Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

H ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενημερώνει για πιθανές λύσεις στο πρόβλημα των ζημιών από αρκούδα και λύκο

Ποια τα μέτρα πρόληψης των ζημιών από ζώα της άγριας πανίδας

H Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ συμμετέχει στην φετινή έκθεση της AGROTICA η οποία διεξάγεται από 1 έως 4 Φεβρουαρίου στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Στόχος της οργάνωσης είναι να ενημερώσει αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους για τα μέτρα πρόληψης των ζημιών από ζώα της άγριας πανίδας όπως η αρκούδα και ο λύκος. Τέτοια μέτρα είναι η χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και η χρήση καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών.

Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις χρησιμοποιούνται για την προστασία μελισσιών, κτηνοτροφικών ζώων και αγροτικών καλλιεργειών (πχ αμπέλια, οπωρώνες, κ.α.), κυρίως από επιθέσεις αρκούδας. Η αποτελεσματικότητά των ηλεκτροφόρων περιφράξεων μπορεί να φτάσει και το 100%, αν τηρούνται οι προδιαγραφές εγκατάστασης και συντήρησης.

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την εύκολη εγκατάστασή τους, την δυνατότητα χρήσης σε απομακρυσμένες περιοχές, την ενεργειακή τους αυτονομία (δυνατότητα λειτουργίας με μπαταρίες των 12  Βολτ [αυτοκινήτου] ή με φωτοβολταϊκά πάνελ), και το ότι αποτελούν μια σχετικά μικρή επένδυση και ένα  έξοδο που γίνεται εφάπαξ, έχουν καθιερώσει τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις ως την πιο συμφέρουσα λύση για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Τέλος είναι σημαντικό να γίνει γνωστό ότι στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για την περίοδο 2014-2020, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του από το 2019, προβλέπεται η επιδότηση της αγοράς ηλεκτροφόρου περίφραξης  μέσω της Δράσης 4.4.1. «Προστασία της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα».

Η χρήση ποιμενικών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών είναι μια από τις πιο αρχαίες και αποτελεσματικές πρακτικές για την προστασία των εκτρεφόμενων ζώων από τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων (λύκος, αρκούδα) και άλλων θηρευτών.

Η προστατευτική τους συμπεριφορά απέναντι στα κτηνοτροφικά ζώα είναι αποτέλεσμα τόσο της συστηματικής τους εκπαίδευσης, όσο και της σωστής τους αναπαραγωγής (διατήρηση των χαρακτηριστικών των ντόπιων φυλών: Ελληνικός Ποιμενικός, Μολοσσός Ηπείρου, Λευκός Ποιμενικός).

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με αρκετούς  κτηνοτρόφους, έχει δημιουργήσει ένα Δίκτυο Ανταλλαγών και Δωρεών Kαλών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών, το οποίο παρέχει σκυλιά σε όσους τα έχουν άμεση ανάγκη και τηρούν κάποιους σημαντικούς κανόνες (μέριμνα για την σωστή εκπαίδευση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του σκύλου κ.λπ.). Το Δίκτυο αυτό δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει τις σχέσεις συνεργασίας που αναπτύσσουν μόνοι τους οι κτηνοτρόφοι της κάθε περιοχής, αλλά να τις ενισχύσει και να μεταφέρει το παράδειγμά τους και σε άλλες περιοχές.

Η συμμετοχή της Καλλιστώς στην AGROTICA είναι μία από τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΝYΠΑΡΧΟΥΜΕ: Βελτίωση όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα και ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής πολιτών στις προσπάθειες διατήρησής τους». 

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο Μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες».

Οι άξονες των δράσεων του έργου είναι οι εξής:

Α. Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε περιοχές όπου παρατηρείται έντονη αλληλεπίδραση με μεγάλα σαρκοφάγα, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα

Β. Κινητοποίηση και υποστήριξη εθελοντών

Γ. Λογοδοσία και Διαβούλευση με φίλους, οικονομικούς υποστηρικτές και εθελοντές της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή