Του Κρικόρ Τσακιτζιάν
Από τη Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε η επίδοση των φύλλων πορείας από τους αστυνομικούς, για την επιστράτευση των γιατρών, αφού μόλις 61 ήταν εκείνοι που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στη μάχη του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και οι ανάγκες ήταν για 206.
Έτσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην επιστράτευση. Θα μου πείτε γιατί δεν είχε προβλέψει να κάνει τις απαιτούμενες προσλήψεις από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπως είχαν προτείνει σοβαροί επιστήμονες.
Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσουμε μετά τη λήξη του συναγερμού.
Στην απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη, εκείνοι που μπορούν να ερμηνεύουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, βλέπουν μια σκοπιμότητα ρουσφετολογικού χαρακτήρα και σ’ αυτή την περίπτωση.
Κλήθηκαν να παρουσιαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, γιατροί μέχρι την ηλικία των 60 ετών.
Έμειναν απ’ έξω όλοι οι καθηγητές, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνω των 60 ετών, συνταξιούχοι πλέον, οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά είναι γιατροί με τεράστια εμπειρία νοσοκομειακή.
Για ποιο λόγο έμειναν εκτός επίταξης οι έμπειροι καθηγητές;
Σ’ αυτό το ερώτημα οφείλει να δώσει μια πειστική απάντηση η ηγεσία του υπουργείου υγείας. Πώς αφήνεις απ’ έξω απ’ αυτό τον πόλεμο τόσο έμπειρους γιατρούς – καθηγητές και καλείς ανθρώπους που έχουν πολύ μικρότερη εμπειρία στη μάχιμη ιατρική των νοσοκομείων.
Μήπως γιατί δεν πρέπει να τους δυσαρεστήσεις, μιας και έχουν ένα ευρύ κύκλο γνωριμιών και ένα πολύ μεγάλο ακροατήριο στα πανεπιστήμια και φοβήθηκες το πολιτικό κόστος που θα έχεις αν επιτάξεις τους συγκεκριμένους;
Έτσι κλήθηκαν πνευμονολόγοι που απέχουν από τα δημόσια νοσοκομεία εδώ και δεκαετίες.
Ίσως ακόμη το πέρασμά τους από αυτά, να ήταν πολύ σύντομο και η πείρα τους σε τόσο βαριά περιστατικά μικρή.
Μένει να δούμε αν θα απαντήσει ποτέ ο κύριος Κικίλιας σ’ αυτό το ερώτημα.