Καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2018

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων απέστειλε στους συναδέλφους ενημερωτική επιστολή, με την οποία τους υπενθυμίζει ότι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενούςτους το δώρο των Χριστουγέννων.

Στην επιστολή του αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων σας υπενθυμίζει ότι μία από τις κύριες οικονομικές υποχρεώσειςείναι η μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα μόνο με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρο.

Για τον σχετικό υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή καθ’ όλη την ως άνω χρονική περίοδο, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με 1 μηνιαίο μισθό. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι/ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου.

Απαραίτητο   είναι   επίσης   να   υπενθυμίσουμε   ότι   στην   καταβολή   του   δώρου,   χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς, η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα (και μάλιστα με την διαδικασία   του   αυτοφώρου)   και   το   μόνο   που   δεν   χρειάζονται   αυτήν την εποχή είναι αχρείαστα πρόστιμα και ποινές που δεν εξυπηρετούν κανέναν, ούτε την επιχείρηση, ούτε τους εργαζόμενους.

Παράλληλα με τα ως άνω, σας υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν τις 3 Κυριακές των εορτών που τα καταστήματα έχουν το δικαίωμα να είναι ανοιχτά (17 και 24 και 31   Δεκεμβρίου)   θα   αμειφθούν,   κατά   τις   κείμενες   διατάξεις   με   προσαύξηση   75%   της προβλεπόμενης για τις ώρες που δούλεψαν αμοιβής τους.

Απαραίτητο είναι επίσης να σας ενημερώσουμε ότι στην καταβολή του δώρου, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί το μόνο που δεν χρειάζεται αυτήν την εποχή είναι  πρόστιμα και ποινές που δεν εξυπηρετούν κανέναν, ούτε την επιχείρηση, ούτε τους εργαζόμενους.

Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι, παραδοσιακά και εθιμικά στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου  παραμένουν  κλειστά.  

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων σας εύχεται ευτυχισμένα Χριστούγεννα, καλές γιορτές και καλές δουλειές.Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή