Τον ρόλο του δημοσιογράφου είχαν μαθητές και μαθήτριες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου, απέναντι στον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Οι καίριες, ουσιαστικές και άκρως ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους αφορούσαν στην «πράσινη» και «έξυπνη» πόλη.
Και υποβλήθηκαν στο πλαίσιο πρότυπης συνέντευξης που δόθηκε στον χώρο του σχολείου, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022.
Οι ερωτήσεις των μαθητών/τριών εντάσσονταν στις δράσεις του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με τίτλο «Το κλίμα στα όρια του: μετακινήσου έξυπνα».
Η υπεύθυνη υλοποίησης του οποίου, κ. Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου (ΠΕ 06), ανέλαβε να ενημερώσει, συζητήσει, δώσει εναύσματα στα παιδιά, για το τι συμβαίνει σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιστροφής της κατάστασης.
Οπότε, διά της διευθύντριας του σχολείου κ. Δέσποινας Κασάπα, απευθύνθηκε η πρόσκληση στον κ. Παπαστεργίου, προκειμένου να απαντήσει, με βάση την εμπειρία από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στον Δήμο Τρικκαίων.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση, δίνοντας απαντήσεις και για συνολικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση της Αυτοδιοίκησης στο θέμα. Ενώ την εξειδίκευση για τον Δήμο Αλίμου έκανε στους μαθητές και τις μαθήτριες ο Δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, που μαζί με τον κ. Παπαστεργίου απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις.
Η ιδιαίτερη και σημαντική για τα παιδιά αυτή δραστηριότητα έχει τον τίτλο Smart thinking! – Smart city-ing! Και έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά, να συζητήσουν θέματα «πράσινης» μετακίνησης, να γίνει υπενθύμιση του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, των ηλεκτρικών οχημάτων, συνολικότερα των όσων σχετίζονται με τη μετακίνηση στο άμεσο μέλλον.
Ουσιαστικά, η συζήτηση για τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στόχευε στο να ενθαρρυνθούν οι μαθητές/τριες και να εστιάσουν σε δράσεις πρόληψης, όπως η επιλογή της βιώσιμης μετακίνησης.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, οι κ. Νίκος Καμήλος, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής και Δημήτρης Καλαϊτζίδης, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου «Εκπαίδευση για την αειφορία».
Σημειώνεται ότι η υλοποιήτρια του Εργαστηρίου, κ. Παπαϊωάννου, κατάγεται από τα Τρίκαλα, ενώ στο σχολείο υπηρετεί και δεύτερη εκπαιδευτικός από τα Τρίκαλα, η κ. Μαρία Πολυζοπούλου (ΠΕ 70).
Δήμος Τρικκαίων