Η υγεία των εργαζομένων θυσιάζεται στο βωμό του «κόστους», καταγγέλλει η διοίκηση – Ζητούν ουσιαστικό έλεγχο στους χώρους δουλειάς.
Σοβαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας έστειλε το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, μέσα από εκδήλωση που πραγματοποίησε με θέμα «Εργατικά Ατυχήματα – Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας».
Οι εισηγήσεις του προέδρου του Σωματείου Λογιστών Γιώργου Κατσίβελου και του τεχνικού ασφαλείας Νίκου Καλυβιώτη, αλλά και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων, ανέδειξαν την πραγματικότητα: οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα πληρώνουν «βαρύ φόρο αίματος», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, με τους χώρους δουλειάς να θυμίζουν «αρένες θανάτου».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, μόνο στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 172 εργατικά ατυχήματα για το 2024, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που υποφέρουν από ασθένειες που συνδέονται άμεσα με την εργασία, όπως επαγγελματικός καρκίνος, μυοσκελετικά και ψυχικά προβλήματα, ακόμη και θάνατοι που αποδίδονται σε «παθολογικά αίτια» ενώ σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας.
Το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων κατήγγειλε ότι οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι, εξαιτίας της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «για να ελεγχθούν όλοι οι χώροι εργασίας μια φορά, θα απαιτούνταν χρόνια».
Παράλληλα, ασκήθηκε δριμεία κριτική στην προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από το κράτος και την εργοδοσία προς τους ίδιους τους εργαζόμενους, μέσα από ρητορικές περί «έλλειψης κουλτούρας ασφάλειας».
«Η απουσία μέτρων προστασίας αποτελεί άλλη μια πλευρά της ταξικής εκμετάλλευσης», τονίστηκε, ενώ οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου επέρριψαν ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, κατηγορώντας τις για ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., οι οποίες, όπως ειπώθηκε, «βάζουν στο ζύγι του κόστους-οφέλους την υγεία και τη ζωή μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».
Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής των εργαζομένων.



