Γ. Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Επανασχεδιάζουμε την αγροτική μας πολιτική με βάση τα νέα διεθνή δεδομένα – Στόχος μας η στήριξη των πραγματικών παραγωγών και η επισιτιστική επάρκεια της χώρας
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον πυρήνα την ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, και ο εορτασμός από τον ξεσηκωμό του Κιλελέρ, δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί και την αφορμή και τη μεγάλη αφετηρία για αξιολόγηση και επανασχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής μας στη βάση των νέων διεθνών δεδομένων, με στόχο να κάνουμε τα μεγάλα βήματα προς τα εμπρός που απαιτούν οι καιροί, τόνισε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπροσωπώντας την κυβέρνησης στην 112 η επέτειο από τον ξεσηκωμό των αγροτών.
Μίλησε για τις θυσίες των αγροτών το Μάρτη του 1910 και αναφερόμενος στο Κιλελέρ είπε ότι «πρόκειται για ένα τόπο που θέλουμε να συμβολίσει και σήμερα την ενότητα των Ελλήνων, την επισιτιστική αυτονομία και επάρκεια του λαού μας, τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Έναν τόπο ανάπτυξης και προοπτικής που βρίσκεται στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου που χτυπά η καρδιά ολόκληρης της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες κρίσεις (υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή) που έπληξαν και πλήττουν τους αγρότες, ταυτόχρονα με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των αγροτών, αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη που τους παρείχε και πρόσθεσε:
«Όλες αυτές οι κρίσεις ανέδειξαν την αξία της αγροτικής παραγωγής, τη σπουδαιότητα και την ανάγκη των αγροτικών προϊόντων, τη σημασία της σίτισης».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της κρίσης και αναπροσαρμόζει τα μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η επισιτιστική επάρκεια και η κοινωνική συνοχή. Όπως επίσης και γιατί γνωρίζει καλά ότι στηρίζοντας τους αγρότες, στηρίζει την ελληνική περιφέρεια και την οικονομία και τελικά την ίδια την Ελλάδα. «Στόχος μας είναι η στήριξη των πραγματικών παραγωγών και η επισιτιστική επάρκεια τα χώρας», σημείωσε.
Κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η εξέγερση των αγροτών το 1910 πέτυχε γιατί ήταν ενωμένοι. «Σήμερα», είπε, «η ενότητα αυτή έχει λάβει μια άλλη διάσταση», αυτή του συνεργατισμού. Και πρόσθεσε:
«Ο συνεργατισμός, ο σύγχρονος συνεταιρισμός, οι ομάδες παραγωγών, είναι η σύγχρονη μορφή ενότητας. Μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων οι αγρότες μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα της ταραγμένης εποχής μας και να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Εμείς είμαστε εδώ για να σας ενθαρρύνουμε. Είμαστε δίπλα σας. Στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια και είμαι σίγουρος, ότι μαζί, θα τα καταφέρουμε».