Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Επιστροφή» στην κανονικότητα: Υγιεινές διατροφικές συνήθειες μετά τις γιορτές

Στο Trikalanews.gr η Διατροφολόγος Αμαλία Γκέκα

Τις ημέρες των Χριστουγέννων όλοι, «τσιμπήσαμε» λίγο παραπάνω.. τα οικογενειακά τραπέζια και καλέσματα, οι αλμυρές και γλυκές ατασθαλίες, καθώς και το άφθονο ποτό που τα συνοδεύει, οδήγησε στο να χάσουμε κατά πολύ το μέτρο και την ισορροπία στην διατροφή μας.

Η επιστροφή λοιπόν, σε μία σωστή και υγιεινή ρουτίνα, μοιάζει μάλλον βουνό,  αν σκεφτεί κανείς την πείνα και τις εξαντλητικές δίαιτες… κάτι όμως που δεν είναι απαραίτητο πόσο μάλλον σωστό.

Υπάρχουν πάντα πιο ασφαλείς τρόποι, να επαναφέρουμε το σώμα μας και τις διατροφικές μας συνήθειες σε μία ισορροπία, εντάσσοντας μάλιστα στην διατροφή μας, τα δικά μας ντόπια προϊόντα.

Για όλα αυτά και πολλά ακόμα μας ενημερώνει η Τρικαλινή Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Αμαλία Γκέκα.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στο Trikalanews.gr.

Υπάρχει αύξηση ατασθαλιών μέσα στις γιορτές;

Είναι γεγονός ότι μετά το πέρας των γιορτών, οι περισσότεροι έχουμε βάλει 1,2 ή 3 κιλάκια. Και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό  καθώς είναι μέσα στα έθιμά μας να φτιάχνουμε κουραμπιέδες, μελομακάρονα, να διοργανώνουμε πλούσια τραπέζια και να συναθροιζόμαστε με αγαπημένα μας πρόσωπα. Συνεπώς, όλη αυτή η διαρκής και υπερβολική διαθεσιμότητα και προσφορά πολλών και γευστικών γλυκών επιλογών, πλούσιων γευμάτων και αλκοόλ, θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε υπερκατανάλωση τροφής και άμεση αύξηση βάρους.

Πως τις αντιμετωπίζετε;

Κοιτάξτε, είναι αναμενόμενο, είναι λογικό να συμβαίνει, είναι ανθρώπινο να συμβαίνει! Και ασφαλώς, θα δουλέψουμε πάνω στην απώλεια αυτών των κιλών που πήραμε στο διάστημα των εορτών. Δεν κατακρίνω ποτέ έναν διαιτώμενο. Ακούω ενεργητικά όσα έχει να μου πει για το διάστημα των εορτών και πως το διαχειρίστηκε, για το πόσο έτοιμος αισθάνεται να επανέλθει στο υποθερμιδικό του πλάνο ξανά ή αν χρειάζεται να έχουμε ένα μικρό μεταβατικό στάδιο μετά τις γιορτές και λειτουργούμε μαζί αντιστοίχως.

Επανέρχεται εύκολα ο κόσμος μετά τις γιορτές;

Με βεβαιότητα μπορώ να σας πω ότι σίγουρα όλοι το έχουν στο μυαλό τους, αναγνωρίζουν την κατάσταση και αργά ή γρήγορα κινητοποιούνται. Γιατί, όλοι γνωρίζουν ότι το βλαβερό δεν είναι τόσο η αύξηση του βάρους που θα επηρεάσει την εικόνα του σώματος μας και ίσως και την ψυχολογία μας, αλλά οι επιπτώσεις της μη ποιοτικής διατροφής στην υγεία μας. Μπορείτε να φανταστείτε τις επιπτώσεις του να διατρεφόμαστε επί μήνες, όπως διατρεφόμαστε αυτές τις 20 ημέρες των γιορτών;

Το πόσο γρήγορα θα επανέλθει κάποιος μετά τις γιορτές στις προηγούμενες διατροφικές του συνήθειες εξαρτάται κυρίως από τα προσωπικά του κίνητρα, τις προσωπικές του πεποιθήσεις και την επίδραση του περιβάλλοντός του πάνω του.

Ποια τρόφιμα προτείνετε για να ανακτηθεί ενέργεια και ισορροπία;

Το κλειδί είναι η επαναφορά στις καλές μας διατροφικές τακτικές αλλά και σε ποιοτικές διατροφικές επιλογές, σε ποιοτικά δηλαδή τρόφιμα! Εφοδιάζουμε το σπίτι μας και τον χώρο εργασία μας με φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαουρτάκια, σπιτικές μπάρες δημητριακών και υγιεινά κέικ για να καταναλώνονται ως μικρά snack (ενδιάμεσα γεύματα) ως προς αντικατάσταση οποιουδήποτε επεξεργασμένου snack.

Λέμε ένα τεράστιο ΟΧΙ στην υπερβολική μείωση θερμίδων, δεν πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, όμως ελέγχουμε πλέον το μέγεθος των μερίδων μας!

Πραγματοποιούμε ενσυνείδητη διατροφή, δηλαδή όταν καταναλώνουμε το φαγητό μας είμαστε εκεί, η προσοχή μας είναι εκεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το αίσθημα πληρότητας και να μπορέσουμε να ασκήσουμε έλεγχο στο μέγεθος της μερίδας μας!

Εστιάζουμε στην αύξηση των φυτικών ινών του ημερήσιου διαιτολογίου μας και στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης σε κάθε κύριο γεύμα μας!

Ενυδατωνόμαστε επαρκώς, πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως και προσπαθούμε να αυξήσουμε την φυσική μας δραστηριότητα. Ας αντικαταστήσουμε τις καθιστικές δραστηριότητες με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση!

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και ο ύπνος. Είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε 6-8 ώρες ημερησίως καθώς η έλλειψη ύπνου συσχετίζεται με αυξημένη επιθυμία κατανάλωσης τροφής, με αυξημένο σωματικό στρες και τελικά αυξημένο σωματικό βάρος!

Ελέγξτε τα επίπεδα άγχους σας!

Τα αγχωμένα άτομα έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται ως απάντηση στο στρες. Τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους, καθώς έχουν συνδεθεί με αυξημένη πρόσληψη τροφής. Επιπλέον, ένας αγχωτικός τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη επιθυμία για κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.

Πληροφορίες για τοπικά προϊόντα που προτείνετε να ενταχθούν στη διατροφή του κόσμου, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά;

Είναι απαραίτητο η διατροφή μας να έχει ποικιλία σε επιλογές και σε γεύσεις, διότι διαφορετικά καταντάει άγευστη, άοσμη και βαρετή. Σίγουρα αυτό δεν θα μας οδηγήσει σε ποιοτικές επιλογές. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, είναι απαραίτητο τα κυρίως γεύματα μας να περιλαμβάνουν πρωτεΐνη και μία πανεύκολη, γευστική και ποιοτική λύση είναι το αβγό. Έχουμε την τύχη στον τόπο μας να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε βιολογικά και οικονομικά αβγά και καλό θα είναι να το εκμεταλλευτούμε!

Το να καταναλώσουμε μέχρι 7 ολόκληρα αβγά την εβδομάδα είναι εξαιρετικά υγιεινό για τους περισσότερους. Το αβγό είναι πλούσιο σε βιταμίνες A,D,E, B6, B12 αλλά και σε φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο.

Η διατροφή μας δεν πρέπει να στερείται σε γεύση και για πολλούς μία γλυκιά επιλογή μέσα στην ημέρα είναι απαραίτητη. Εδώ μας λύνει τα χέρια το μέλι. Εξαιρετικό σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη, βιοτίνη), βιταμίνη C αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία  όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και νάτριο.

Ο Ιπποκράτης ξεχώριζε το μέλι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες καταστάσεις.

Στο μέλι αποδίδονται αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές, καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Υπάρχουν πάρα πολλοί παραγωγοί στον τόπο μας και στην διατροφή μας μπορεί να ενταχθεί πάρα πολύ εύκολα με αρκετούς συνδυασμούς και να μας δώσει την ικανοποίηση κατανάλωσης γλυκού.

Προσοχή στα μέλια που παγώνουν, το ξεπάγωμα τους πρέπει να γίνεται σταδιακά, όχι με πολύ υψηλή θερμοκρασία καθώς καταστρέφονται τα θρεπτικά του συστατικά.

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή