Κοσμος

Η Ευρώπη αίρει σταδιακά το γενικευμένο «lockdown»

3 May 2020

Μετά την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού – στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου – η Ευρώπη σιγά-σιγά ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, αίροντας σταδιακά το γενικευμένο «lockdown» και επιστρέφοντας σε μία πιο… κανονική ζωή.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει από αύριο, Δευτέρα, και η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να προχωρά στο πρώτο βήμα άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ας δούμε όμως, τι ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ιταλία

Σε ορισμένους οικονομικούς κλάδους, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει από την 27η Απριλίου.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, από αύριο Δευτέρα, θα μπορούν να επισκέπτονται την οικογένειά τους και να συναντιούνται σε σπίτια ή δημόσιους χώρους σε μικρές ομάδες. Ταυτόχρονα, θα ανοίξουν και πάλι τα πάρκα, με τήρηση των απαραίτητων κοινωνικών αποστάσεων.

Σε λειτουργία, παράλληλα, θα τεθεί ο κλάδος της μεταποίησης, των κατασκευών καθώς και του χονδρικού εμπορίου, ενώ μπαρ και εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν τα προϊόντα τους για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away). Αντίθετα, η πλήρης επαναλειτουργία τους θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, όπως και αυτή των κέντρων αισθητικής και των κομμωτηρίων.

Τη 18η Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά όλα τα καταστήματα λιανικής, καθώς και τα μουσεία, οι πολιτιστικοί χώροι και οι βιβλιοθήκες. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.

Ισπανία

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού άρχισαν να «χαλαρώνουν» την 26η Απριλίου, καθώς επετράπη ο περίπατος των παιδιών με τη συνοδεία ενηλίκων για μία ώρα ανά ημέρα. Το Σάββατο, ακολούθησε η ατομική άθληση ή ο περίπατος για ενήλικους και παιδιά άνω των 14 ετών.

Από αύριο, Δευτέρα, ορισμένες μικρές επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, θα μπορούν να υποδέχονται ξανά πελάτες, κατόπιν ραντεβού, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα προς κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away).

Στο μεταξύ, σε ορισμένα μικρά νησιά, όπως στο σύμπλεγμα Βαλεαρίδων και των Καναρίων, η πλειονότητα των καταστημάτων, των μουσείων και των υπαίθριων χώρων των εστιατορίων θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, υπό προϋποθέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία.

Τα αντίστοιχα μέτρα στην υπόλοιπη χώρα θα αρθούν στις 11 Μαΐου. Κινηματογράφοι και θέατρα προβλέπεται να ανοίξουν δύο εβδομάδες αργότερα, ενώ τα σχολεία θα μείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η χαλάρωση των μέτρων, τον προσεχή Ιούνιο, οι Ισπανοί δεν θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός της περιφέρειας, στην οποία διαμένουν.

Γερμανία

Η πλειονότητα των καταστημάτων, μεγέθους κάτω των 800 τ.μ., λειτουργεί από την 20η Απριλίου, ενώ από αύριο, Δευτέρα, θα ανοίξουν σταδιακά και τα σχολεία σε ορισμένα κρατίδια.

Θα ανοίξουν επίσης, και τα κομμωτήρια, το ίδιο θα ισχύσει και για χώρους λατρείας, μουσεία, μνημεία και ζωολογικούς κήπους.

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, εστιατόρια – εκτός των υπηρεσιών take away – παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αυστρία

Η Βιέννη έχει ήδη ανάψει πράσινο φως για την επαναλειτουργία ορισμένων «μη αναγκαίων επιχειρήσεων». Χαρακτηριστικά, αυτό το Σάββατο άνοιξαν και πάλι τα πολυκαταστήματα, τα κομμωτήρια και οι ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Από αύριο, Δευτέρα, στις τάξεις επιστρέφουν οι μαθητές της τελευταίας τάξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν.

Βέλγιο

Οι επιχειρήσεις που δεν υποδέχονται κοινό, θα μπορούν να ανοίξουν για τους εργαζομένους από αύριο, Δευτέρα, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων θα λειτουργήσει και πάλι στις 11 Μαΐου, με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.

Ορισμένες τάξεις σχολείων θα ανοίξουν τη 18η Μαΐου, με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 10. Η προοδευτική επανέναρξη της λειτουργίας των εστιατορίων προβλέπεται να ξεκινήσει την 8η Ιουνίου.

Πορτογαλία

Βιβλιοπωλεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων ανοίγουν αύριο, Δευτέρα, ενώ ορισμένες κατηγορίες μικρών καταστημάτων θα μπορούν κι αυτές να επαναλειτουργήσουν, με υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικών μασκών.

Το ίδιο ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εφορία.

Η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους ήδη επιτρέπεται, ενώ λύκεια, μουσεία, εστιατόρια και καφέ θα ανοίξουν εκ νέου την 18η Μαΐου. Από την πλευρά τους, θέατρα και κινηματογράφοι θα ανοίξουν τις πύλες τους από την 1η Ιουνίου.

Σλοβενία

Ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι σε καφέ, εστιατόρια, κομμωτήρια, μουσεία, και βιβλιοπωλεία.

Ουγγαρία

Εξαιρουμένης της Βουδαπέστης, ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι σε καφέ, εστιατόρια και δημόσια λουτρά.

Πολωνία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αύριο, Δευτέρα, ανοίγουν τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και επιλεγμένοι πολιτιστικοί χώροι, μεταξύ των οποίων οι βιβλιοθήκες και ορισμένα μουσεία.

Κροατία

Ορισμένα καταστήματα, μουσεία, βιβλιοθήκες καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς άρχισαν και πάλι να λειτουργούν από την περασμένη εβδομάδα. Το Σάββατο επετράπησαν οι συναθροίσεις σε χώρους λατρείας.

Από αύριο, Δευτέρα, μπορούν να ανοίξουν καταστήματα και υπηρεσίες, στις οποίες οι εργαζόμενοι έρχονται σε κοντινή απόσταση με τους πελάτες, όπως τα κομμωτήρια.

Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως και 10 προσώπων, ενώ προβλέπεται και η προαιρετική λειτουργία παιδικών σταθμών και σχολείων.

Σερβία

Αύριο, Δευτέρα, ανοίγουν ξανά τα καφέ και τα εστιατόρια, με τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, ενώ θα εκτελούνται και πάλι τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, των τρένων intercity και των υπεραστικών λεωφορείων. Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 8η Μαΐου και οι παιδικοί σταθμοί την 11η.

ΑΜΠΕ

admins
Author: admins

Σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές στα Τρίκαλα – Συνεργασία Δήμου & Employ Edu

Σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές στα Τρίκαλα – Συνεργασία Δήμου & Employ Edu

Επιστημονική προσέγγιση σε θέματα σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές Τρικάλων σε σεμινάριο του Δήμου και της Employ Edu …
Καταδίκη από τον Δήμο Λαρισαίων για τον βανδαλισμό της Εβραϊκής Συναγωγής – Μήνυμα κατά του μίσους

Καταδίκη από τον Δήμο Λαρισαίων για τον βανδαλισμό της Εβραϊκής Συναγωγής – Μήνυμα κατά του μίσους

Ο Δήμος Λαρισαίων καταδικάζει τον βανδαλισμό της Εβραϊκής Συναγωγής, εκφράζει αλληλεγγύη στην κοινότητα και ζητά διαλεύκανση του περιστατικού …
Συνάντηση στο Δημαρχείο Πύλης για τη φιλοξενία 100 προσκόπων από όλη τη Θεσσαλία

Συνάντηση στο Δημαρχείο Πύλης για τη φιλοξενία 100 προσκόπων από όλη τη Θεσσαλία

Αντιπροσωπεία προσκόπων Θεσσαλίας θα φιλοξενηθεί στην Πύλη τον Σεπτέμβριο. Ο Δήμος προσφέρει διευκολύνσεις για τις δράσεις και τα σεμινάριά τους …
3ΚΑΛΟκαίρι 2025 στα Τρίκαλα: Πολιτιστικές εκδηλώσεις για κάθε ηλικία

3ΚΑΛΟκαίρι 2025 στα Τρίκαλα: Πολιτιστικές εκδηλώσεις για κάθε ηλικία

Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Τρίκαλα το καλοκαίρι 2025: θέατρο, μουσική, παιδικές παραστάσεις και θερινός κινηματογράφος για όλες τις ηλικίες …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.