Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ημερίδα στο Κέντρο Κλιάφα, ανέδειξε τη σπουδαία δουλειά σε Φυσική και Μαθηματικά που γίνεται στα Τρίκαλα

Μια σπουδαία επιστημονική εκδήλωση, από εκείνες που δυστυχώς, δεν λαμβάνουν το φως της δημοσιότητας που τους αξίζει, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα στο κέντρο των Τρικάλων.

Το παράρτημα Τρικάλων, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας –  θέλοντας να τιμήσει και γιορτάσει, την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, την ανακήρυξη του 2018 ως «Έτος Μαθηματικών», καθώς και τη συμπλήρωση 25 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του παραρτήματος Τρικάλων – υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία την επιστημονική ημερίδα με τίτλο:  «Ένας Αιώνας Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Από την Διαφορική Γεωμετρία στην Σύγχρονη Αστροφυσική».

Ομιλητής ήταν, ο κ. Νίκος Στεργιούλας – οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Τρίκαλα – και είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Τμήματος Φυσικής, με ερευνητική δραστηριότητα στην Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων – Υπολογιστική Σχετικότητα.

Στην ημερίδα παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί (Μαθηματικοί και Φυσικοί) από σχολεία των Τρικάλων.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο καθηγητής κ. Ν. Στεργιούλας, αναφέρθηκε σε δυο σπουδαίους Τρικαλινούς νέους επιστήμονες στον τομέα της Φυσικής Επιστήμης, οι οποίοι προέρχονται από Λύκεια των Τρικάλων.

Τον Λιούτα Γιώργο, μαθητή του 1ου  Λυκείου Τρικάλων, με βραβεύσεις σε δυο Ολυμπιάδες Αστροφυσικής και Φυσικής – και τον Βαλογιάννη Γιώργο, μαθητή του 4ου  Λυκείου Τρικάλων, με βραβεύσεις σε δυο Ολυμπιάδες Αστροφυσικής.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρόκειται για δυο από τους καλύτερους φοιτητές που έχουν περάσει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Φυσικής, με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο γνώσεων.

Τόνισε ότι οι δυο Τρικαλινοί νέοι επιστήμονες – που σήμερα εκπονούν τα διδακτορικά τους ο πρώτος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη και ο δεύτερος σε Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης –  στάθηκαν η αφορμή να αρχίσει να συζητιέται στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πόλη των Τρικάλων, ως τόπος που γεννά πολύ δυνατά μυαλά Φυσικής. Ο ίδιος δίνοντας την δική του εξήγηση είπε ότι οφείλεται και στην πάρα πολύ καλή και συστηματική δουλειά που γίνεται στους μαθητές, από τους καθηγητές Φυσικής και Μαθηματικών, στα Δημόσια Σχολεία των Τρικάλων.

Ο καθηγητής Νίκος Στεργιούλας, αναφέρθηκε επίσης, στους δικούς του δασκάλους, οι οποίοι  τον δυνάμωσαν, του εμφύσησαν την αγάπη για την μάθηση και τελικά στήριξαν με την διδασκαλία τους, το ταλέντο του στην Φυσική και τα Μαθηματικά. Αναφέρθηκε έτσι,  ονομαστικά στην κ. Αθανασία Ζαραμπούκα, διευθύντρια σήμερα του 1ου Λυκείου Τρικάλων και μέλους του παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και στον κ. Γιώργο Μόσιο, καθηγητής του στο 5ο Λυκείου Τρικάλων.

•     Αποκλειστικές δηλώσεις
 
Σε αποκλειστικές δηλώσεις τους στο trikalanews.gr τόσο ο πρόεδρος του παραρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κ. Δημήτρης Θεοχάρης όσο και ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Νίκος Στεργιούλας,  λίγο μετά το τέλος της ημερίδας σχολίασαν τα εξής:

«Ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στον εορτασμό της επετείου των 25 ετών από την ίδρυση του Παραρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Το επίπεδο διδασκαλίας των μαθηματικών στο νομό μας είναι πολύ υψηλό και αυτό αποδεικνύεται μεταξύ άλλων από τις εξαιρετικές επιδόσεις που πετυχαίνουν οι φοιτητές με καταγωγή από τα Τρίκαλα όταν εισέρχονται στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, όπου διδάσκω. Σε αυτό συμβάλουν, αναμφίβολα και οι ποικίλες δραστηριότητες της ΕΜΕ Τρικάλων και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Το 2019 θα εορτασθεί μια άλλη επέτειος, τα 100 έτη από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Εταιρείας, στην οποία η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη και σήμερα είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκτενώς με τα μέλη του ΔΣ της ΕΜΕ Τρικάλων σχετικά με πιθανές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνουν στα σχολεία του νομού, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας και της εθνικής επιτροπής για τον εορτασμό του έτους 2019. Οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν ως σκοπό να φέρουν σε επαφή τους μαθητές με τις σύγχρονες εξελίξεις στην Αστρονομία και τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα χαρακτηρισθούν ως Einstein Schools (Σχολεία Αϊνστάιν)» δήλωσε ο κ. Νίκος Στεργιούλας.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα που μας παραχώρησε την αίθουσα, τα μέλη του Δ.Σ που βοήθησαν στην διοργάνωση αυτής της ημερίδας και φυσικά όλους όσους μας τίμησαν με την συμμετοχή τους και μοιράστηκαν μαζί μας τις επιστημονικές τους αναζητήσεις.

 Ένα όμως θερμό ευχαριστώ οφείλω στον κεντρικό ομιλητή κ. Στεργιούλα που μοιράστηκε μαζί μας, τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις στο τομέα της αστροφυσικής που τόσο απλά κατάφερε να τις μεταφέρει στο ευρύ κοινό» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Θεοχάρης

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή