Λάρισα

Ημερίδα στη Λάρισα: Έφηβοι, Εξαρτήσεις και Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο

5 Mar 2025

Περιφέρεια Θεσσαλίας: «Έφηβοι και Εξαρτήσεις, Έφηβοι και Ψηφιακός Κόσμος, Εισαγωγή και Κίνδυνοι στο ΑΙ» 4η Ημερίδα Κύκλου Ομιλιών με θέμα την Εφηβεία

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α.) και τον Δήμο Λαρισαίων, συνεχίζοντας τον Κύκλο Ομιλιών για το έτος 2024-2025 με κύριο θέμα την Εφηβεία, πραγματοποιεί την τέταρτη ημερίδα με τίτλο «Έφηβοι και Εξαρτήσεις, Έφηβοι και Ψηφιακός Κόσμος, Εισαγωγή και Κίνδυνοι στο ΑΙ» την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025, και ώρα 19:00 στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λαρισαίων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Βαγγέλης Αποστόλου, επισημαίνουν ότι: «η εφηβεία είναι μια περίοδος έντονων αλλαγών, όπου οι νέοι αναζητούν ταυτότητα και ανεξαρτησία. Σε αυτή τη φάση, είναι πιο ευάλωτοι στην επιρροή εξωτερικών παραγόντων, όπως οι συνομήλικοι και τα κοινωνικά πρότυπα. Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η κριτική σκέψη είναι τα βασικά εργαλεία για μια ασφαλή και ισορροπημένη σχέση με τον ψηφιακό κόσμο».

Στη σύγχρονη εποχή, οι έφηβοι βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με τον ψηφιακό κόσμο και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Οι εξαρτήσεις, είτε αφορούν ουσίες είτε τη χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, ενώ η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης φέρνει νέες ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.

Το θέμα της ημερίδας εστιάζει στην κατανόηση και στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης. Οι ομιλίες από έμπειρους επιστήμονες καλύπτουν κρίσιμες πτυχές.

Πρόγραμμα και Ομιλίες:

– «Χρήση Ουσιών & Αλκοόλ στην Εφηβική Ηλικία : Αιτιοπαθογένεια, Κίνδυνοι και Παρεμβάσεις»

Μιχαήλ Χατζούλης, MD, MRCPsych Ψυχίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ
 

– «Εθισμός παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια: Κλινική προσέγγιση και αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών»

Κωνσταντίνος Σιώμος,  MD, MSc, PhD, Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο

– «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στα Χέρια των Εφήβων: Δεξιότητες, Προκλήσεις και Προοπτικές»

Ιωάννης Ανυφαντής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών, Διαχειριστής Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EUOSHA)

Συντονιστής της εκδήλωσης: Δημήτριος Δεληγιάννης, Υπεύθυνος Θεραπευτικής Κοινότητας ΕΞΟΔΟΣ, Καθηγητής Σύμβουλος ΕΑΠ, Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας

Η ημερίδα αποτελεί μια ευκαιρία για γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και όλους τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν πολύτιμα εργαλεία και γνώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τους εφήβους σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

 

Pressroom
Author: Pressroom

Κωνσταντίνος Αγγελάκης: Στον Ολυμπιακό ο Τρικαλινός επιθετικός

Κωνσταντίνος Αγγελάκης: Στον Ολυμπιακό ο Τρικαλινός επιθετικός

Ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης υπέγραψε στον Ολυμπιακό και εντάσσεται στη Β’ ομάδα. Από τη Δήμητρα Απόλλων και τον Αστέρα Τρίπολης στο …
Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Μπουκουράκη – Κουκουρίκου

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Μπουκουράκη – Κουκουρίκου

Η Σοφία Μπουκουράκη – Κουκουρίκου κηδεύεται το Σάββατο …
Τα Μετέωρα κάνουν αντεπίθεση με Δρόσο και Νικηφόρο

Τα Μετέωρα κάνουν αντεπίθεση με Δρόσο και Νικηφόρο

Η ομάδα των Μετεώρων δυναμώνει: Επιστρέφει ο Δρόσος για την άμυνα, ενώ ο Πέτρος Νικηφόρος αναμένεται να ενισχύσει την επίθεση …
Μπήκαν μπουλντόζες στη Μαρούγκαινα — η γέφυρα ξεκινά ξανά, χωρίς μουσαμάδες

Μπήκαν μπουλντόζες στη Μαρούγκαινα — η γέφυρα ξεκινά ξανά, χωρίς μουσαμάδες

Μπουλντόζες στη γέφυρα Μαρούγκαινας: ξεκινά ξανά με δωρεά μελέτης, 3,3 εκατ. ευρώ και την ευθύνη στον Δήμο Τρικκαίων — χωρίς …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.