Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Iωάννης Ξηρός: Ταξίδι στην Αυστραλία

Ενα ενδιαφέρον ατομικό ταξίδι στην Νότιο Αυστραλία και στην νήσο Τασμανία για πεζοπορία και τουρισμό πραγματοποίησε από 1 έως 11 Νοεμβρίου 2017 ο γράφων, μέλος του ΕΟΣ Αχαρνών, του Συλλόγου Πεζοπορίας και Ορειβασίας Τρικάλων και του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων, ταξιδευτής του κόσμου.

Μέσω Κων/λεως και Κατάρ η περιπέτεια άρχισε την 2 Νοεμ. από το Σύδνευ της ΝΔ Αυστραλίας, γνωστή μητρόπολη του κόσμου, όπου ζουν άνθρωποι από όλες τις φυλές, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων.

Το Σύδνευ είναι πανέμορφη και απλωμένη πόλη με πολύ πράσινο στα προάστεια και σύγχρονη αρχιτεκτονική μεγάλων λεωφόρων, ουρανοξυστών και πλατειών στο κέντρο και στο λιμάνι του. Καμάρι και σήμα κατατεθέν του είναι η μεγάλη γέφυρα και η Οπερά του, η οποία αποτελείται από 7 μισά ημικύκλια που υψώνονται στον ουρανό, θαύμα αρχιτεκτονικής και θέαμα υπέροχο δεσπόζον επί του λιμένος.

Στο Μουσείο Αυστραλίας του Σύδνευ υπάρχει τμήμα Φυσικής Ιστορίας όπου εκτίθεται όλη η πανίδα της Ωκεανίας(Παπούα, Αυστραλία, Τασμανία και Νέα Ζηλανδία) ακόμη και απολιθώματα δεινοσαύρων (δεινόσαυρος, dinosaur είναι η δεινή (τρομερή) σαύρα, λέξις ελληνική).

Στο Μουσείο παρουσιάζεται επίσης η Ιστορία της ηπείρου, η οποία κατωκείτο από 35.000 ετών από τους εντόπιους Αβοριγένους (Aboriginals).

Αυτοί πίστευαν σε έναν ανώτατο ουράνιο θεό, δημιουργό του κόσμου και επίσης σε ουράνια αρχέγονα μυθικά όντα που οργάνωσαν τον κόσμο σε κατοικήσιμο γεωγραφικά τόπο. Οι τελετουργοί ενεδύοντο στολές που θύμιζαν ζώα και πτηνά, θεωρώντας οτι μέσω αυτών επικοινωνούν με τα πνεύματα της φύσεως και των προγόνων.

Πρώτοι έφθασαν τον 17ο αιώνα οι Ολλανδοί, πλην όμως δεν έκαναν αποικίες και δεν εξερεύνησαν την ήπειρο. Αυτό το έκαναν οι Βρετανοί, οι οποίοι το 1770 υπό τον θαλασσοπόρο Τζέ'ι'μς Κουκ κατέλαβαν κρίσιμα σημεία των ακτών ιδρύοντας αποικίες και σταδιακά εξερεύνησαν και κατέλαβαν όλη την ήπειρο.

Οι ντόπιοι Αβοριγένοι αν και δεν σκλαβώθηκαν( υπενθυμίζω οτι η δουλεία ουδέποτε υπήρξε πολιτική της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) υπέστησαν την μοίρα των λαών υπό αποικιοκρατικό καθεστώς, το οποίο θεωρούσε τους ντόπιους ως υποδεέστερους πνευματικά και πολιτιστικά. Ο ρατσισμός αυτός κράτησε ως το 1972, οπότε οι Αβοριγένοι απέκτησαν όλα τα δικαιώματα του Αυστραλού πολίτη και οι διάλεκτοί τους ομιλώνται ακόμη. Πηγαίνουν ως και σήμερα στα ιερά τους μέρη και με τον τρόπο τους τιμούν τους προγόνους.

Η Αυστραλία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1901 και δέχθηκε πολλούς μετανάστες από όλο τον κόσμο. Ακόμη και σήμερα αναγνωρίζει τυπικά ως αρχηγό του κράτους τον Βρετανό Μονάρχη και φυσικά ανήκει στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, πλην όμως αυτό ουδόλως μειώνει την ανεξαρτησία της.

Πολέμησε ηρω'ι'κά και στους δυο Παγκόσμιους Πολέμους στο πλευρό των Δυτικών Συμμάχων και πολύ αυστραλιανό αίμα κύλησε στην Καλλίπολη το 1915 και στην Κρήτη το 1941. Ιδιαίτερα για την συμμετοχή τους στην Μάχη της Κρήτης όλοι οι Ελληνες τους οφείλουμε αιώνιο ευγνωμοσύνη.

Την 3η Νοεμ. άφιξη με τραίνο και με διαδρομή 2 ωρών στην ωραία κωμόπολη Κατούμπα (Katoomba) περνώντας από ένα θαυμάσιο μέρος της αυστραλιανής υπαίθρου γεμάτης με τροπικά δάση βροχής διαφόρων ειδών δένδρων.

Η 4η Νοεμ. ήταν αφιερωμένη σε πεζοπορία διαρκείας 4 ωρών από 10.00 πμ έως 14.00 μμ. στο τροπικό δάσος της Κατούμπα. Σε 30' απόσταση από την πόλη υπάρχει το σημείο Echo Point όπου παρατηρεί κανείς τις Τρεις Αδελφές (Three Sisters), τρεις πελώριους ορθογώνιας μορφής βράχους που υψώνονται στον ουρανό. Δυστυχώς η ημέρα ήταν ψυχρή, βροχερή και πολύ ομιχλώδης και η ορατότης περιορισμένη.

Ο γράφων κατέβηκε στην βαθειά κοιλάδα με τεχνητά ξύλινα και μεταλλικά σκαλοπάτια και ακολούθως ανέβηκε επί δίωρον με δυσκολία και μεγάλη υψομετρική διαφορά τον ανήφορο μέχρι τους μικρούς μεν, πλην θαυμάσιους καταρράκτες Leura (Λέουρα) και κατόπιν επέστρεψε στην Κατούμπα για επιστροφή αυθημερόν στο Σύδνευ. Σ'αυτήν την βροχερή και ομιχλώδη πορεία ήμουν μόνος με την εξαίρεση ζεύγους Κινέζων, οι οποίοι με ακολούθησαν μέχρις ενός μόνον σημείου. Δύσκολη ημέρα, βλέπετε.

Την 5η Νοεμ. πτήση για Τασμανία, το μεγάλο νησί νοτίως της Αυστραλίας, εκεί όπου ο κόσμος τελειώνει. Η Τασμανία πήρε το όνομά της από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Αμπελ Τάσμαν που την αντίκρυσε το 1642, χωρίς να πατήσει το πόδι του εκεί. Οι Βρετανοί ήλθαν ως άποικοι το 1803.

Η Τασμανία είναι γνωστή στον κόσμο από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της και ιδιαίτερα τον Διάβολο της Τασμανίας, ένα μικρόσωμο σαρκοβόρο με ισχυρότατους σιαγόνες. Διαθέτει αλπική κωνοφόρο χλωρίδα στα ορεινά, δάση ευκαλύπτου στα δυτικά και τροπική βλάστηση στα βόρεια. Απεδείχθη οτι ένα κωνοφόρο της επιζεί για εκατομμύρια χρόνια και είναι το αρχαιότερο επί γης δένδρο. Φημίζεται επίσης οτι έχει τον καθαρότερο αέρα και νερό στον κόσμο.

Οι Βρετανοί φέρθηκαν πολύ σκληρά στους ιθαγενείς Αβοριγένους. Διωγμένοι από την παραθαλάσσια γη τους οι ντόπιοι προσπάθησαν να αντισταθούν με ανταρτοπόλεμο, πλην ματαίως. Οι περισσότερες απώλειές τους όμως (όπως και σε όλα τα μέρη όπου πήγαν οι λευκοί) προήλθαν από ασθένειες που τους μετέδωσαν οι λευκοί,απέναντι στις οποίες ο οργανισμός τους ήταν αδύνατος.

Την 5η Νοεμ. η πτήση προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Τασμανίας Χόμπαρτ, πόλις όχι ιδιαίτερα μεγάλη, πλην ωραία με επιβλητικά δημόσια κτίρια, μουσείο και προκυμαία. Η διαμονή για τις επόμενες 3 ημέρες ήταν στο Λάντσεστον της ΒΔ Τασμανίας σε απόσταση 220 χλμ. από την πρωτεύουσα, πόλη επίσης όμορφη με ευγενείς κατοίκους και εξαίσια αρχιτεκτονική αγγλικού τύπου.

Η 6η Νοεμ. ήταν αφιερωμένη στο Κραντλ Μάουντεν, τον ορεινό όγκο της ΒΑ Τασμανίας. Με ενοικιασμένο αυτοκίνητο ο γράφων απήλαυσε την θαυμάσια διαδρομή 3,5 ωρών μέχρι το Εθνικό Πάρκο Κραντλ, κατά την οποία είδα από κοντά τον τρόπο ζωής της υπέροχης τασμανικής υπαίθρου, απόλυτα καθαρής, περιποιημένης και οργανωμένης με πολλά βοοειδή, πρόβατα Μερινός και άλογα, όπως επίσης και με κάποιους μεγάλους ποταμούς και πυκνά δάση ευκαλύπτου.

Λόγω ύπαρξης παγωμένου χιονιού και πάγου στην κορυφή Κραντλ οι Αρχές του Πάρκου απαγόρευαν την ανάβαση στους ορειβάτες εκείνες τις ημέρες, πλην αυτών που διέθεταν ειδικά εργαλεία που ο γράφων δεν διέθετε στην εκδρομή αυτή. Στα όρη αυτά του Νοτίου Ημισφαιρίου ο καιρός αλλάζει ταχύτατα και προκαλεί θανάτους στους απροετοίμαστους.

Μου απέμεινε η κορυφή Χάνσονς(υψ.1185μ.) την οποία ανέβηκα με την συντροφιά ενός μόνον Τασμανού, όλοι οι υπόλοιποι πεζοπόροι προτίμησαν τον γύρο της λίμνης Ντάβε. Η ανάβαση άρχισε την 12.00μμ. από υψόμετρο 920μ. και στην κορυφή φθάσαμε την 13.20 μμ. με την κατάβαση να διαρκεί μέχρι την 14.25 μμ. υπό θυελλώδη άνεμο και επί βραχώδους πεδίου(όποιος υποτιμά τα όρη και τα υψόμετρα της Τασμανίας διαπράττει σοβαρό σφάλμα).

Ακολούθως ο γράφων πραγματοποίησε τον γύρο της λίμνης Ντάβε( 6 χλμ.) από 14.30μμ. έως την 15.35 μμ. και όλα αυτά σε μισό χρόνο από τον προβλεπόμενο από τις ενδείξεις του Πάρκου και ακολούθως επέστρεψε στο Λάντσεστον.

Μια ωραία έκπληξη της εκδρομής ήταν η πεζοπορία της 7ης Νοεμ. στα περίχωρα του Λάντσεστον. Το φαράγγι του Καταρράκτη ( Cataract Gorge) διατρέχεται από τον μεγάλο ποταμό South Esk (Νότιος Εσκ), φιλοξενεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της περιοχής και την Γέφυρα της Αλεξάνδρας (Αlexandra Bridge) κατασκευής 1893-1905, θαύμα τεχνικής για την εποχή του, τόπος υπέροχος με ρέματα, μικρές λίμνες και πυκνά δάση κυρίως ευκαλύπτου.

Τα μονοπάτια είναι πυκνά και καλογραμμένα, τόπος πεζοπορίας και αναψυχής για χιλιάδες ντόπιους και ξένους, οι οποίοι προτιμούν αυτήν την δραστηριότητα, αντί να πίνουν αλκοόλ στα μπαρ και στα καφενεία.

Ο γράφων από 11.00 πμ. έως 18.30 μμ. απήλαυσε το τοπίο πεζοπορώντας παραλλήλως του ποταμού και ενδότερα έως εκεί που τα μονοπάτια τελειώνουν. Κατά την επιστροφή συνάντησα και ένα wallaby (βάλαμπυ, μικρόσωμο καγκουρώ σε μέγεθος αλεπούς) το οποίο μου έκανε την τιμή να το φωτογραφήσω, δυστυχώς το μόνο καγκουρώ που είδα στην χώρα.

Η 8η Νοεμ. ήταν η ημέρα πτήσης για την μητρόπολη Μελβούρνη, πόλις αρχοντική και κοσμοπολίτισσα με επιβλητικά κτίρια, θέατρα, μουσεία (ένα εκ των οποίων είναι το Ελληνικό Μουσείο), πινακοθήκες, πολύβουη κίνηση και πολλούς Ελληνες. Η Μελβούρνη οφείλει τον όγκο της στην ανακάλυψη εκεί χρυσού το 1856, πράγμα που προκάλεσε την εισροή άνω των 500.000 χρυσοθήρων και μεταναστών από όλον τον κόσμο, γενόμενη ούτως το Γιοχάνεσμπουργκ της Αυστραλίας.

Μια από τις ωραιότερες ημέρες ήταν η τουριστική εκδρομή δώδεκα ατόμων από διάφορες χώρες της 9ης Νοεμ. από την Μελβούρνη μέχρι τους Δώδεκα Αποστόλους.

Είναι μια περιοχή του Νοτίου Ωκεανού ανατολικά της Μελβούρνης πασίγνωστη στον κόσμο για το κρημνώδες ανάγλυφό της και κυρίως για τους 7 βράχους που ξεπηδούν από τα κύματα, βράχοι πελώριοι και εντυπωσιακοί που αν και είναι μόνον επτά ονομάστηκαν Δώδεκα προς τιμήν των Αποστόλων, τόπος έλξης χιλιάδων επισκεπτών ετησίως από όλον τον κόσμο, ευρισκόμενος στο Εθνικό Πάρκο Κάμπελ.

Κατά την 12ωρη διαδρομή περάσαμε και από ένα άλλο Εθνικό Πάρκο με παραδείσια πτηνά και παπαγάλους τόσο φιλικούς που φωτογραφίζοντο επί των κεφαλών και των ώμων μας και κατά την μικρή πορεία μας στο κοντινό τροπικό δάσος ευκαλύπτων και μύρτιλων είχαμε την τύχη να δούμε σε δένδρα κάποια κοάλα, ζωάκια συμπαθέστατα.

Δέος μας προκάλεσε το μεγαλείο του Νότιου Ωκεανού, σκεπτόμενοι οτι απέναντι κείται η Ανταρκτική. Κάποιες παραλίες του είναι ο παράδεισος των σέρφερς.

Σταθήκαμε εκστατικοί μπροστά στην παραλία Μπελ, εκεί όπου η θάλασσα και γενικά η φύση μας θυμίζει πόσο μικροί είμαστε. Κάθε κάποια χρόνια ο Ωκεανός και η Ανταρκτική στέλνουν στην Μπελ ένα μεγάλο κύμα, το μεγαλύτερο και ψηλότερο του κόσμου.

Ο γράφων εγκατέλειψε την 10η Νοεμ. την Αυστραλία πλήρης γνώσεων, εμπειριών και συγκίνησης. Οι Αυστραλοί είναι πολιτισμένος,ευγενής και μορφωμένος λαός,οργανωμένος και άκρως φιλελληνικός. Η κρατική και κοινοτική τους οργάνωση αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλον τον κόσμο και εκεί έγκειται η ευημερία τους.

Ανήκουν στον προτεσταντικό αγγλοσαξονικό κόσμο, η κύρια αντίληψη του οποίου είναι η ατομική επιδίωξη της ευτυχίας και ευημερίας, ενταγμένης όμως αυτής της ατομικότητας στο γενικό συμφέρον, ούτως ώστε ολόκληρη η κοινωνία να πηγαίνει μπροστά. Αυτός ο κόσμος οδηγεί και καθοδηγεί όλην την ανθρωπότητα και δεν γνωρίζω αν είναι τυχαίο οτι σ'αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν μαρξιστικά κόμματα ουδεμίας απόχρωσης.

Αν και αποτελούν σημείο αναφοράς για την διεθνή σκηνή, οι ίδιοι τιμούν πάντα την μεγάλη Μητέρα Βρετανία από την οποία άλλωστε προέρχονται.

Ο γράφων κλείνοντας ευχαριστεί το ταξιδιωτικό γραφείο Sunflight Θεσσαλονίκης για την άψογη διοργάνωση και αυτού του ταξιδίου, όπως και των άλλων που δι'αυτού του γραφείου πραγματοποίησα.

Χαίρε Australia felix.

Iωάννης Ξηρός
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή