Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, όταν (στις αρχές του 20ου αιώνα) ο Βολιώτης πρωτοπόρος φωτογράφος και εκδότης καρτ ποστάλ Στέφανος Στουρνάρας επισκέφθηκε τα Τρίκαλα, προκειμένου να τα φωτογραφήσει το πλάνο του με την γέφυρα της Μαρούγγενας, την νεότευκτη τότε πλατεία Ρήγα Φεραίου και τα γύρω νεοκλασικά κτίρια, ζήτησε από τους Τρικαλινούς να πλαισιώσουν την φωτογράφιση. Αυτοί ήταν διστακτικοί έως απολύτως αρνητικοί.
Τελικά δέχθηκαν να φωτογραφηθούν μερικά μέλη της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης που τότε ήταν ανθηρή και κατά πως φαίνεται αρκετά πιο “ανοικτόμυαλη”. Έτσι, τα μεταγενέστερα χρόνια, οι συλλεκτικοί κύκλοι της Αθήνας έχουν δώσει στην συγκεκριμένη καρτ ποστάλ την προσωνυμία «Οι Εβραίοι των Τρικάλων».
Κυκλοφόρησε σε ασπρόμαυρη έκδοση πριν το 1904 και σε επιχρωματισμένη εκδοχή από τον Στέφανο Στουρνάρα το 1907. Προτίμησα την ασπρόμαυρη εκδοχή του Ι. Γ. Θεοδωρόπουλου (ταχυδρομημένης το 1905), θέλοντας να τιμήσω τον εξαίρετο Τρικαλινό εκδότη, αν και οι επιχρωματισμένες ανατυπώσεις του Στέφανου Στουρνάρα θεωρούνται πιο «ρομαντικές».