Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Τουρκία προκαλεί νέες εντάσεις με το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo. H Αθήνα ανησυχεί…

Η Αθήνα κλιμακώνει σταδιακά το επίπεδο των διπλωματικών αντίμετρων απέναντι στην απόφαση της Άγκυρας να βγάλει το ευρωπαϊκό κοστούμι και με τα γεγονότα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης να αποδείξει ότι ενδύεται εκ νέου το…καφτάνι των προκλήσεων.

Το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας και η αυστηρή αντίδραση του Νίκου Δένδια για «την παντελώς απαράδεκτη τουρκική στάση» πλαισίωσαν τα ρητά μηνύματα υπενθύμισης που εκπέμφθηκαν από την ευρωμεσογειακή Σύνοδο EUMED 9 αλλά και την αναβαθμισμένη επιφυλακή και επιτήρηση επί του πεδίου.

Με δεδομένο όμως τον προγραμματισμό για τη διενέργεια ερευνών από το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, σε ανατολικότερα μήκη και πλάτη, δεν θεωρείται εύηχη η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, οι εργασίες της οποίας φιλοξενούνται στην Αθήνα. Έχοντας δίπλα του, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και στο ερώτημα που αφορούσε στη θέση της συμμαχίας για όλες τις εκφάνσεις της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ναύαρχος Ρόμπ Μπάουερ, ένιψε τας χείρας του:

«Από τη στιγμή που δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, είναι θέμα μεταξύ των δυο κρατών, δεν θα απαντήσω σε αυτό. Υπάρχει μια διχογνωμία των δυο κρατών και μέσα στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να απαντήσει το ΝΑΤΟ», ήταν η απάντηση που επέλεξε να δώσει ο Ολλανδός αξιωματικός.

Σε μια ημέρα μάλιστα που ενώ συνεδρίαζε η Στρατιωτική Επιτροπή, το κοντέρ της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, κατέγραφε την παρουσία 11 αεροσκαφών, που έκαναν 18 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 3 παραβιάσεις.

Νωρίτερα πάντως και εντός της Συνόδου ο Στρατηγός Φλώρος καταστούσε για ακόμη μια φορά ευδιάκριτες τις διαφορές στον τρόπο δράσης Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Φλώρος έκανε λόγο για «τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ισχυρός πυλώνας ασφάλειας στο ευμετάβλητο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου».

Ανέδειξε δε το στρατηγικό βάθος που έχουν αποκτήσει οι σχέσεις συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: «Με εταίρους ξεχωριστού ειδικού βάρους στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτές οι σχέσεις αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, και πιστεύω ότι υπηρετούν ταυτόχρονα και τις αξίες της Συμμαχίας συνολικά».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε εκπέμψει ξεκάθαρο μήνυμα προς την απέναντι πλευρά, κατά την επιθεώρηση του Κέντρου Ναυτικού Αποτροπής στη Σούδα, μαζί με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ: «Η παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σούδα είναι πιο συχνή από ποτέ», είχε πει ο κ. Φλώρος και είχε προσθέσει με νόημα: «Και θα γίνει ακόμη πιο πυκνή».

Αποτιμάται, πάντως, ότι το ξεκάθαρο κάλεσμα που απευθύνουν οι «9» του ευρωπαϊκού Νότου, μέσα από την πολιτική διακήρυξη της ευρω-μεσογειακής Συνόδου, για επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά του Δικαίου της Θάλασσας που αποτελεί και αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δίνει ώθηση στις ελληνικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για τον κύκλο επαφών που θα ανοίξει ο Νίκος Δένδιας με παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους στις ΗΠΑ ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η διεξαγωγή της συνάντησης του σχήματος 3+1 Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ-Ισραήλ, αλλά και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όπως και τα τετ-α-τετ του Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του, και ειδικά με τον επικεφαλής της Αιγυπτιακής διπλωματίας, Σαμέχ Σούκρι.

Άλλωστε από τις ελληνικές κεραίες καταγράφονται και αξιολογούνται οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν, ότι επίκειται συμφωνία Καΐρου και Άγκυρας, για την αμοιβαία έκδοση ατόμων που κατηγορούνται ως Γκιουλενιστές αλλά και από το δίκτυο των Αδελφών Μουσουλμάνων.

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή