Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η αποκατάσταση και η «γέννηση» του Μνημείου Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα

Συνεργείο του Δήμου Τρικκαίων σήμερα το πρωί, έσβησε την λέξη «ΓΚΟΪΜ» που γράφτηκε χθες από άγνωστους στην μαρμάρινη στήλη που βρίσκεται πλάι από το «Δάκρυ» που σχηματίζουν σιδηροδρομικές γραμμές και αποτελεί μαζί με την μαρμάρινη στήλη, το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην πόλη των Τρικάλων.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, κ. Ιάκωβος Βενουζίου, δήλωσε στο trikalanews.gr «Αισθάνομαι την ανάγκη  να εκφράσω  τις ευχαριστίες  της  Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων  και τις δικές  μου, για την άμεση  επέμβαση  της  Δημοτικής αρχής και ιδίως  του Δημάρχου κ. Δ. Παπαστεργίου για την ενέργειά του αυτή».
 

  • Η ιστορία της δημιουργίας του Μνημείου Ολοκαυτώματος Τρικάλων

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στο trikalanews.gr του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, η δημιουργία του Μνημείου Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα, κρύβει μια συγκινητική ιστορία:

«Όταν συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο  για την κατασκευή του Μνημείου Ολοκαυτώματος, τα δεδομένα ήταν, ότι δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάποιο καλλιτέχνημα, δεν είχαμε χρόνο να κάνουμε διαγωνισμό και εμείς δεν είχαμε χρήματα να συμπληρώσουμε  για να κάνουμε ένα Μνημείο  όπως βλέπουμε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έτσι αρκεστήκαμε να βάλουμε μια μαρμάρινη πλάκα και να φυτέψουμε μια ελιά.

Στα μέσα Ιουνίου 2018, μας έδειξε ο δήμαρχος  ένα σκαρίφημα  που έδειχνε ένα οβάλ σχήμα  που ήταν περιτοιχισμένο με δυο μαύρες  γραμμές. Η κ. Σαργιώτη, αρχιτέκτονας του Δήμου Τρικκαίων, ήταν η πρώτη που έδωσε την ιδέα για το «Δάκρυ».

Εμείς από την Ισραηλιτική Κοινότητα, βλέποντας τις μαύρες γραμμές που ήταν σχεδιασμένες  για το τοιχίο γύρω από το οβάλ σχήμα, τις εκλάβαμε ως σιδηροδρομικές γραμμές! Αυτές που οδήγησαν τους Έλληνες Εβραίους στο Άουσβιτς.

Έτσι, το «Δάκρυ» στα αρχικά σχέδια της κ. Σαργιώτη, αντί να σχηματίζεται με τοιχίο, μετά την ιδέα που εκφράσαμε, σχηματίστηκε με σιδηροδρομικές γραμμές.

Αυτή είναι η ιστορία δημιουργίας  του Μνημείου  Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα. Μέσα στο «Δάκρυ», αποφασίσαμε να φυτέψουμε  μια ελιά. Δίπλα στέκει μια μαρμάρινη στήλη που αναφέρει ότι 139 Εβραίοι των Τρικάλων, συνελήφθησαν στις 24 Μαρτίου 1944  στα Τρίκαλα και στάλθηκαν στα στρατόπεδα  Άουσβιτς-Μπιρκενάου», είπε ο κ. Ιάκωβος Βενουζίου, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά, την ιστορία «γέννησης» του Μνημείου Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα.
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή