Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η εικόνα στη Λάρισα με τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Μεγάλο ποσοστό των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δυσκολεύονται να παραδεχθούν πως έχουν βιώσει κακοποίηση. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα μέχρι στιγμής περιστατικά που έχει κληθεί να διαχειριστεί το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας.

Ένα νεοσύστατο γραφείο (3 Οκτωβρίου 2022) αποτελούμενο από 18 άτομα, στο 60% τους γυναίκες, που μαζί με άλλα 17 αντίστοιχα γραφεία σε ολόκληρη την Ελλάδα έρχεται σε πρώτη επαφή με το καλπάζον και ανησυχητικό φαινόμενο της εν λόγω βίας.

Με αφορμή μια πρόσφατη και ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία/Δράσεις πρόληψης και διαχείριση περιστατικών», η οποία αποτελούσε πρωτοβουλία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Λάρισας κι είχε γνωρίσει σημαντική επιτυχία στο Πάρκο Καινοτομίας Joist της πόλης, το onlarissa.gr επικοινώνησε με την κα Σοφία Σάρμα, Αστυνόμο Β’ και Προϊσταμένη στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Λάρισας.

«Στα θύματα ασκείται ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική και κοινωνική βία. Ψυχολογική όταν άνθρωποι χειριστικοί χειρίζονται συναισθηματικά τα θύματα, τα απομονώνουν από φίλους ή συγγενείς, δεν επιτρέπουν σε γυναίκες να εργάζονται. Οικονομική όταν ένας σύζυγος δεν επιτρέπει στη σύζυγό του να διαχειρίζεται τα χρήματα της οικογένειας και την ελέγχει οικονομικά. Κοινωνική όταν το θύμα απομονώνεται από το περιβάλλον του, περιστατικό που έχουμε δει πολλές φορές» τόνισε η Προϊσταμένη ερωτηθείσα για τα είδη ενδοοικογενειακής βίας που ασκούνται περισσότερο.

Όσον αφορά τους θύτες πρόκειται κυρίως για συντρόφους ή συζύγους. «Αλλά υπάρχουν και περιστατικά παιδιών προς τους ηλικιωμένους γονείς τους» συμπλήρωσε.

«Το θέμα είναι πως δεν καταλαβαίνουν ότι είναι θύματα. Το καταλαβαίνουν αργά και συνήθως όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση και η βία έχει στραφεί εναντίον τους. Με τους φορείς που συνεργαζόμαστε προσπαθούμε να κάνουμε κατανοητό στα θύματα πως είναι θύματα κακοποίησης, πως όλο αυτό που ζουν είναι βία. Κάποιοι θεωρούν πως είναι φυσιολογικό… Δεν μπορούν να καταλάβουν πως η βία κλιμακώνεται και έχει στάδια. Υπάρχει ο κύκλος της βίας: στην αρχή είναι μικρής έντασης, κλιμακώνεται με έκρηξη και τραυματισμό και μετά ακολουθεί η μεταμέλεια του δράστη, ο οποίος φέρεται ευγενικά και ζητά συγγνώμη πως δε θα ξανασυμβεί» επεσήμανε.

Οι περισσότερες κλήσεις φαίνεται να προέρχονται από τρίτα πρόσωπα. «Συνήθως καλεί ο γείτονας ή το ίδιο το θύμα αν προλάβει. Υπάρχουν κλήσεις και από το οικογενειακό περιβάλλον, όπως κάποιο παιδί που ήταν μάρτυρας σε επεισόδιο γονέων. Τύχαμε σε περίπτωση που το θύμα δεν ήθελε να ανακατευτούμε και να μη συνεχιστεί η διαδικασία» είπε μεταξύ άλλων η κα Σάρμα.

Η ίδια, αναφερόμενη σε ένα συγκλονιστικό -κατά την περιγραφή της- επεισόδιο, είπε: «Ήταν τις πρώτες δέκα ημέρες που ξεκίνησε την λειτουργία του το γραφείο. Μία κυρία ήρθε σε εμάς για επεισόδιο μεταξύ δύο ανδρών της οικογένειάς της. Από την συζήτηση καταλάβαμε ότι κακοποιείται και η ίδια. Δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι είχε πέσει η ίδια θύμα κακοποίησης. Δυσκολεύτηκε να μας μιλήσει».

Τέλος, έκανε λόγο για ένα μικρό ποσοστό ανδρών που προχωρούν στην καταγγελία αντίστοιχων περιστατικών, κλείνοντας τη συζήτηση με ένα θετικό: «πως τα θύματα μιλάνε περισσότερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια».

Για όλα τα παραπάνω απαραίτητες και απολύτως χρήσιμες κρίνονται ημερίδες ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας κι όχι μόνο, ώστε στην περίπτωση ανίχνευσης περιστατικού να υπάρξει άμεση αναφορά του. Επισημαίνεται πως τα θύματα δύνανται να καλούν για το νομό Λάρισας στον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας στο τηλέφωνο: 2410683158 ή μπορούν να στείλουν sms στο 100.

Νικόλας Σελητσιανιώτης

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή