Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία πιστοποίησης της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προκειμένου να καταστεί σαφές από το αρμόδιο επιστημονικό όργανο, αν αυτή να μπορεί να έχει ειδικευόμενους γιατρούς, υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλη Κόκκαλη.
Ο κ. Κόκκαλης που ανέδειξε τα προβλήματα της συγκεκριμένης κλινικής τόσο με ερώτηση, αλλά και με επίσκεψη σε αυτή το προηγούμενο διάστημα, τόνισε μεταξύ άλλων στη συζήτηση που έγινε στη βουλή πως «επί τρία χρόνια έχουμε ειλικρινά κουραστεί στον νομό Λαρίσης να ακούμε για αριθμούς, για προκηρύξεις, για εγκρίσεις δαπανών, για επιχορηγήσεις των νοσοκομείων. Όμως, η κατάσταση είναι παραπάνω από θλιβερή.
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την αίτηση που έχει υποβληθεί, προκειμένου να αναγνωριστεί η καταλληλόλητα της κλινικής για να έχει ειδικευόμενους. Ξέρετε πολύ καλά, καθώς είστε γιατρός, την εργασία που προσφέρουν οι ειδικευόμενοι σε μια κλινική».
Από την πλευρά της η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι «το ΚΕΣΥ για να ελέγξει ένα φάκελο πρέπει ένα τμήμα να λειτουργεί κάποιο διάστημα. Δηλαδή, δεν μπορεί να εγκριθεί χρόνος ειδικότητας χωρίς να ξέρουν τι στο καλό κάνεις ως τμήμα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνεις με το που ξεκινάς. Το κάνεις μετά από ένα χρόνο λειτουργίας μίνιμουμ. Συνήθως είναι δύο χρόνια το κομμάτι που θέλει να δει το ΚΕΣΥ για να αποφασίσει αν αυτό το τμήμα, που λειτουργεί πράγματι, μπορεί να εκπαιδεύσει νέους γιατρούς.
Άρα, μέσα στα χρόνια αυτά που λειτούργησε το ΚΕΣΥ δεν είχε τον χρόνο να το δει. Πράγματι ζήτησαν επιπλέον πληροφορίες. Περιμένουν τις επιπλέον πληροφορίες για να εγκρίνουν ή όχι τη χορήγηση ειδικότητας. Να πω ότι το ΚΕΣΥ δεν είναι κομμάτι του Υπουργείου. Είναι ένα ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο. Δεν είναι και πολύ λογικό να παρεμβαίνει ο Υπουργός και να τους λέει «κάντε αυτό και κάντε εκείνο». Είναι ένα ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο. Νομίζω ότι καλό είναι να το αφήσουμε έτσι.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο χρόνος ειδικότητας δίνεται σε τμήματα που αποδεδειγμένα έχουν περιστατικά, έχουν καλούς εκπαιδευτές και μπορούν να δώσουν ειδικότητα. Θα μας το απαντήσει το ΚΕΣΥ, φαντάζομαι μέσα στο επόμενο διάστημα. Απλώς πρέπει να έχει κάποια στοιχεία. Και αυτά δεν γίνονται τον πρώτο χρόνο».