Ελλάδα

Γ. Γεωργαντάς: Η αξιοπιστία και η τήρηση των κανόνων στο εθνικό brandτων τροφίμων, προϋποθέσεις ανάπτυξης

13 Mar 2022
Γ. Γεωργαντάς: Η αξιοπιστία και η τήρηση των κανόνων στο εθνικό brandτων τροφίμων, προϋποθέσεις ανάπτυξης

Την ανάγκη να ενισχύσουμε το εθνικό brand των ελληνικών τροφίμων και ποτών, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την ανάγκη να ενισχύσουμε το εθνικό brand των ελληνικών τροφίμων και ποτών, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην εκδήλωση που έγινε στο περιθώριο της διεθνούς εκθέσεως  FoodExpo με θέμα «Η πιστοποίηση στα τρόφιμα ως προστιθέμενη αξία στις εξαγωγές» και οργανώθηκε από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης).

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς σε μια εποχή που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, καθίσταται σαφές ότι τα τρόφιμα αποτελούν πάντα ένα στοιχείο που ταυτίζεται με την επιβίωση, την ποιότητα ζωής αλλά και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

Επισήμανε ότι είναι χρέος μας είναι να ενισχύσουμε το εθνικό brand των ελληνικών τροφίμων και ποτών και να  συνδέσουμε άμεσα την ελληνική διατροφή, τα προϊόντα της ελληνικής γης με την ιστορία μας, την παράδοσή μας και τον πολιτισμό μας.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, το εθνικό brand της διατροφής πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. εξαγωγές,
  2. επενδύσεις,
  3. τουρισμός,

Κάθε πυλώνα, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, πρέπει να τον υποστηρίξουμε με ανεξάρτητες δράσεις. Κι επισήμανε ότι «αυτό το οικοδόμημα μπορούν να το στηρίξουν μόνο προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί, μόνο προϊόντα με ταυτότητα».

Σε αυτή τη διαδικασία, όπλο του ΥπΑΑΤ, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, αποτελεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς η διαδικασία ελέγχων σε αυτήν την περίπτωση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

«Οι έλεγχοι από όλους τους εποπτευόμενους φορείς μας στην αγορά, πρέπει να ενταθούν περαιτέρω γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς και τόνισε ότι το εθνικό brand απαιτεί την εξέταση καθιέρωσης ενός κοινά αποδεκτού συστήματος για την πιστοποίηση προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών μας κάνει διακριτούς, υπερήφανους και αρκετές φορές πρωτοπόρους στις διεθνείς αγορές: «Ό,τι είναι ελληνικό έχει αρχίσει να ταυτίζεται με την ποιότητα και την εκλεκτή γεύση. Πρόκειται για κάτι που το έχουν κατακτήσει μόνοι τους οι παραγωγοί με ελάχιστη ή δυστυχώς, καθόλου βοήθεια από το κράτος», είπε.Και πρόσθεσε ότι με τις δράσεις μας στοχεύουμε στην ανάδειξη της τοπικότητας, της μοναδικότητας των προϊόντων της χώρας μας, ώστε να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον αγροδιατροφικό χάρτη.

Κάλεσε δε όλους τους καταξιωμένους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του χώρου, σε συστράτευση γύρω από αυτήν την προσπάθεια.

Ο κ. Γεωργαντάς θύμισε ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελλάδα κατάφερε να έχει θετικό ισοζύγιο στην εμπορία αγροτικών προϊόντων ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.  Σημείωσε, ωστόσο, ότι για  να συνεχισθεί η ανοδική πορεία οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συντονισμένες κινήσεις ενίσχυσης των πιστοποιημένων προϊόντων και κυρίων των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Χρειάζεται συνέπεια, επαγγελματισμός, αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, είπε ο ΥπΑΑΤ και τόνισε ότι μόνο έτσι η παρουσία μας θα έχει αξιοπιστία και άρα χρονική διάρκεια.

Για να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια, είπε, ότι οφείλουμε ως χώρα (κράτος και εμπλεκόμενοι ιδιωτικοί φορείς) να συνεχίσουμε την εκπόνηση προγραμμάτων προώθησης, των κυριότερων ελληνικών προϊόντων, όπως τυροκομικά, ελιές και οίνοι.

Σημαντικός στην κατεύθυνση αυτή είναι ο ρόλος διεθνών εκθέσεων όπως η FoodExpo και η ενίσχυση των διεθνών δικτύων διανομής.

Προϋπόθεση για να βελτιωθεί η ελληνική παραγωγή ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν εγγενή προβλήματα  όπως:

  • το μικρό μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας,
  • η απαξίωση και συρρίκνωση του ρόλου των συνεταιρισμών,
  • η χαμηλή αναγνωρισιμότητα και η περιορισμένη εποχικότητα των προϊόντων μας,
  • η επιμονή σε ποικιλίες που έχουν φθίνουσα ζήτηση στις διεθνείς αγορές,
  • το υψηλό μεταφορικό κόστος,
  • η διαπραγματευτική αδυναμία παραγωγών και εμπόρων απέναντι στα μεγάλα διεθνή δίκτυα
  • η περιορισμένης έκταση αγροτική εκπαίδευση σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ και
  • η χαμηλή ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή

Τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά αποτελούν τη σύγχρονη ταυτότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό και την ανάμνηση που λειτουργεί ως γευστικός πρεσβευτής της χώρας μας διεθνώς αλλά και ως κίνητρο για να επισκεφθεί κανείς ξανά και ξανά αυτόν τον μοναδικό τόπο που έχουμε την ευλογία να ζούμε, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς έδωσε συγχαρητήρια στο ΕΣΥΔ για τη δράση του κι επισήμανε ότι μόνο με προσήλωση στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και στους κανόνες της αγοράς, και φυσικά με καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα ελληνικά προϊόντα. «Οφείλουμε να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε.

Γ. Γεωργαντάς: Η αξιοπιστία και η τήρηση των κανόνων στο εθνικό brandτων τροφίμων, προϋποθέσεις ανάπτυξης

Γ. Γεωργαντάς: Η αξιοπιστία και η τήρηση των κανόνων στο εθνικό brandτων τροφίμων, προϋποθέσεις ανάπτυξης

Trikalanews
Author: Trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Τσιτσάνεια 2025: Η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στο Κεφαλόβρυσο – Από τον Μίκη στον Καλδάρα

Στο πλαίσιο των Τσιτσανείων 2025, η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσιάζει το πρόγραμμα «Από τον Μίκη Θεοδωράκη στον Απόστολο Καλδάρα», το…

Read More


Π.Ε. Τρικάλων: Σύσκεψη εργασίας με ΤΟΕΒ για ομαλή μετάβαση στον ΟΔΥΘ

Σύσκεψη εργασίας στην Π.Ε. Τρικάλων με την Αντιπεριφερειάρχη Χρύσα Ντιντή και προέδρους ΤΟΕΒ – Τοπικών Κοινοτήτων για την ομαλή μετάβαση…

Read More


Τρίκαλα: Αναλυτικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 18–23 Σεπτεμβρίου λόγω έργων

Σειρά προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ισχύει στα Τρίκαλα από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου 2025 λόγω οικοδομικών εργασιών, κατεδαφίσεων και σκυροδετήσεων σε…

Read More


Κώστας Σκρέκας: Συνάντηση με τον Li Xi για ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας – Κίνας

Ο Κώστας Σκρέκας υποδέχθηκε τον Li Xi, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας, επιβεβαιώνοντας τη στενή…

Read More


Δωρεάν εκμάθηση μπάσκετ για παιδιά 6-14 ετών στον Α.Σ. Δαναοί Τρίκαλα με το Healthy Hoops 4ALL

Δωρεάν θέσεις εκμάθησης μπάσκετ για παιδιά 6-14 ετών προσφέρει ο Α.Σ. Δαναοί Τρίκαλα μέσω του προγράμματος Healthy Hoops 4ALL, με…

Read More


Καλαμπάκα: Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου περνά στη Β’ Φάση – Έργο 1,7 εκατ. ευρώ

Με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Καλαμπάκας περνά στη Β’ Φάση με προϋπολογισμό 1,7…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.