Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων 50 χρόνια μετά…

Γράφει η Ηλιάδη Αμαλία

H επέτειος του Πολυτεχνείου στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων (Παρασκευή, 17/11/2023) γράφει η Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Μέρες Νοεμβρίου στο 5ο ΓΕΛ Τρικάλων, άρα… μέρες μνήμης Πολυτεχνείου.

Το γεμάτο νεανικό παλμό και ζωντάνια αφιέρωμα που απολαύσαμε στο σχολείο μας, 50 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών, το επιμελήθηκαν, προσφέροντας τo μυαλό, την καρδιά και την ψυχή τους οι κ. κ. Αναγνωστοπολούλου Αθανασία (Μαθηματικός) και Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Γλώσσας).

Τη δημιουργία αφισών ανέλαβε ο κ. Σιγάλας Σταμάτης (Καλλιτεχνικών), ενώ τη χορωδία και τα σόλο επιμελήθηκε η καθηγήτρια μουσικής, κ. Τριμίντζιου Αναστασία. Υποστήριξαν τη γιορτή μας από άποψη περιεχομένου και τεχνικής σε άψογη συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα μαθητών/τριών μας στην αφήγηση και στην χορωδία. Όλοι οι άξιοι συντελεστές της εορταστικής αυτής εκδήλωσης έδωσαν πραγματικά το καλύτερο των δυνατοτήτων τους για να μας εμπνεύσουν, να μας συγκινήσουν, να μας προβληματίσουν.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για τη θυσία των φοιτητών του 1973 και για τη σημασία της στην πολιτική και κοινωνική ιστορία του τόπου αφενός και για το πώς κάποιοι εξ ημών, το κοινό καλό προτάσσοντας, τη σεβάστηκαν και πώς ορισμένοι προς ίδιον όφελος την καπηλεύτηκαν.

Η νέα γενιά παίζει πάντοτε ρόλο ρυθμιστή σε μιαν κοινωνία. Ασχέτως εάν οι μεγαλύτεροι συχνά την ψέγουν για αμυαλιά και παρορμητισμό και την αποκλείουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων που διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον των πολιτών. Η νέα γενιά είναι η ενεργός “πρώτη ύλη” στους “ευαίσθητους” χώρους της εκπαίδευσης και της εργασίας…

Τα παιδιά της δικτατορίας, η φοιτητική τους αντίσταση, οι πολιτισμικές και πολιτικές επιρροές τους στη μακρά δεκαετία του εξήντα στην Ελλάδα μελετήθηκαν σε μια περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στην οποία πολύ πρόσφατα στράφηκε η ιστορική έρευνα. Αυτή, εστιάζοντας στην περίοδο της χούντας με κύριο θεματικό άξονα τη φοιτητική και νεανική αντιδικτατορική δράση και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θίγει πολλά και ποικίλα θέματα κοινωνικού προβληματισμού.

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε τη διάδραση ανάμεσα στις τοπικές και διεθνείς διαστάσεις σε ό,τι αφορά τα νεανικά κινήματα, την εγγραφή και τη μελέτη της φοιτητικής και νεανικής διαμαρτυρίας στη διεθνή σκηνή της μακράς δεκαετίας του 1960 και την ανάδειξη των πολύπλοκων σχέσεων ανάμεσα στην πολιτική και στον πολιτισμό.

Πλούσιο αρχειακό υλικό και τεκμήρια (αρχεία, εφημερίδες, ταινίες, φωτογραφικό υλικό κ.ά.) αξιοποιείται σήμερα για τη μελέτη της εν λόγω περιόδου, όμως και ένας μεγάλος αριθμός προφορικών μαρτυριών και αφηγήσεων που αναδεικνύουν μέσα από τη μνήμη και τη βιωμένη
εμπειρία δρώντων υποκειμένων της εποχής, ανδρών και γυναικών, τον τρόπο που έζησαν τα γεγονότα και τις εξελίξεις μιας ολόκληρης κοινωνίας η οποία σημάδεψε τη ζωή τους αλλά και τον τρόπο που τα θυμούνται και τις σημασίες που τους αποδίδουν σήμερα.

Το 9ο ΓΕΛ Τρικάλων (http://9gym-trikal.tri.sch.gr) λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραπάνω ιστορικές και κοινωνικές παραμέτρους παρουσίασε μία αξιόλογη και πραγματικά συγκινητική γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αξιόλογη, γιατί η γιορτή δεν επικεντρώθηκε μόνο στην εξέγερση των φοιτητών το1973 αλλά εμβάθυνε ουσιαστικά στα πολλά πρόσωπα της σύγχρονης νεανικής συμπεριφοράς, κάνοντας αναφορές στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, εύστοχα, ως ουσιαστικό μάθημα ιστορίας, διανθίστηκε με αξιόλογα βίντεο σχετικά με την ενότητα της ροής του προγράμματος στην οποία οι συντελεστές αναφέρονταν κάθε φορά . Μαθητές και καθηγητές συνεργάστηκαν μεταξύ τους για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και, μεταξύ άλλων, παρουσίασαν με βιωματικό τρόπο το χρονικό της περιόδου εκείνης μέσα από ποιήματα, μαρτυρίες, πανό, αφίσες, βίντεο, ντοκουμέντα και μουσική.

Οι υπέροχες μουσικές συνθέσεις, τα συγκινητικά τραγούδια, εκτελεσμένα άψογα από τη χορωδία του σχολείου μας, αλλά και οι σόλο εκτελέσεις καθήλωσαν μαθητές και καθηγητές!Πραγματικά, συγκινητικές εικόνες, που δυνάμωναν τον νεανικό παλμό και συνέγειραν, σε συνδυασμό με τα κείμενα, τις δραματικές αφηγήσεις και τα ξεσηκωτικά τραγούδια εποχής για την περίοδο της εξέγερσης του ’73, τα οποία ερμηνεύτηκαν αριστοτεχνικά από την χορωδία και τα αισθαντικά μας σόλο.

Ένα μάθημα ιστορίας, αλλά στην πραγματικότητα, ένα μάθημα ζωής για όλους, γιατί οι μαθητές και οι μαθήτριες του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, έδειξαν σε όλους μας, ότι γεγονότα και έννοιες επαναλαμβάνονται στην πάροδο του χρόνου και καλό και χρήσιμο θα ήταν να μην ξεχνάει κανείς τα φανερά-δηλωμένα και κρυφά-άδηλα νοήματά τους, κομβικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου, κα Ηλιάδη Αμαλία, και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν θερμά, τόσο τους υπεύθυνους καθηγητές, τόσο και όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, ενώ παράλληλα τους εύχονται να δημιουργούν και στο μέλλον τόσο όμορφες σχολικές στιγμές!

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή