Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γιατί η δημοτική αρχή αγνοεί την παραγωγή πολιτισμού στα Τρίκαλα;

Ότι η δημοτική αρχή αγνοεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια, την παραγωγή  πολιτισμού από τους ίδιους τους πολίτες… της μουσικής πόλης των Τρικάλων, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά Και την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, στην συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η επιδεικτική αγνόηση της Φιλαρμονικής –  που οι ερμηνείες της σε πένθιμα εμβατήρια σπουδαίων συνθετών καλύφθηκαν από τους ήχους των μεγαφώνων  που δεν έκλεισαν όταν το μουσικό σώμα, αποτελούμενο από 40 και πλέον μουσικούς, έφτασε στην κεντρική πλατεία συνοδεύοντας τον Επιτάφιο Του Μητροπολιτικού Ναού –  προφανώς έγινε εξ αμελείας.

 Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται, αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται η δημοτική αρχή την παραγωγή πολιτισμού από τους ίδιους τους πολίτες της… σε μια πόλη με μεγάλη μουσική παράδοση και σε επίπεδο  Φιλαρμονικής.

Ας μην ξεχνάμε, ότι μόλις πέντε χρόνια μετά την Απελευθέρωση των Τρικάλων, συστάθηκε το 1886 η πρώτη Φιλαρμονική. Γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη των Τρικαλινών για την Μουσική.
 

  • Πολιτικός Πολιτισμός είναι και ο σεβασμός στην Τέχνη
     

Ομολογουμένως  η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, ερμήνευσε πολύ καλά – στο μέτρο του δυνατού μιας και το μουσικό σώμα πρόσφατα ανασυγκροτήθηκε –  μια σειρά από πένθιμα εμβατήρια σπουδαίων  κλασικών συνθετών, που έγραψαν μουσική για το Θείο Δράμα, όπως ο Φρεντερίκ Σοπέν και ο Τομάζο Τζιοβάννι Αλμπινόνι.

Δυστυχώς όμως, τα μουσικά έργα δεν μπόρεσαν να ακουστούν και να δώσουν με τους ήχους τους ένα ζωντανό χαρακτήρα στην συνάντηση των Επιταφίων, αφού η ερμηνεία τους καλύφθηκε ολοκληρωτικά από τα μεγάφωνα που έπαιζαν εξαιρετικά δυνατά ηχογραφήσεις των Εγκωμίων, λες και τα Εγκώμια είναι τραγούδια προς διασκέδαση! 

Για την ιστορική καταγραφή του θέματος, το trikalanews.gr δημοσιεύει τα έργα που παίχτηκαν από την Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων την Μεγάλη Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019.
 

  •  «Πένθιμο εμβατήριο», Φρεντερίκ Σοπέν
     
  • «Αντάτζιο» (Adagio) , Τομάζο Τζιοβάννι Αλμπινόνι
     
  • «Μαραμένα φύλλα»,  Γεράσιμος Κανιώρος  (παραλλαγή από το δεύτερο μέρος της 3ης Συμφωνίας του Μπετόβεν)
     
  • «Ντολόρες»(Dolores), άγνωστου συνθέτη
     
  • «Μεγάλη Παρασκευή», άγνωστου συνθέτη
     

Να σημειωθεί, ότι εκτός από τον μόχθο των μουσικών  της Φιλαρμονικής, από τα μεγάφωνα καλύφθηκε και η Χορωδία της Μητρόπολης που επίσης συνόδευε τον Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Ο σεβασμός στην Μουσική αλλά και στους  μουσικούς και γενικότερα στους ανθρώπους που ασχολούνται σοβαρά με αυτή, αποτελεί εκτός από στοιχείο Πολιτισμού και στοιχείο Πολιτικού Πολιτισμού για τις δημοτικές αρχές μιας πόλης.
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή