Η καλλιέργεια και η χρήση της κάνναβης ανά τους αιώνες.
Ήταν το μακρινό 1936 που απαγορεύτηκε δια νόμου η κατοχή και χρήση της μαριχουάνας στην Ελλάδα, ενός φυτού που την ίδια περίοδο είχε χαρακτηριστεί ως «βοτάνι του διαβόλου», «φονιάς των νέων» και άλλα «χαριτωμένα». Χρειάστηκαν πάνω από 80 χρόνια ώστε το Ελληνικό Κράτος να προχωρήσει στη ψήφιση του σχετικού νόμου 4523/2018 με τον οποίο επιτρέπεται η καλλιέργεια και χρήση της ινδικής κάνναβης, για φαρμακευτικούς όμως σκοπούς.
Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα διαπιστώσουμε πως η καλλιέργεια και η χρήση κάνναβης αποτέλεσε μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου σχεδόν από τις απαρχές της ιστορίας. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του National Geographic, στη Σιβηρία βρέθηκαν σπόροι μέσα σε ταφικά μνημεία που χρονολογούνται στο 3.000 π.Χ. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν την κάνναβη σε διάφορες μορφές (βάμματα, εκχυλίσματα κλπ) χιλιάδες χρόνια πριν. Δεν λείπουν οι αναφορές και από τον Ελλαδικό χώρο, για παράδειγμα ο Ηρόδοτος αναφέρει πως οι Σκύθες χρησιμοποιούσαν την κάνναβη στην καθημερινότητά τους, και όπως μας πληροφορεί ο Δημόκριτος οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν κρασί με κάνναβη και μύρο.
Τα οφέλη των κανναβινοειδών για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Στις μέρες μας η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης γίνεται αποκλειστικά με βιολογικό τρόπο, καθώς απαγορεύεται η χρήση ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και γενικά η κάθε είδους χημική παρέμβαση στο φυτό. Τα άνθη και τα φύλλα της κάνναβης εμπεριέχουν μια ρητίνη, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πάνω από 110 ουσίες που ονομάζονται φυτοκανναβινοειδή. Οι πιο γνωστές από τις ουσίες αυτές, είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD) που χαρακτηρίζονται και ως πρωτεύοντα κανναβινοειδή.
Σύμφωνα με κλινικές έρευνες σε συνδυασμό με προ-κλινικές μελέτες, που δημοσιεύτηκαν από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φαρμακολογίας (NCBI), η χρήση κανναβινοειδών ουσιών και συγκεκριμένα κανναβιδιόλης (CBD), έχουν λειτουργήσει θετικά σε ένα ποσοστό άνω του 79% των ατόμων που έπασχαν από αγχώδεις διαταραχές. Εκτός των διαταραχών άγχους, η χρήση σκευασμάτων που περιέχουν κανναβινοειδή, μπορεί να αποβεί αποτελεσματική και στη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με τον ύπνο, αφού βοηθούν στην ενίσχυση της ρύθμισης του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Σπόροι κάνναβης… τι είναι και πως χρησιμοποιούνται.
Ένας επίσης ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας σχετιζόμενος με τα προϊόντα κάνναβης, αλλά ανεξάρτητος από τα σκευάσματα, είναι αυτός των σπόρων κάνναβης με σκοπό την ιδιωτική καλλιέργεια, ή αλλιώς την αυτό-καλλιέργεια. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε πως η καλλιέργεια κάνναβης για ιδιωτική χρήση δεν έχει αποποινικοποιηθεί προς το παρόν, και όσοι προχωρούν σε τέτοιου είδους καλλιέργεια κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις διατάξεις του σχετικού νόμου περί ναρκωτικών.
Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που προχωρούν στην αγορά σπόρων, από εξειδικευμένα e-shop με σπόρους κάνναβης (όπως είναι το https://www.royalqueenseeds.gr/), με σκοπό τη δημιουργία μια προσωπικής τράπεζας σπόρων, έτσι ώστε όταν νομιμοποιηθεί με τη σειρά της και η αυτό-καλλιέργεια, να έχουν στην κατοχή τους, ποικιλίες σπόρων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Να σημειώσουμε πως παρά το αυξημένο κόστος που έχουν οι σπόροι κάνναβης στη χώρα μας, εντούτοις παραμένουν αρκετά προσιτοί και αν συνυπολογίσουμε την αυξημένη ζήτηση που θα έχουν όταν νομιμοποιηθεί η καλλιέργεια για προσωπική χρήση, τότε θα συμπεράνουμε πως η αγορά τους την τρέχουσα περίοδο μπορεί να αποβεί συμφέρουσα στο μέλλον.
Χωρίς να χρειαστεί να εμβαθύνουμε ιδιαίτερα στον τομέα των σπόρων, κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε μια αναφορά στις επιμέρους κατηγορίες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ξεκινώντας θα συναντήσουμε τους σπόρους αυτό-άνθισης, πρόκειται για σπόρους τα φυτά των οποίων ανθίζουν μέσα σε 2-4 εβδομάδες μετά τη βλάστηση. Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει σπόρους ποικιλίας Indica ή Sativa που έχουν διασταυρωθεί με την ποικιλία Ruderalis, έτσι ώστε να μπορούν να ανθίζουν και σε περιόδους με ελάχιστες ώρες λιακάδας.
Μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες σπόρων είναι οι θηλυκοποιημένοι σπόροι κάνναβης, οι οποίοι όπως προκύπτει και από την ονομασία τους δίνουν μόνο θηλυκά φυτά, δηλαδή φυτά που μπορούν να ανθίσουν. Σε μια παραδοσιακή καλλιέργεια κάνναβης από σπόρους, το ποσοστό βλάστησης θηλυκών φυτών περιορίζεται στο 50%, με τους θηλυκοποιημένους σπόρους κάνναβης, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 99,9%.
Επίσης όποιος ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη τράπεζα σπόρων, έχει στη διάθεσή του να επιλέξει ακόμη ανάμεσα σε σπόρους CBD, σπόρους εξωτερικού χώρου, ταχείας ανθοφορίας, υψηλής απόδοσης, κ.α., όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να νομιμοποιηθεί κάποια στιγμή η καλλιέργεια για προσωπική χρήση.