Λάρισα

Φυτοϋγειονομικός έλεγχος διακινουμένου σπόρου τομάτας και πιπεριάς κοινοτικής προέλευσης

1 Oct 2020
Φυτοϋγειονομικός έλεγχος διακινουμένου σπόρου τομάτας και πιπεριάς κοινοτικής προέλευσης

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπενθυμίζει ότι οι σπόροι τομάτας και πιπεριάς κατά την

          Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπενθυμίζει ότι οι σπόροι τομάτας και πιπεριάς κατά την διακίνησης τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνοδεύονται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

          Για την προστασία της χώρας από την εισαγωγή και διάδοση επιβλαβών οργανισμών, οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, που αποτελούν τις αρμόδιες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου, πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους κατά την άφιξη των φορτίων σπόρων τομάτας και πιπεριάς άλλων Κρατών Μελών. 

          Οι έμποροι – διακινητές οι οποίοι διακινούν σπόρους τομάτας και πιπεριάς από άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., υποχρεούνται να ενημερώνουν εγγράφως, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη του φορτίου, τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑ&Ε) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. 

          Τα ΤΑΑ&Ε ενημερώνουν στη συνέχεια τις αρμόδιες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου σχετικά με την άφιξη φορτιών σπόρων τομάτας και πιπεριάς. 

          Οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου υποχρεούνται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την σχετική ενημέρωση των ΤΑΑ&Ε να πραγματοποιούν τους προβλεπόμενους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους (εγγράφων, ταυτότητας και φυσικό έλεγχο). Ο έλεγχος εγγράφων και ταυτότητας λαμβάνει χώρα στο 100% των σπορομερίδων, που προέρχονται από Κράτη Μέλη. 

          Εφόσον από τον έλεγχο εγγράφων προκύπτει ότι οι σπόροι έχουν ελεγχτεί με ELISA (ανοσολογική μέθοδος) τότε υποχρεωτικά λαμβάνεται επίσημο δείγμα από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές προκειμένου να γίνει έλεγχος των σπόρων με q-PCR (real time PCR).

          Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, στα τηλέφωνα 2413 511110, -119, -181.

admins
Author: admins



Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.