Άρθρα – Απόψεις

Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας – Η αθέατη γενοκτονία

Του Κωνσταντίνου Δ.Ρίζου, επιτίμου Σχολικού Συμβούλου Οικονομολόγων

12 Oct 2017

Του Κωνσταντίνου Δ.Ρίζου, επιτίμου Σχολικού Συμβούλου Οικονομολόγων

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη το 10ο Διεθνές Συνέδριο Πολυτέκνων, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Διοργανωτές ήταν η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης «Οι Άγιοι Πάντες». Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν.Τρικάλων εκπροσωπήθηκε από ομάδα συνέδρων με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Βήτα.

Εισηγητές ήσαν οι Ιωάννης Αμανατίδης, υφυπουργός Εξωτερικών, Κασαπίδης Γεώργιος, Βουλευτής Ν.Δ., Στέλιος Παπαθεμελής, τέως υπουργός, Φραγκούλης Φράγκος, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Νότης Μαριάς, καθηγητής-ευρωβουλευτής, Γεώργιος Καραμπελιάς, συγγραφέας, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, καθηγητής-ευρωβουλευτής, Αναστάσιος Λαυρέντζος, καθηγητής-συγγραφέας, Βασίλειος Νικόπουλος, επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Νατσιός, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Γεώργιος Παλαιτσάκης, δημοσιογράφος-ερευνητής και ο Laslo Marki, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μεγάλων Οικογενειών-καθηγητής μαθηματικών-ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ουγγαρίας. Η θεματολογία αφορούσε το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Παρακάτω καταγράφονται ορισμένα βασικά στοιχεία από τις ανακοινώσεις των εισηγητών.

Οι διαπιστώσεις είναι απογοητευτικές. Τα τελευταία συνεχόμενα 6 χρόνια (2011-2016) η φυσική μεταβολή (γεννήσεις μείον θάνατοι) του πληθυσμού είναι αρνητική. Δηλαδή οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, γεγονός που σημαίνει μείωση του συνολικού πληθυσμού. Για παράδειγμα, το 2016 οι γεννήσεις ήταν 92.898 και οι θάνατοι 118.792, μείωση 25.894. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των γεννήσεων οι 12.173, ήτοι ποσοστό 13,21%, αφορούν αλλοδαπές μητέρες.

Είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 913.279 παντρεμένα ζευγάρια χωρίς παιδιά (Απογραφή 2011). Από ένα παιδί αν είχαν γεννήσει τα ζευγάρια αυτά η δημογραφική εικόνα της χώρας θα ήταν διαφορετική.

Οι εκτρώσεις (υπολογίζεται ότι είναι υπερδιπλάσιες των γεννήσεων) και οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι δύο παράγοντες που επιτείνουν το δημογραφικό πρόβλημα.

Μια άλλη σημαντική διαπίστωση είναι η μετανάστευση νέων επιστημόνων. Εκτιμάται ότι 300.000 – 400.000 νέοι επιστήμονες κάθε ειδικότητας έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς και εργάζονται στο εξωτερικό. Αυτό αποτελεί συνέπεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια αδιαφορούν για το πρόβλημα σαν να το αγνοούν ή δεν το αξιολογούν ανάλογα. Ουσιαστικά τα μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ισοπεδώθηκαν φορολογικά οι φορολογούμενοι με 5, 6 ή και περισσότερα παιδιά με τους αγάμους φορολογούμενους, αφού έχουν το ίδιο αφορολόγητο.

Οι προβλέψεις είναι πολύ δυσοίωνες. Προβλέπεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας, αν εξελιχθεί με τα σημερινά δεδομένα, το 2040 θα είναι 9.900.000 και το 2050 θα είναι 8.900.000. Το πιο τραγικό είναι ότι, σύμφωνα με ένα Σουηδικό Ινστιτούτο, το 2100 θα είναι μόλις 2.000.000.

Η άποψη, που διατυπώνεται από πολλούς «και τι με νοιάζει εμένα, εγώ δεν θα ζω τότε» είναι ανεύθυνη και ανάξια σχολιασμού.

Οι επιπτώσεις από τη δημογραφική κατάρρευση είναι δραματικές. Η άμυνα της χώρας έχει υποβαθμιστεί λόγω του διαρκώς μειούμενου αριθμού των νέων που κατατάσσονται κάθε χρόνο στο στρατό. Το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση λόγω της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους, που είναι 1,37:1 με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι είναι 3.700.000 (μεγάλος αριθμός αυτών με μερική απασχόληση) και οι συνταξιούχοι 2.700.000. Σε βάθος χρόνου απειλείται και αυτή η ύπαρξη του ελληνικού κράτους με τη μορφή που το γνωρίζουμε. Διότι, όπως αναφέρει και ο ιστορικός Πολύβιος, η απαιδία και η ολιγανθρωπία σταδιακά φτωχαίνουν και τελικά εξασθενίζουν τα κράτη, όπως συνέβη με την αρχαία Ελλάδα.

Η μετανάστευση, που φαντάζει ως σανίδα σωτηρίας για κάποιους, δεν αποτελεί λύση του προβλήματος. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η ενσωμάτωση του πλήθους των μεταναστών, και μάλιστα με τελείως διαφορετικό κοινωνικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό υπόβαθρο. Οι αλλοδαποί, όταν αυξηθούν και αποτελέσουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, θα διεκδικήσουν περισσότερα.

Έγινε γνωστό ότι τελευταία συστήθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το δημογραφικό. Η αποτελεσματικότητα της επιτροπής στο μέλλον θα δείξει αν ο πολιτικός κόσμος έχει πραγματικά ευαισθητοποιηθεί ή αποτελεί απλά μια ακόμα επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι και το 1993 είχε συσταθεί ανάλογη επιτροπή χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

admins
Author: admins

Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων: Καλοκαιρινές δράσεις παιδιών

Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων: Καλοκαιρινές δράσεις παιδιών

Όνειρα, μύθοι, ζωγραφιές και ιστορίες γεμίζουν το καλοκαίρι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων με δράσεις που δίνουν χαρά και έμπνευση σε …
Έκτακτη σύσκεψη για την ευλογιά – Ο Δημ. Κουρέτας καλεί τους κτηνοτρόφους στη Λάρισα

Έκτακτη σύσκεψη για την ευλογιά – Ο Δημ. Κουρέτας καλεί τους κτηνοτρόφους στη Λάρισα

Η ευλογιά στα αιγοπρόβατα φέρνει ξανά στο προσκήνιο την οργή των Θεσσαλών παραγωγών. Έκτακτη σύσκεψη με όλους τους κτηνοτρόφους καλεί …
Βόλος: Θρήνος για τον 76χρονο γιατρό που κατέρρευσε στην παραλία

Βόλος: Θρήνος για τον 76χρονο γιατρό που κατέρρευσε στην παραλία

Σοκ στον Βόλο: Ο αναισθησιολόγος Γιώργος Βούλγαρης κατέρρευσε ενώ περπατούσε στην παραλία. Απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες ανάνηψης …
Στην Β’ Ερασιτεχνική τα Σαράγια. Ο Αγιος Οικουμένιος ετοιμάζει… βαλίτσες

Στην Β’ Ερασιτεχνική τα Σαράγια. Ο Αγιος Οικουμένιος ετοιμάζει… βαλίτσες

Η ΑΕΚ Σαραγίων μένει Γ’ Ερασιτεχνική, τα Σαράγια παίζουν στη Β’ και ο Άγιος Οικουμένιος ετοιμάζεται για άνοδο στην Α’ …
Αγρότης ψεκάζει καλλιέργεια με φυτοφάρμακα σε χωράφι στη Θεσσαλία, λήψη στο ύψος του εδάφους με κινηματογραφικό φόντο

Θεσσαλία: Παράνομα φυτοφάρμακα, εγκαταλελειμμένα χωράφια και καρκίνοι – Το τίμημα της επιβίωσης

Η Θεσσαλία παλεύει με καρκίνους, παράνομα φυτοφάρμακα και εγκαταλειμμένα χωράφια. Η επιβίωση έγινε το τελευταίο σπορ του Έλληνα …
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το νέο Κολυμβητήριο Καλαμπάκας

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το νέο Κολυμβητήριο Καλαμπάκας

Επιτόπια αυτοψία Αβραμόπουλου – Παπάντου στο Δημοτικό Πάρκο «Χρ. Σινάνη» για την έκδοση οικοδομικής άδειας και την εκκίνηση του έργου …
Σύλληψη στα Τρίκαλα με ναρκωτικά, ηρωίνη και ζυγαριά

Σύλληψη στα Τρίκαλα με ναρκωτικά, ηρωίνη και ζυγαριά

Στα Τρίκαλα συνελήφθη άνδρας με ποσότητες κάνναβης, ηρωίνης, ναρκωτικά χάπια και ζυγαριά. Η Αστυνομία τον οδήγησε στον Εισαγγελέα …
Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελένη Νάσιου

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελένη Νάσιου

Το τελευταίο αντίο στην Ελένη Νάσιου θα δοθεί το Σάββατο 12 Ιουλίου 2025 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κορυδάλλου Καλαμπάκας …
Γυναίκα απομακρύνεται πάνω σε ποδήλατο σε αστικό δρόμο, κινηματογραφική λήψη από πίσω

Τρίκαλα: Συνελήφθη αλλοδαπή που «ξεκλείδωσε» ποδήλατο μέρα-μεσημέρι

Μέρα-μεσημέρι στα Τρίκαλα μια αλλοδαπή άρπαξε ποδήλατο, αλλά συνελήφθη την επόμενη από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων …
Εχει… δικαίωμα να μείνει ο Κωστόπουλος στον ΑΟΤ

Εχει… δικαίωμα να μείνει ο Κωστόπουλος στον ΑΟΤ

Ανοιχτό το μέλλον του Παναγιώτη Κωστόπουλου στον ΑΟ Τρίκαλα, με ενδιαφέρον από Αστέρα Καρδίτσας και ερωτηματικό για την επόμενη σεζόν …
Πεζοδρόμιο με σπασμένες πλάκες και χόρτα στην άκρη δρόμου στα Τρίκαλα

Πεζοδρόμια στα Τρίκαλα: Σπασμένα, ξηλωμένα και επικίνδυνα – Ο λογαριασμός στον πολίτη

Η εικόνα που βλέπετε δεν είναι από απομακρυσμένο στενό, αλλά από διάφορα σημεία των Τρικάλων. Σπασμένα πλακάκια, πρόχειρα μπάζα, πεζοδρόμια …
Εργασίες οδοποιίας σε δρόμο στα Τρίκαλα, με μηχανήματα και συνεργείο να εκτελούν έργα

Τρικάλα: Σκαψίματα, σκόνη και ταλαιπωρία για μία εβδομάδα – Πού θα υπάρχουν έργα

Μεγάλη υπομονή θα χρειαστούν οι οδηγοί και οι κάτοικοι στα Τρίκαλα, καθώς ξεκίνησε νέα εβδομάδα εκτεταμένων έργων από ΔΕΗ, ΟΤΕ, …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.