Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΓΙΑ ΔΕΣ ΤΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟ (ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ) ΣΕ ΤΙ ΒΟΥΝΟ ΦΥΤΡΩΝΕΙ (ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ)!!!

Η  κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που το ανθρώπινο είδος ως υπαίτιο για την δημιουργία της οφείλει να αντιμετωπίσει. Με σύμμαχο την τεχνολογία και τον σωστό σχεδιασμό αυτήν η ξέφρενη πορεία μπορεί να ανασχεθεί. Αλλά η λέξη κλειδί είναι «ΣΩΣΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ». Δεν υπάρχει πανάκεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το βασικό «όπλο» στην φαρέτρα της ανθρωπότητας. Κάποιες από αυτές είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια, η γεωθερμία, η ηλιακή ενέργεια, η κυματική ενέργεια, η βιομάζα και η αιολική ενέργεια. Επιπλέον σχεδόν όλοι ξεχνάμε την εξοικονόμηση ενέργειας!

Αλλά με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή συντελούνται μη αντιστρεπτά εγκλήματα εναντίον του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα τέτοιο έγκλημα, κατά τη γνώμη μου, ετοιμάζεται να διαπραχθεί στην περιοχή του Ασπροποτάμου και στην ευρύτερη περιοχή του όμορου Μαλακασίου. Περισσότερες από 300 ανεμογεννήτριες, ένα έργο βιομηχανικής κλίμακας, βρίσκονται σε διάφορα στάδια αξιολόγησης και σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε όλες σχεδόν τις κορυφογραμμές του Ασπροποτάμου και μέχρι το Μαλακάσι. Πολλές από αυτές βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000. Αξίζει να τονισθεί ότι οι ανεμογεννήτριες, κατά την άποψή μου και πάλι, είναι μια ευκαιριακή πηγή ενέργειας, δηλαδή παράγουν ρεύμα μόνο όταν φυσάει. Οπότε εξ ορισμού η χώρα δεν μπορεί να βασίσει την ενεργειακή της αυτονομία σε αυτές για να στηρίζει το ενεργειακό της δίκτυο όταν δεν φυσάει. Επιπλέον έχουν έναν μικρό χρόνο ζωής, περίπου 25 χρόνια.

                Για 25 λοιπόν χρόνια ευκαιριακού ρεύματος θα καταστρέψουμε τον Ασπροπόταμο και την όμορη περιοχή του Μαλακασίου; Μια περιοχή πλούσια σε βιοποικιλότητα; Μια περιοχή στολίδι για τον Νομό μας; Θα «διακοσμήσουμε» τις απάτητες κορυφές μας με 300 σιδερένια κατασκευάσματα των 120+ μέτρων ύψος; Θα αφήσουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, που απαιτούνται για να διέλθουν τα φορτηγά μεταφοράς των εξαρτημάτων τους, να χαράξουν τις πλαγιές του Ασπροποτάμου και του όμορου Μαλακασίου;

                Οι επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην βιοποικιλότητα κάθε άλλο παρά αμελητέες νομίζω ότι είναι. Τα πουλιά προσκρούουν στα πτερύγια τους και θανατώνονται. Έτσι οι φιδαετοί, τα όρνια, οι χρυσαετοί κινδυνεύουν να πέσουν θύμα αυτών των πτερυγίων και οι δρόμοι μετανάστευσης των αποδημητικών πουλιών θα κλείσουν. Επιπλέον τα πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων καταστρέφουν το ενδιαίτημα πολλών ζώων και τα εκτοπίζουν από την περιοχή. Έτσι η ορεινή πέρδικά που ακόμη ακμάζει στον Ασπροπόταμο και στο όμορο Μαλακάσι απειλείται και αυτή. Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις τόσο των έργων υποδομής όσο και των ανεμογεννητριών, λόγω της δίνης που δημιουργείται, στα έντομα και τις νυχτερίδες. Έτσι η ισορροπία της φύσης διαταράσσεται από ένα έργο βιομηχανικής κλίμακας που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε μια παρθένα περιοχή.

            Ακόμη πιο σκανδαλώδης είναι η αγνόηση της γνώμης των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στους τόπους τους. Διαβάζω στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που μόλις δημοσιεύτηκε για αιολικό πάρκο (για λογαριασμό γερμανικής εταιρείας) στο όρος Περιστέρι από την πλευρά των Ιωαννίνων και εάν κατάλαβα καλά: «Τα γήπεδα που θα εγκατασταθούν τα εν λόγω Α/Π χωροθετούνται 775 μ. περίπου από τον οικισμό Ανθοχώρι». Δηλαδή οι κάτοικοι του Ανθοχωρίου θα κάθονται στην πλατεία του χωριού και θα ακούνε τα πτερύγια να γυρίζουν! Τι θα συμβεί με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση και που με νύχια και με δόντια κρατιέται στις περιοχές του Ασπροποτάμου και του όμορου Μαλακασίου; Τα πρόβατα θα βόσκουν στις τσιμεντένιες βάσεις των ανεμογεννητριών; Θα επιτρέπεται να βοσκίσουν πλησίον των Α/Γ ή θα τους το απαγορεύει η εταιρεία; Το μέλλον του Ασπροπόταμου και τις όμορης ευρύτερης περιοχής του Μαλακασίου, βρίσκεται σε αυτούς του τελευταίους ήρωες κατοίκους και κτηνοτρόφους και δασεργάτες των χωριών και στον αειφόρο οικοτουριστικό τουρισμό που δειλά-δειλά αναπτύσσεται λόγω του φυσικού κάλους της περιοχής. Αλλά αν οι βουνοκορφές αντί για αγριόγιδα έχουν ανεμογεννήτριες  σίγουρα ο περιπατητής θα διαλέξει να πάει αλλού όπως για παράδειγμα στις Άλπεις που βεβαίως δεν έχουν ανεμογεννήτριες…

Κλείνοντας προφανώς δεν λέω όχι συνολικά στην αιολική ενέργεια και τις ανεμογεννήτριες, αλλά όπως σε κάθε έργο βιομηχανικής κλίμακας θεωρώ  ότι απαιτείται σωστή χωροθέτηση -συμβατή με το χώρο υποδοχής-,ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και το τοπίο, όπως η ήδη τροποποιημένη γη. Ο Ασπροπόταμος, η ευρύτερη περιοχή του Μαλακασίου αλλά και οι βουνοκορφές τους δεν είναι μέρος μιας τέτοιας σωστής χωροθέτησης!

Υ.Γ. Η προγενέστερη αλλά και η πολύ πρόσφατη ιστορία, μας έχει διδάξει ότι η διατάραξη των οικοσυστημάτων και η εκτόπιση των οργανισμών που ζουν σε αυτά, έχει απρόβλεπτες αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορούν να απειλήσουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Ας μάθουμε λοιπόν επιτέλους από τα λάθη μας! Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και όλες οι Συλλογικότητες οφείλουν να τοποθετηθούν τάχιστα για το τι ανάπτυξη θέλουμε. Το παραγωγικό μοντέλο που διεκδικούμε για τον τόπο μας είναι συμβατό με την εν λόγω δράση; Οι καιροὶ οὐ μενετοί!!

ΤΡΙΚΑΛΑ 17-6-2020

ΣΤΑΥΡΟΣ Θ. ΤΡΑΓΑΝΗΣ

-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή