Τα νέα της πόλης

Η εκδρομή στην Επίδαυρο που έκανε θεσμό το «Βαρούσι»

24 Jun 2019

«Ικέτιδες» του Ευριπίδη – την εμβληματική τραγωδία, έργο εγκώμιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, των χρηστών ηγετών και πολιτών, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές  – στο ανέβασμά του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, από δυο Εθνικά Θέατρα, το Εθνικό Θέατρο και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου,  σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  το Σάββατο 6 Ιουλίου, όσοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν τ ην φετινή εκδρομή-θεσμό στην Επίδαυρο του Πολιτιστικού Συλλόγου  «Το Βαρούσι».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Βαρούσι», όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 25 χρόνια, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, πραγματοποιεί μια  πολιτιστική εκδρομή  στην Επίδαυρο, με σκοπό την παρακολούθηση  θεατρικής παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Την εκδρομή αυτή, δεν μπόρεσε ποτέ και τίποτε να σταματήσει, όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015… καθώς το πούλμαν ήταν πίσω στα Τρίκαλα, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής του δημοψηφίσματος για να ψηφίσουν όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή.

Η φετινή εκδρομή θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου.
 

  • Επιστροφή στα Τρίκαλα πριν τις 5 μ.μ την Κυριακή 7 Ιουλίου για να προλάβουν να ψηφίσουν όσοι λάβουν μέρος στην εκδρομή
     

Λόγω των Εθνικών Εκλογών, η επιστροφή στα Τρίκαλα την Κυριακή 7 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο πριν τις 5 το απόγευμα, έτσι ώστε όσοι αποφασίσουν να λάβουν μέρος στην εκδρομή, να μπορέσουν εγκαίρως να βρίσκονται πίσω  για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
 

  • «Ικέτιδες» του Ευριπίδη – Έργο Εγκώμιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος
     

Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη είναι ένα έργο-εγκώμιο των Αθηνών που αναφέρεται στο Δημοκρατικό Πολίτευμα. Η τραγωδία μιλά για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή.

Γράφτηκε  το 422 π.Χ. και φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο το 424 π.Χ., δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι – σύμμαχοι της Σπάρτης, νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφηναν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.
 

  • Σύμπραξη δυο Εθνικών Θεάτρων φέτος στην Επίδαυρο
     

53 χρόνια μετά το μοναδικό ανέβασμα της τραγωδίας «Ικέτιδες» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία που παρουσιάζεται φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, από την σύμπραξη των δυο Εθνικών Θεάτρων και σκηνοθετείται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου,  Στάθη Λιβαθινό.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στηρίζεται στη συνεργασία των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η μετάφραση του έργου είναι του ποιητή Γιώργου Κοροπούλη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο διεθνώς διακεκριμένος Κύπριος σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης. Τη μουσική σύνθεση ανέλαβε ο Άγγελος Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη χορογραφία ο Φώτης Νικολάου και τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου.
 

  • Διανομή του έργου
     

Στην διανομή του έργου βρίσκονται οι ηθοποιοί:

Μητέρες Αργείων στρατηγών: Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Νιόβη Χαραλάμπους
Αίθρα: Κάτια Δανδουλάκη
Θησέας: Άκης Σακελλαρίου
Άδραστος: Χρήστος Σουγάρης
Κήρυκας: Χάρης Χαραλάμπους
Άγγελος: Ανδρέας Τσέλεπος
Ευάδνη: Κατερίνα Λούρα
Ίφις: Θοδωρής Κατσαφάδος
 

  • Πλοκή του έργου
     

Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων.

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά: Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ» Κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΛΕΙΔΟΝΟΠΟΥΛΟ

Η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Γρεβενών

Η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Γρεβενών

Ξεχωριστή ήταν η εμφάνιση της χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Γρεβενών …
Έφυγε από τη ζωή η Λούλα Ιωαννίδου

Έφυγε από τη ζωή η Λούλα Ιωαννίδου

Με θλίψη, η οικογένεια ανακοινώνει τον θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας, Λούλας Παναγιώτη Ιωαννίδου, …
Πλημμύρισε κόσμο η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Πλημμύρισε κόσμο η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Δημήτρης Κουρέτας. «Η μεγαλύτερη χαρά των Χριστουγέννων είναι τα χαμόγελα των παιδιών- Για αυτό γιορτάζουμε μαζί τους» …
Έφυγε από τη ζωή ο Βησσαρίων Παζαΐτης

Έφυγε από τη ζωή ο Βησσαρίων Παζαΐτης

Με βαθιά θλίψη, η οικογένεια ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου, Βησσαρίωνα Παζαΐτη, …