ΜΑ): «Η εκπαίδευση στη Θεσσαλία κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας από τα τέλη του 18ου ως τα μέσα του 19ου αιώνα»

– Ευθύμιου Κουφογιάννη (Φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Τρικάλων «Αλ. Παπαδιαμάντης», M.Ed, συγγραφέας): «Το γεωκτησιακό καθεστώς στη Δυτική Θεσσαλία κατά την Τουρκοκρατία. Μετά την απελευθέρωση: Το αγροτικό κίνημα και η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών»

Στην είσοδο της αίθουσας εκδηλώσεων εκτίθονταν έργα ζωγραφικής του Συλλόγου Ζωγράφων Τρικάλων με θέματα από την Επανάσταση του 1821.

Επίσης, υπήρχε έκθεση με βιβλία που υπάρχουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων και αφορούν στη συμβολή των τρικαλινών στον Αγώνα και γενικότερα σε θέματα σχετιζόμενα με την Επανάσταση του 1821.

Παραβρέθηκαν, ακόμη, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Β. Κρανιάς και ο υποδιοικητής της ΣΜΥ, Συνταγματάρχης Παναγιώτης Λιόντας.

Δήμος Τρικκαίων

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή