Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Τρικάλων στο συνέδριο «ΤΡΙ-ΚΑΛΑ: αγάπη, αρωγή, αλληλεγγύη»

Στο Συνέδριο «ΤΡΙ-ΚΑΛΑ: ΑΓΑΠΗ, ΑΡΩΓΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – Αποτυπώνοντας τον Κοινωνικό Χάρτη των Τρικάλων» που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στις 24 και 25 Νομεβρίου 2017, ήταν ομιλητής, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων, ο Αντιπρόεδρος και Τοπικός Σύμβουλος Καστρακίου κ. Γιώργος Γκόγκος.

Επίσης, στην Ενότητα «Αναπτυξιακή διάσταση της κοινωνικής πολιτικής» ήταν ομιλητής ο Επιστημονικός Σύμβουλος της Ένωσης, κ. Χρήστος Πετρέας, με θέμα «Ευκαιρίες και δυνατότητες προσέγγισης τουριστικών αγορών ευάλωτων ομάδων, για την ανάπτυξη του Νομού Τρικάλων».

Στο Συνέδριο, στην Ενότητα «Τοποθετήσεις Εκπροσώπων Θεσμικών Φορέων, Αυτοδιοίκησης και Πολιτειακών Αρχών» όπου έκαναν τοποθετήσεις εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των τεσσάρων Δήμων, κοινωνικών και άλλων φορέων, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων, μίλησε ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Γκόγκος.
Η ομιλία – τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Ένωσης και Τοπικού Συμβούλου Καστρακίου, κ. Γεωργίου ΓΚΟΓΚΟΥ, είχε ως εξής:
«Στο Συνέδριο ακούσαμε μία νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης που επί αρκετά χρόνια έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας και έχει δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα στους συνανθρώπους μας, αλλά επίσης ακούσαμε και την πρόταση και το ξεκίνημα της δημιουργίας Δικτύου Κοινωνικής Ευαισθησίας, και σκέψεις και ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη της.
Σεβόμαστε και κατανοούμε τόσο τις ανάγκες των συνανθρώπων μας αλλά και την σημασία της «κοινωνικής συνέργειας» για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων γενικότερα και όχι μόνο αυτών που δημιούργησε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, που και εμείς σαν επιχειρηματίες έχουμε βιώσει και βιώνουμε, με διαφορετικό ίσως τρόπο.
Ο τουρισμός είναι σημαντική οικονομική δραστηριότητα στον νομό μας, ίσως η σημαντικότερη, αλλά παρά την μεγάλη αύξηση των αφίξεων των επισκεπτών, δεν έχουμε αποφύγει να έχουμε και στον Νομό Τρικάλων σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού, και τα ξενοδοχεία, έχουν με δυσκολία καταφέρει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας γιατί παρά την μικρή αύξηση διανυκτερεύσεων, και η περιοχή μας έχει επηρρεαστεί από το γεγονός ότι τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια κάθε χρόνο η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη έχει μειωθεί.
Η σημασία της έκφρασης μιάς γενικότερης τουριστικής συνείδησης και της φιλόξενης τουριστικής συμπεριφοράς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας βεβαίως και των ξενοδοχείων αλλά και όλων των τουριστικών επιχειρήσεων του νομού μας, γιατί ο επισκέπτης πρέπι να αισθάνεται άνετα, να μείνει ικανοποιημένος από το ταξίδι του στην περιοχή μας και να φύγει με τέτοιες αναμνήσεις που θα τον παροτρύνουν να προτείνει και σε άλλους την επίσκεψη, και ακόμη και να ξανάρθει και ο ίδιος.
Η περιοχή μας δέχεται πολλών εθνικοτήτων, ειδών, ηλικιών και κατηγοριών επισκέπτες, και αυτό ίσως μας κάνει πιο ευαίσθητους στην προσπάθεια ικανοποίησης των αναγκών και των επιθυμιών τους, με βάση τις διάφορες ιδιαιτερότητες που έχουν.
Ευάλωτες ομάδες βεβαίως υπάρχουν μεταξύ των συμπολιτών μας και όπως είπαν και άλλοι ομιλητές, πρέπει να μας προβληματίζουν. Αλλά, ευάλωτες ομάδες υπάρχουν και στους τουρίστες επισκέπτες μας, όπως τα ΑΜεΑ.
Εμείς ως Ένωση Ξενοδόχων του Νομού Τρικάλων θέλουμε να κάνουμε αναφορά στις τουριστικές επιδράσεις αυτών των ευάλωτων ομάδων, διότι η Ελλάδα γενικώς, έχοντας κυρίως ανταποκριθεί στην τουριστική της ανάπτυξη στην ικανοποίηση της ζήτησης και όχι σε προγραμματισμένο σχεδιασμό των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι από τις χώρες γενικότερα που έχει μείνει πίσω στην εξυπηρέτηση – και με την καλή έννοια – «εκμετάλλευση» των δυνατοτήτων του τουρισμού ΑΜεΑ.
Η παροχή των κατάλληλων και των σωστών αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις των απαραίτητων υπηρεσιών, για την εξυπηρέτηση, άρα και την προσέλκυση των υποψήφιων επισκεπτών, περιλαμβάνει αναμφισβήτητα και τις υπηρεσίες τουρισμού ΑΜεΑ. 
Ενδιαφέρον έχουν και τα θέματα της υγείας, που επίσης αφορούν και τους περιστασιακούς τουρίστες – επισκέπτες, όσο και περισσότερο, τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, σημαντικές στο Συνέδριο ήταν οι αναφορές στα θέματα της εκπαίδευσης, σημαντικά σε όλα τα επίπεδα, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, αλλά και της μεταλυκειακής, που μας απασχολεί και για λόγους δημιουργίας κατάλληλων προσόντων στους νέους μας, για να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην τουριστική δραστηριότητα, και να παραμείνουν στην περιοχή.
Τα ξενοδοχεία του Νομού, όπως και οι περισσότερες άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, και εφόσον οι συνθήκες λειτουργίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι φιλικό, μπορούν να διατηρούν ικανοποιητική αποδοτικότητα και να προσφέρουν και θέσεις εργασίας, και έμμεσα και άμεσα να στηρίζουν και τις ευάλωτες ομάδες του τοπικού πληθυσμού.
Αλλά η πρόληψη της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού των ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων πρέπει να μας απασχολεί όχι μόνο για την ίδια την τοπική κοινωνία αλλά και για τους πολυπληθείς επισκέπτες που μπορεί να προσελκύσει με μία κατάλληλα προσαρμοσμένη και στρατηγικά διαμορφωμένη προσέγγιση. 
Έγινε αναφορά στα δεκάδες εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες – επισκέπτες ΑμεΑ και βεβαίως συμφωνούμε και επιθυμούμε να τους προσελκύσουμε και είμαστε αρωγοί και συνεργάτες για τις ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ήδη τα περισσότερα ξενοδοχεία του Νομού έχουν προβλέψεις για εξυπηρετήσεις ΑΜεΑ, που και αυτές πρέπει μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων να επεκταθούν περισσότερο, όμως, εξυπηρετήσεις ΑΜεΑ λείπουν στις γεωγραφικές περιοχές, ακόμη και στους οικισμούς μας, παρά τις ορισμένες κατασκευαστικές παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι δημοτικές αρχές.
Πολλά από τα αξιοθέατα και τα μνημεία χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις και είναι απαραίτητες: η σημαντική συμπλήρωση σε θέματα σήμανσης, η επέκταση της διαδικτυακής και τοπικής πληροφόρησης, η δημιουργία διαδρομών επίσκεψης μέσα στους οικισμούς, με κατάλληλη φωταγώγηση, καθώς και άλλα μικρά και μεγαλύτερα συμπληρωματικά έργα. 
Κυρίως όμως χρειαζόμαστε να αναδείξουμε ότι έχουμε τις προϋποθέσεις και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες του «προσβάσιμου τουρισμού» όπως διεθνώς αναφέρεται η μορφή αυτή.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων που συζητήσαμε επόμενες δράσεις, εντάξαμε και ενέργειες που αφορούν την προσέλκυση και τις υπηρεσίες για τον «προσβάσιμο τουρισμό».
Στο πλαίσιο των δράσεων της Ένωσης, συμφωνούμε με τις προτάσεις για την ανάπτυξη τουρισμού ΑΜεΑ, του προσβάσιμου τουρισμού, εφόσον πληρούνται οι αναγκαίες προδιαγραφές και προϋποθέσεις, και παρέχονται και οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Συνηγορούμε στην πρόταση, που έγινε σε Ενότητα του Συνεδρίου, του Επιστημονικού Συμβούλου της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων, κου Χρήστου Πετρέα, για ενέργειες προβολής για την προσέλκυση αυτών των εξειδικευμένων πελατειακών αγορών, που μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση τουριστικής κίνησης σε όλη την διάρκεια του έτους στην περιοχή μας.
Ιδιαίτερα δε, λαμβάνουμε υπόψη μας και την αναφορά που έκανε ο κ. Πετρέας για την διαδικτυακή πληροφόρηση των υποψηφίων πελατών και θα εισηγηθούμε αντίστοιχα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής τουριστικής προβολής, που ήδη έχει ξεκινήσει και υλοποιεί, να εντάξει τέτοιες ενέργειες.
Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να υπάρχει γενικότερη ευαισθητοποίηση για τις ευάλωτες ομάδες, ακόμη και στα σχολεία μας, και χαιρόμαστε που οι ομιλητές στο Συνέδριο, εκπαιδευτικοί, αναφέρθηκαν στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην ανάπτυξη κατάλληλων δράσεων στα σχολεία, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι, άλλωστε, σημαντικό, εάν επιτύχουμε να προσελκύσουμε τουρίστες ΑΜεΑ, να τους βλέπουμε και να τους αντιμετωπίζουμε με το «φιλόξενο χαμόγελο» και την εξυπηρετική συμπεριφορά, ως ισότιμους τουρίστες, και όχι με διαφορετικότητα. 
Τα περισσότερα ξενοδοχεία μας έχουν προβλέψει αρκετές υποδομές για την υποδοχή των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά χρειαζόμαστε και με συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές, να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα και την φιλικότητα στα επισκέψιμα μνημεία και αξιοθέατα, αλλά και σε όλη την έκταση των οικισμών μας και να δημοσιοποιήσουμε την φιλικότητα αυτή προς τις τουριστικές αγορές. Μας προβληματίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις οι δυσκολίες προσβασιμότητας, οι ελλείψεις ορισμένων υποδομών.
Εμείς, ως Ένωση Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων, θα υποβάλουμε σχετική πρόταση και προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για να γίνουν φιλικές προς τον προσβάσιμο τουρισμό οι αμαξοστοιχίες, προκειμένου να διευκολύνουμε την προσβασιμότητα στην περιοχή, και καλούμε και τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές, να μεριμνήσουν για την προσαρμογή στις περιοχές γύρω από τους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς των ανάλογων κατασκευαστικών παρεμβάσεων. 
Έτσι, στις επόμενες εβδομάδες θα ζητήσουμε να συναντηθούμε αφενός μεταξύ μας, μεταξύ των τουριστικών επιχειρηματιών, αλλά και με τους αρμόδιους φορείς και Αρχές, σε τοπικό, σε νομαρχιακό και σε Περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να εξετάσουμε τις από πλευράς μας συνεργασίες και συνέργειες, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που υφίστανται στην περιοχή μας, για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και προοπτικές που εμφανίζονται.»
Η Ένωση, στις επόμενες εβδομάδες θα διερευνήσει την κατάσταση με τις εξυπηρετήσεις για ΑΜεΑ που έχουν τα ξενοδοχεία της περιοχής και τις δυνατότητες βελτίωσης των υποδομών.
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή