Κοσμος

Η πανδημία του Covid-19 πιθανότατα δεν είναι «Η Μεγάλη» που φοβούνται οι επιστήμονες

Η τωρινή πανδημία πιθανότατα δεν είναι «Η Μεγάλη», που εδώ και δεκαετίες φοβούνται οι επιστήμονες ότι θα χτυπήσει την ανθρωπότητα

28 May 2020

Η τωρινή πανδημία πιθανότατα δεν είναι «Η Μεγάλη», που εδώ και δεκαετίες φοβούνται οι επιστήμονες ότι θα χτυπήσει την ανθρωπότητα. Όμως η επόμενη, που μπορεί να μην τη ζήσει η γενιά μας, αλλά μπορεί να έλθει και πιο γρήγορα του αναμενόμενου, δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους.

Γι’ αυτό όλοι οφείλουν να πάρουν το μάθημά τους από την Covid-19, ιδίως τα κράτη που απέτυχαν στην αντιμετώπισή της, όπως οι ΗΠΑ.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα σημαντικού άρθρου στο διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs» του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου Μάικλ Όστερχολμ, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, καθώς και του συγγραφέα Μαρκ Ολσέικερ. Οι Όστερχολμ και Ολσέικερ, το 2017, είχαν συγγράψει το μπεστ-σέλερ «Ο φονικότερος εχθρός: Ο πόλεμός μας ενάντια στα φονικά μικρόβια».

Όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους στο Foreign Affairs, «ο χρόνος εξαντλείται για την προετοιμασία ενόψει της επόμενης πανδημίας. Πρέπει να δράσουμε τώρα με αποφασιστικότητα και στόχο» και αυτό αφορά τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επιστήμονες δημόσιας υγείας.

«Η τωρινή κρίση θα τελειώσει είτε όταν βρεθεί ένα εμβόλιο είτε όταν αρκετό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία (αν όντως η ανοσία διαρκείας είναι δυνατή), κάτι που πιθανώς θα απαιτήσει περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού να μολυνθούν. Τίποτε από τα δύο δεν θα γίνει γρήγορα και στο μεταξύ το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο», υπογραμμίζουν.

Όμως, προειδοποιούν, «κάποιο μελλοντικό μικροβιακό ξέσπασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και πιο φονικό. Με άλλα λόγια, αυτή η πανδημία πιθανότατα δεν είναι “Η Μεγάλη”, η προοπτική της οποίας στοιχειώνει τους εφιάλτες των επιδημιολόγων και των ειδικών δημόσιας υγείας, παντού. Η επόμενη πανδημία πιθανότατα θα προέλθει από έναν νέο ιό της γρίπης, με την ίδια καταστροφική επίπτωση της πανδημίας του 2018, που σάρωσε τη Γη δυόμισι φορές σε λίγο περισσότερο από ένα έτος, σε απανωτά κύματα, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο βίαιος και ο αιματηρός (σ.σ. Α’ Παγκόσμιος) πόλεμος που είχε προηγηθεί».

Μία προαναγγελθείσα καταστροφή

Και όπως η τωρινή πανδημία είχε προβλεφθεί, έτσι και η επόμενη, ήδη, έχει προβλεφθεί. Γι’ αυτό, «αν ο κόσμος δεν πάρει τα σωστά μαθήματα από την αποτυχία του να προετοιμαστεί και να δράσει έγκαιρα», τότε «ο απολογισμός των θυμάτων την επόμενη φορά θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Όσο και αν φαίνεται τρομερό, η Covid-19 πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για το πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει μία πανδημία», σημειώνουν.

Οι κορωνοϊοί SARS και MERS, η γρίπη Η1Ν1, οι ιοί Έμπολα και Ζίκα, όσο κι αν διαφέρουν, τονίζει το άρθρο, «έχουν ένα αξιοσημείωτο κοινό χαρακτηριστικό: Όλοι εμφανίστηκαν ως εκπλήξεις και δεν θα έπρεπε». Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των επιστημόνων, «η κατάσταση ετοιμότητας είχε χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια αντί να βελτιωθεί, ιδίως στις ΗΠΑ», π.χ. όσον αφορά τη διαθεσιμότητα στις ίδιες τις χώρες (χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από την Κίνα ή την Ινδία) διαφόρων ζωτικών φαρμάκων και ιατρικών εφοδίων, όπως αναπνευστήρες, μάσκες κ.ά., κυρίως για την πρώτη κρίσιμη φάση της πανδημίας.

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα συστήματα υγείας έκαναν τα πράγματα χειρότερα σε πολλές χώρες, καθώς και τα αργά αντανακλαστικά ορισμένων κυβερνήσεων, όπως η αμερικανική, μετά το ξέσπασμα της Covid-19. Παρόλο που, ήδη από την πανδημία του 1918, είχε φανεί ότι όσες πόλεις και χώρες αντέδρασαν πιο γρήγορα στη γρίπη, απαγορεύοντας τις δημόσιες συναθροίσεις και συμβουλεύοντας τους πολίτες τους να μείνουν σπίτι, τελικά είχαν τις λιγότερες απώλειες.

Στην τωρινή πανδημία, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, «οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πήγαν στον πόλεμο ενάντια σε μία ταχέως μεταδιδόμενη λοιμώδη νόσο χωρίς να έχουν σχέδιο μάχης, επαρκές προσωπικό, επαρκείς ιατρικές εγκαταστάσεις, επαρκή αποθέματα εξοπλισμού και εφοδίων, αξιόπιστη αλυσίδα τροφοδοσίας, κεντρικό σύστημα διοίκησης και πολίτες εκπαιδευμένους ή προετοιμασμένους για την επερχόμενη μάχη».

Όπως αναφέρουν, «με την εξαίρεση ενός θερμοπυρηνικού πολέμου και τη μακροπρόθεσμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, μία πανδημία λοιμώδους νόσου έχει το μεγαλύτερο καταστροφικό δυναμικό για την υγεία και την οικονομική σταθερότητα, παγκοσμίως. Όλες οι άλλες μορφές καταστροφών και συμφορών είναι περιορισμένες γεωγραφικά και χρονικά, είτε πρόκειται για τυφώνα, σεισμό ή τρομοκρατική επίθεση. Μία πανδημία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε ξαφνικά και να διαρκέσει μήνες ή χρόνια».

Οι εκτιμήσεις για τα θύματα της πανδημίας γρίπης του 1918 φθάνουν τα 100 εκατομμύρια, που -ως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού- αντιστοιχούν σήμερα σε πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που εύκολα την καθιστά τη χειρότερη φυσική καταστροφή της σύγχρονης εποχής. Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, πόσο πιο διασυνδεμένοι είναι πλέον οι άνθρωποι χάρη στην παγκοσμιοποίηση, «μια παρόμοια μολυσματική πανδημία γρίπης σήμερα θα ήταν εκθετικά πιο φονική από ό,τι πριν έναν αιώνα». Επιπλέον, ελλείψει εμβολίου, «είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι ο κόσμος σήμερα είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει μία μαζική πανδημία από ό,τι ήταν οι γιατροί, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πριν 100 χρόνια».

Η Μεγάλη «ζαριά»

Το άρθρο επισημαίνει ότι «ορισμένοι αποκαλούν την Covid-19 πανδημία που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια», όμως «το γεγονός ότι ο κόσμος περνάει τώρα μία πανδημία δεν είναι περισσότερο προφητικό για το πότε θα συμβεί η επόμενη, από ό,τι ένα ρίξιμο του ζαριού προφητεύει την επόμενη ριξιά». Έτσι, «η επόμενη ζαριά ή η μεθεπόμενη μπορεί να είναι πραγματικά “Η Μεγάλη” που θα κάνει την τωρινή πανδημία να φαντάζει συγκριτικά ασήμαντη».

Όπως προειδοποιούν, «όταν έλθει η πανδημία του νέου ιού γρίπης μπορεί στ’ αλήθεια να γονατίσει ολόκληρο τον κόσμο, σκοτώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ή περισσότερα, διαλύοντας το εμπόριο, αποσταθεροποιώντας τις κυβερνήσεις, στρεβλώνοντας την πορεία της ιστορίας για τις επόμενες γενιές». Και αντίθετα με την Covid-19, αλλά ακριβώς όπως η πανδημία του 1918, η πραγματικά επερχόμενη Μεγάλη Πανδημία δεν θα λυπηθεί τους υγιείς ανθρώπους 18 έως 40 ετών.

Γι’ αυτό, από τώρα οι κυβερνήσεις, πέρα από την προετοιμασία επί χάρτου «σεναρίων» ετοιμότητας, πρέπει να μην εξαρτώνται πλέον τόσο πολύ από την αγορά και από άλλες χώρες, αλλά να φροντίσουν να χρηματοδοτήσουν έγκαιρα την έρευνα για ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων, να ενισχύσουν το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό για επαρκή εφόδια άμεσης ανάγκης, να αυξήσουν τα διαθέσιμα αποθέματά τους και να βελτιώσουν τη διεθνή συνεργασία τους, ίσως και με τη δημιουργία –παράλληλα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- ενός νέου διεθνούς οργανισμού τύπου «ΝΑΤΟ δημόσιας υγείας». Επειδή «τα μικρόβια δεν σέβονται τα σύνορα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Trikalanews
Author: Trikalanews

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τρίκαλα: Ένα «αντίο» βαρύ, όπως η αξία του Τάκη Ρούσσα

Τρίκαλα: Ένα «αντίο» βαρύ, όπως η αξία του Τάκη Ρούσσα

Με σεβασμό και συγκίνηση ο κόσμος του ποδοσφαίρου αποχαιρέτησε τον Τάκη Ρούσσα. Ένας άνθρωπος που τίμησε τη φανέλα, το ήθος …
Καλαμπάκα: Συλλήψεις δύο ατόμων για κατοχή κάνναβης

Καλαμπάκα: Συλλήψεις δύο ατόμων για κατοχή κάνναβης

Δύο άτομα συνελήφθησαν μεταμεσονύχτια στην Καλαμπάκα για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Τρικάλων …
Πέθανε ο Άγγελος Σταμπασίδης – Κηδεύεται σήμερα στα Τρίκαλα

Πέθανε ο Άγγελος Σταμπασίδης – Κηδεύεται σήμερα στα Τρίκαλα

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Σταμπασίδης, σε ηλικία 86 ετών. Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα στα Τρίκαλα …
Ναι, στρώθηκε και η Πυθαγόρα! Κάθε οδός και μια μικρή νίκη…

Ναι, στρώθηκε και η Πυθαγόρα! Κάθε οδός και μια μικρή νίκη…

Η οδός Πυθαγόρα στην Αγία Μονή απέκτησε επιτέλους άσφαλτο. Το 2025 κάθε δρόμος που δεν θυμίζει ναρκοπέδιο, είναι λόγος για …
Τρίκαλα 2011: Συνεχίζουν Κατσιγιάννη και Παναγιωτοπούλου

Τρίκαλα 2011: Συνεχίζουν Κατσιγιάννη και Παναγιωτοπούλου

Η Φανή Κατσιγιάννη και η Άννα Μαρία Παναγιωτοπούλου συνεχίζουν στα Τρίκαλα 2011 και τη νέα χρονιά. Στήριγμα της ομάδας η …
Κηδεύεται σήμερα ο Δημήτριος Ρούσσας στα Αμπελάκια Τρικάλων

Κηδεύεται σήμερα ο Δημήτριος Ρούσσας στα Αμπελάκια Τρικάλων

Σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 τελείται η κηδεία του Δημητρίου Ρούσσα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Αμπελάκια Τρικάλων. Έφυγε …
Με πρωτοβουλία Σκρέκα η Ν.Δ. καθάρισε το Σχιστό

Με πρωτοβουλία Σκρέκα η Ν.Δ. καθάρισε το Σχιστό

Δράση καθαρισμού στο Σχιστό με πρωτοβουλία του Κώστα Σκρέκα και συμμετοχή της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ. Μήνυμα κοινωνικής ευθύνης και …
Το Τρικαλινό ποδόσφαιρο αποχαιρετά τον Τάκη Ρούσσα

Το Τρικαλινό ποδόσφαιρο αποχαιρετά τον Τάκη Ρούσσα

Ο Τάκης Ρούσσας, εμβληματικός ποδοσφαιριστής και προπονητής του Α.Ο. Τρίκαλα, «έσβησε» στα 60 του μετά από γενναία μάχη με τον …
Ελεύθερος σκοπευτής ο Α.Ο Τρίκαλα. «Μπαμ και μπουμ» στους στόχους

Ελεύθερος σκοπευτής ο Α.Ο Τρίκαλα. «Μπαμ και μπουμ» στους στόχους

Με ακρίβεια… ελεύθερου σκοπευτή κινείται μεταγραφικά ο Α.Ο. Τρίκαλα. Εστιάζει σε στοχευμένες επιλογές για τη νέα σεζόν …
Σήμερα η κηδεία του 52χρονου Δημήτριου Παπαζήση

Σήμερα η κηδεία του 52χρονου Δημήτριου Παπαζήση

Ο Δημήτριος Παπαζήσης έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στον Ιερό …
Άνοιξε στον Τύρναβο το 11ο κατάστημα της Τράπεζας Θεσσαλίας

Άνοιξε στον Τύρναβο το 11ο κατάστημα της Τράπεζας Θεσσαλίας

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας εγκαινίασε το νέο της κατάστημα στην καρδιά του Τυρνάβου, ενισχύοντας τη σύνδεσή της με την τοπική …
Κουρέτας ζητά άμεσα κυβερνητική στήριξη για την ευλογιά

Κουρέτας ζητά άμεσα κυβερνητική στήριξη για την ευλογιά

Μετά τη θανάτωση 35.000 ζώων στη Θεσσαλία, ο Δημήτρης Κουρέτας ζητά επείγουσα κυβερνητική στήριξη. Δείτε αναλυτικά τα 15 αιτήματα προς …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.