Η Παναγιώτα Δριτσέλη για την διευκόλυνση των επιχειρηματιών που είναι καταχωρημένοι στον «Τειρεσία» για την εγκατάσταση POS

Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη, σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει από την απόρριψη των αιτημάτων πολλών επιχειρηματιών που βρίσκονται στον «Τειρεσία», από τις τράπεζες, για την εγκατάσταση POS στις επιχειρήσεις τους.

Η ερώτηση

Θέμα: Άρνηση χορήγησης τερματικού ηλεκτρονικών πληρωμών σε επαγγελματίες από τις τράπεζες, λόγω καταχώρησης στο σύστημα αθέτησης υποχρεώσεων του «Τειρεσία».

Σοβαρά προβλήματα σε πολλές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει οι αρνήσεις των τραπεζών να χορηγήσουν τερματικά μηχανήματα ηλεκτρονικών πληρωμών σε επαγγελματίες, εξαιτίας των χρεών των τελευταίων προς τις τράπεζες και της συνεπακόλουθης καταχώρησής τους στο σύστημα αθέτησης υποχρεώσεων του “Τειρεσία”. Εντοπίζοντας το πρόβλημα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εξαιρεί τις επιχειρήσεις αυτές από τα πρόστιμα, όπως αναφέρεται στην υπ. αριθμ. 83942/27-72017 εγκύκλιο της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «ο υπόχρεος απαλλάσσεται από το διοικητικό πρόστιμο όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία απόκτησης τερματικού αποδοχής καρτών. Ειδικότερα, το εν λόγω πρόστιμο δεν επιβάλλεται όταν κατά τη διενέργεια ελέγχου ο υπόχρεος επιδεικνύει στο αρμόδιο όργανο, έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται η απόρριψη αιτήματος του υπόχρεου έγκρισης χορήγησης τερματικού από αδειοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών».

Εντούτοις, η άρνηση των τραπεζών θέτει εκ των πραγμάτων πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρές και μεσαίες, εκτός οικονομικής δραστηριότητας, καθώς τους στερεί την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα τερματικά POS, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με σημαντική απώλεια κύκλου εργασιών. Η απόρριψη αυτή μπορεί να οδηγήσει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε ακόμα μεγαλύτερη υπερχρέωση, ενώ το δημόσιο ενδέχεται να απωλέσει έσοδα από την μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που του προσφέρουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Επειδή η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Ποιος είναι ο ακριβής αριθμών επαγγελματιών των οποίων η αίτηση για εγκατάσταση POS έχει απορριφθεί από τις τράπεζες;

Για ποιες περιπτώσεις καταχώρησης στον «Τειρεσία» απορρίπτεται η αίτηση για χορήγηση POS;

Με ποιους τρόπους μπορεί να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών;Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή