Διαβάστε επίσηςΛάρισα

Θεσσαλία: Κοινωνική καινοτομία και λιγότερη γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα

Η στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κοινωνική καινοτομία και τη μείωση της γραφειοκρατίας παρουσιάστηκε σε ημερίδα που έγινε στη Λάρισα.

19 Jan 2026
Θεσσαλία: Κοινωνική καινοτομία και λιγότερη γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα

Τη στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κοινωνική καινοτομία στον δημόσιο τομέα, τις καλές πρακτικές και τα σύγχρονα εργαλεία σχεδιασμού πολιτικών ανέδειξε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων και δημοσίων υπαλλήλων. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ρόλος της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μείωση της γραφειοκρατίας, η συνεργασία μεταξύ επιπέδων διοίκησης και οι νέες δυνατότητες που ανοίγει η Τεχνητή Νοημοσύνη για την κοινωνική πολιτική.

Η στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η κοινωνική καινοτομία στην πράξη, τα εργαλεία και οι καλές πρακτικές, καθώς και η διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικής για την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας σε περιφερειακό επίπεδο αναλύθηκαν κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με συνδιοργανωτές τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και με την υποστήριξη του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Εσωτερικών στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, στη Λάρισα.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και Εργαστήριο Καινοτομίας για τους δημοσίους υπαλλήλους (μέσω του Ινστιτούτο Επιμόρφωσης ΙΝ.ΕΠ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης).
Το θέμα της ημερίδας αφορούσε στην κοινωνική καινοτομία στον δημόσιο τομέα και στο ρόλο της Περιφερειακής /Τοπικής Αυτοδιοίκησης – «Η περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας» με τους ομιλητές να εστιάζουν στην Κοινωνική Καινοτομία, ως εργαλείο σχεδιασμού πολιτικών σε συνάρτηση και αλληλεπίδραση μεταξύ εθνικού, περιφερειακού και τοπικού επιπέδου.
Στις συνεργατικές και διαδραστικές συνεδρίες εξετάστηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις και εργαλεία στην ανίχνευση των στόχων και των αναγκών των εταίρων που συμμετέχουν στην περιφερειακή κοινωνική πολιτική, καθώς και οι προκλήσεις και ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την εφαρμογή της Στρατηγικής Κοινωνικής Καινοτομίας.


Ο εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Λάζαρος Μακρής στην έναρξη της ημερίδας διάβασε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα για την προώθηση της καινοτομίας στο δημόσιο τομέα, που ανέφερε τα εξής: Αξίζει η προσπάθεια να προωθούμε την καινοτομία στο δημόσιο, να εργαστούμε για λιγότερη γραφειοκρατία και να φτιάξουμε δημόσιες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πολιτών. Η θεματική που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε αφορά στην Κοινωνική Καινοτομία, δηλαδή την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ιδεών (για προϊόντα, υπηρεσίες, διαδικασίες) που ταυτόχρονα ανταποκρίνονται σε κοινωνικές ανάγκες και χτίζουν συνεργασίες, προς όφελος του τοπικού πληθυσμού. Η Κοινωνική Καινοτομία σημαίνει συνέργειες, κάθετες και οριζόντιες. Ευρύτερη συμμετοχή στο σχεδιασμό πολιτικών, στον σχεδιασμό των έργων και στην υλοποίηση δράσεων. Στη Θεσσαλία έχουμε το προνόμιο να έχουμε φορείς με εμπειρία στον τομέα, που συνεργάστηκαν για την κατάρτιση Περιφερειακής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσεων Κοινωνικής Καινοτομίας. Και με αυτούς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε προς όφελος όλων»

Trikalanews
Author: Trikalanews



Δημοφιλη

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.