Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Και πληττόμενα και… «απειλούμενα» σε Τρίκαλα και Βόλο τα κέντρα Αποκατάστασης

Τι αναφέρει η Ένωση του κλάδου για τα προβλήματα και τα νέα δεδομένα που φέρνει Υπουργική Απόφαση

 

Η απόφαση σύμφωνα με την οποία, άμεσα, όλα τα Κέντρα Αποκατάστασης που βρίσκονται στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, οπότε και στα Τρίκαλα, θα πρέπει να έχουν καλύψει τα νέα κριτήρια ποιότητας, έχει προκαλέσει σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, την έντονη αντίδραση της Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος.

Οι εκπρόσωποι των Κέντρων Αποκατάστασης, απευθύνουν έκκληση προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να παρέμβει τονίζοντας ότι για τα πληττόμενα κέντρα αποκατάστασης, μέλη της Ένωσης, σε Τρίκαλα και Βόλο, η κατάσταση θα διαμορφωθεί ακόμη πιο δύσκολη για την επιβίωσή τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν μεταξύ άλλων σε επιστολή, «Με την Υπουργική απόφαση περί των «ποιοτικών κριτηρίων» επιβάλλεται νέο κούρεμα που κυμαίνεται από 10 έως 40%». Εκτιμάται δε ότι «είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση βέβαιο ότι τα περισσότερα από τα 26 Κέντρα Αποκατάστασης δυναμικότητας 2500 κλινών που νοσηλεύουν χιλιάδες συμπολίτες μας με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα σε όλη τη χώρα θα καταρρεύσουν, με τις μονάδες που σχεδόν άγγιξαν την καταστροφή στο Βόλο και στα Τρίκαλα στις πρόσφατες πλημμύρες να προπορεύονται στο χρόνο κατάρρευσης».

Για τα κριτήρια δε, που τίθενται πλέον από την εν λόγω υπουργική απόφαση, η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης αναφέρει τα εξής:

  1. Θέτει ως κριτήρια ποιότητας προδιαγραφές που ήδη είναι αναγκαίες για την άδεια λειτουργίας των ΚΑΑ (λευκά ταξί, Χώρος Αυξημένης Φροντίδας)
  2. Επιβάλλει περιοριστικά και φωτογραφικά συγκεκριμένη ρομποτική τεχνολογία , αλλά και ανύπαρκτες ιατρικές πράξεις (FES).
  3. Απαγορεύει τις συμβάσεις out-sourcing με διαπιστευμένα διαγνωστικά εργαστήρια που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.
  4. Αντιμετωπίζει το ανθρώπινο δυναμικό (ιατρούς φυσιοθεραπευτές κλπ.) με δεκαδικούς αριθμούς κάτι που κάνει εκτός των άλλων αδύνατη την μέτρηση (πχ 1 έως 1,1 φυσίατροι βαθμολογούνται με 2 βαθμούς, 1,1 έως 1,5 φυσίατροι 4 βαθμούς κ.ο.κ.).
  5. Περιφρονεί τη σημασία του εξειδικευμένου προσωπικού για τα κέντρα αποκατάστασης (πχ. εργοθεραπευτές)
  6. Επιβάλλει κριτήρια για την αντιμετώπιση λοιμώξεων αυστηρότερα και από αυτά των νοσοκομείων (συμπληρωματική βαθμολόγηση της ύπαρξης λοιμωξιολόγου με την ιδιότητα του courier).

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή